Stad en OCMW werken rond vrijetijdsparticipatie :  Het stadsbestuur en het OCMW van Herentals hebben in onderling overleg een afsprakennota opgesteld rond vrijetijdsparticipatie. Met de afsprakennota willen stad en OCMW elke inwoner van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven de kans geven om zich cultureel en maatschappelijk te ontplooien. De nadruk in de afsprakennota ligt vooral op sociaal meer kwetsbare doelgroepen. De nota wil financiële, praktische, sociale en psychologische drempels wegwerken en daarbij het aanbod van stad en OCMW beter op elkaar afstemmen. Dankzij deze nota kunnen stad en OCMW elk jaar een extra subsidie verwerven van 5.467 euro en dit voor de periode 2014-2019.

Wie wordt de slimste vrouw en man van Herentals?


De stad Herentals stelt zich net zoals vorig jaar kandidaat voor De Slimste Gemeente van Vlaanderen, de quiz van Woestijnvis waarin inwoners van verschillende Vlaamse gemeenten zich met elkaar kunnen meten. Het stadsbestuur gaat daarom op zoek naar de slimste man en vrouw van Herentals. Deze Herentalsenaren mogen natuurlijk ook afkomstig zijn uit Noorderwijk of Morkhoven. Dit gebeurt tijdens de selectiequiz op zaterdag 19 oktober om 19 uur in de foyer van cc ’t Schaliken. De selectiequiz wordt opgesteld door Free Beheydt en Kim Liekens, de quizzers die de stad vorig jaar vertegenwoordigden op De Slimste Gemeente van Vlaanderen.

Wilt u deelnemen aan de Slimste Herentalsenaar, dan kunt u zich inschrijven via de website van de stad (www.herentals.be/slimste-herentalsenaar). Bellen kan naar tel. 014-28 50 50, of u komt gewoon langs de balie van het administratief centrum. De winnende man en vrouw krijgen de titel van Slimste Herentalsenaar en mogen de stad later dit jaar vertegenwoordigen op de selectiequiz van Woestijnvis. Geraken zij door de selectie, dan mogen ze, samen met de burgemeester, schitteren tijdens de televisieopnames.

Fietsgraveeractie in Herentalse scholen

Fietsgraveren is een belangrijke schakel bij fietsdiefstalpreventie, vooral voor het terugbezorgen van een gevonden fiets aan de rechtmatige eigenaar. In september en oktober organiseert de dienst preventie daarom een aantal fietsgraveeracties in de Herentalse basisscholen. In het voorjaar van 2014 zijn er fietsgraveeracties in het secundair onderwijs. De fietsgraveeractie is gekoppeld aan de jaarlijkse fietscontrole van de politie in de basisscholen.

Gezamenlijke aanpak moet sluipverkeer Heiken verminderen

Het sluipverkeer vanuit Herentals naar Vorselaar via Vorselaarsebaan, Heikenstraat, Meivuurstraat en Oirlandsedreef neemt toe. De gemeentebesturen van Vorselaar en Grobbendonk, het stadsbestuur van Herentals en de politiezone Neteland nemen daarom samen maatregelen om dit sluipverkeer terug te dringen. Op het grondgebied van Vorselaar op ‘t Heiken (aan Manege Soetemans) is sinds kort alle verkeer verboden, uitgezonderd bestuurders met een speciale vergunning, plaatselijke landbouwvoertuigen, fietsers en bromfietsers. De speciale vergunning wordt uitgereikt door het gemeentebestuur van Vorselaar. In de praktijk hebben enkel de bewoners van ’t Heiken in Vorselaar, de begeleiders van de BLOSO-wielerschool en Herentalsenaren die direct in de buurt wonen of er grond hebben liggen, recht op een vergunning. Deze personen hebben intussen vanuit Vorselaar hun vergunning ontvangen.

Dag en Nacht van de Jeugdbeweging

Op vrijdag 18 oktober vieren de jeugdbewegingen van Vlaanderen de jaarlijkse Dag en Nacht van de Jeugdbeweging. De jeugdraad en de jeugddienst bieden alle jongeren in uniform van de jeugdbeweging na schooltijd een lekker vieruurtje aan. Van 15.20 tot 16.20 uur vindt u hen op de Grote Markt naast de Lakenhal, aan het Dorpshuis in Noorderwijk en op aan het Dorpshuis in Morkhoven. ’s Avonds organiseert jeugdhuis 10R20 organiseert de Nacht van de Jeugdbeweging. Alle jongeren die in uniform naar de fuif komen, mogen gratis binnen.

Stad neemt deel aan samenaankoop groene stroom voor gemeenten en OCMW’s

Het stadsbestuur, de autonome gemeentebedrijven, het OCMW en het AZ Herentals nemen deel aan de samenaankoop voor gas en elektriciteit die Eandis organiseert voor gemeenten en OCMW’s. Het college kiest hierbij voor 100 procent groene stroom. De huidige contracten voor gas en elektriciteit eindigen op 31 december 2014.

Bouwvergunning voor sociale appartementen in Perronstraat

Het college verleent een stedenbouwkundige vergunning aan Kleine Landeigendom Zuiderkempen voor het bouwen van een appartementsgebouw in de Perronstraat. Het gebouw telt twaalf sociale appartementen.