Stad ondersteunt Vredeseilanden

Op 10, 11 en 12 januari 2014 houdt Vredeseilanden zijn jaarlijkse steuncampagne. De organisatie verkoopt dan sleutelhangers, pennen en mannekens om de kas te spijzen. Dat gebeurt ook in Herentals. Met de opbrengst ondersteunt Vredeseilanden programma’s in Afrika, Latijns-Amerika, Azië en Vlaanderen. De organisatie mag hun steunactie bekend maken via de plakzuilen van de stad. 

Dossiers wegenonderhoud gegund

Elk jaar laat de stad onderhouds-, herstellings- of verbeteringswerken uitvoeren aan straten waar dat nodig is. De werkzaamheden gebeuren op basis van een lijst die tot stand komt via controles door de stadsdiensten en meldingen van burgers. Op basis van deze lijst besteedt de stad deze werken uit. Het onderhoud van de wegen zal dit jaar gebeuren door de firma Hoogmartens uit Opglabbeek.  Ook moet de stad de onverharde wegen onderhouden. Deze opdracht wordt gegund aan de firma GreenRoad uit Wichelen.

Stad pleit voor behoud twee ontsluitingen in vrachtroutenetwerk

De Vlaamse Overheid is bezig met de opmaak van een vrachtroutenetwerk. Zij doet dit in overleg met de betrokken gemeenten. De Vlaamse Overheid heeft een studiebureau aangesteld om het vrachtroutenetwerk uit te tekenen. Noorderwijk en Morkhoven liggen in deelregio 20, samen met Westerlo, Hulshout, Herenthout en Heist-op-den-Berg. 

Voor de ontsluitingen van het industrieterrein Heultje/Hulshout noordwaarts naar de E313, blijft Herentals, samen met de gemeenten Herenthout en Heist-op-den-Berg, pleiten voor het behoud van de twee geplande ontsluitingen (via Geel-West en via Herentals-Oost). De gemeente Westerlo wenst, voor haar industrieterrein in Heultje, nog een derde ontsluiting, via Herentals Industrie, en heeft bezwaar bij Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits ingediend.

Omdat deze derde ontsluiting de dorpskernen van Wiekevorst, Herenthout, Morkhoven en Noorderwijk belast, schrijven de besturen van Herentals, Herenthout en Heist-op-den-Berg een brief naar minister Crevits met daarin een pleidooi voor het behoud van de twee vooropgestelde ontsluitingswegen voor dit vrachtverkeer.

Verkeerssituaties tijdens evenementen

Op zondag 8 september vindt op het Begijnhof Montmartre plaats. Er is die dag tussen 9 en 22 uur geen doorgaand verkeer mogelijk op het Begijnhof. Tijdens Montmartre kunt u genieten van schilders, beeldhouwers en andere kunstenaars die in het Begijnhof hun kunsten voorstellen.

Op zondag 15, 22 en 29 september organiseert Ruime Stap Morkhoven een ruiter- en ponytornooi op Duipt. Om de wedstrijd vlot en veilig te laten verlopen, geldt er op Duipt, de Kruisstraat en een deel van Lankem telkens tussen 7 en 18 uur een parkeerverbod en een enkelrichting.

Op zaterdag 5 en zondag 6 oktober vindt in het stadscentrum Shop in Thals plaats, het jaarlijkse modeweekend van de Herentalse handelaars. Tijdens Shop in Thals is de zuidkant van de Grote Markt en de Zandstraat afgesloten voor het doorgaand verkeer. De doorgang Collegestraat-Nieuwstraat blijft open.    Hulpdiensten krijgen tijdens evenementen altijd doorgang.

Scouts vieren feest

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september 2013 organiseert de scouts 1e kempen hun jaarlijkse scoutsfeest aan de lokalen op de Augustijnenlaan. Op vrijdag is er vanaf 19 uur een comedy-night. Op zaterdag is er in de loop van de dag kinderanimatie en een eetbuffet. ’s Avonds zijn er optredens. Het schepencollege geeft de toestemming om op zaterdag 15 september muziek tot 95 dB(A) te spelen.

Op zaterdag 21 september organiseert scoutsgroep Reynaert-Adinda hun jaarlijkse Expo Malpertusa in een tent aan hun lokalen (Wijngaard 10). Dit jaar vieren de scouts hun veertigjarig bestaan. In de loop van de dag is er een eetfestijn en kinderanimatie. ’s Avonds fuiven de scouts met optredens en dj’s. Het schepencollege geeft de scouts toelating om muziek tot 95 dB (A) te spelen