Sirenetest op donderdag 3 oktober : Op donderdag 3 oktober test het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken tussen 11.45 uur en 13.15 uur de elektronische sirenes van Seveso- en nucleaire bedrijven. Bij noodsituaties kunnen deze sirenes ingezet worden om de bevolking te waarschuwen. Op het ogenblik van de test wordt een alarmsignaal gegenereerd. Dit is een gemoduleerde huiltoon die na een korte onderbreking wordt herhaald. Na dit signaal klinkt uit de luidsprekers van de sirene de gesproken boodschap “proefsignaal”. Wie vragen heeft over deze alarmeringstest kan terecht op het informatienummer 0800-94 113. U kunt uw vragen of vaststellingen ook overmaken via alerte@ibz.fgov.be.

Bladkorven komen eraan
Herentals heeft heel wat mooie bomen in het straatbeeld. Deze bomen hebben hun nut en zijn van ecologisch belang, maar kunnen in het najaar hinder veroorzaken door hun bladval. De afgevallen bladeren zorgen voor gladde stoepen of kunnen rioolkolken verstoppen. De groendienst heeft in dit seizoen de handen meer dan vol, maar gelukkig hebben veel buurtbewoners de gewoonte om de bladeren die op het voetpad of de wegberm vallen zelf op te ruimen. Om de buurtbewoners te helpen, plaats de stad elk jaar in oktober bladkorven in straten en op pleinen waar veel bomen staan. In de bladkorven mogen alleen bladeren van bomen die tot het openbaar domein behoren. Er hoort dus geen groenafval in of bladeren van bomen en struiken op privé-eigendom. De groendienst komt verschillende keren langs om de verzamelde bladeren op te halen. In een vijftiental brede straten zet de stad opnieuw de klepelmaaier in om de bladeren op te ruimen.

Grabbelpas flitst u terug naar de prehistorie
Grabbelpassers mogen zich voor de herfstvakantie, van maandag 28 tot en met donderdag 31 oktober, opnieuw klaarmaken voor allerlei leuke activiteiten. De kinderen worden teruggeflitst naar de prehistorie waar ze kennis maken met oermensen en dinosaurussen. Op het programma staan een bezoek aan het prehistorisch dorp in Eindhoven, het knutselen van dino-kijkdozen en holbewonersgrotten, het aanleren van prehistorische dansen en het koken op een heus kampvuur. Het volledige programma verschijnt binnenkort op www.jeugddienstherentals.be. De inschrijvingen starten op maandag 7 oktober om 17 uur, zowel online als aan de balie van de jeugddienst in het Stadspark. Vanaf dinsdag 8 oktober kunt u ook telefonisch inschrijven op het nummer 014-21 21 86.

Nieuwe brandweerwagen
Het stadsbestuur koopt een nieuwe personeels- en materieelwagen voor de brandweer aan. De wagen kost 374.543,40 euro.

Bloed geven in zaal ’t Hof
Elk jaar organiseert het Rode Kruis Herentals bloedinzamelingen in zaal ’t Hof. In 2014 vinden deze bloedinzamelingen plaats op 17 en 24 februari, op 19 mei, op 2 juni, op 11 en 18 augustus en op 17 en 24 november. Het stadsbestuur stelt zaal ’t Hof hiervoor gratis ter beschikking. Meer informatie over de bloedinzamelingen van het Rode Kruis vindt u op www.bloedgevendoetleven.be.

Cultuurprijs van de cultuurraad
De Herentalse cultuurraad reikt elk jaar de Cultuurprijs uit aan een persoon of vereniging die in het afgelopen cultuurseizoen een verdienstelijke bijdrage heeft geleverd aan de cultuurbeleving in Herentals. De Cultuurprijs heeft enkel betrekking op een culturele activiteit die plaatsvond tussen 1 september 2012 en 31 augustus 2013. U kunt kandidaturen schriftelijk indienen bij het cultuurcentrum (Grote Markt 35) of via cultuurcentrum@herentals.be. De kandidaturen moeten voor 30 november binnen zijn. U vindt het reglement op www.cultuurraadherentals.be.

Femma Creatief bestaat 25 jaar
Op woensdag 23 oktober om 19 uur ontvangt het stadsbestuur de leden van Femma Creatief in de Lakenhal. Femma Creatief viert dit jaar haar vijfentwintigjarig bestaan. Het is een vereniging waar vrouwen elkaar kunnen ontmoeten en deel kunnen nemen aan verschillende activiteiten.

Subsidies voor sportverenigingen
Het college heeft de jaarlijkse subsidies voor de erkende sportverenigingen goedgekeurd. In totaal verdeelt het stadsbestuur 13.599,91 euro over 42 Herentalse sportclubs.

Cursus weerbaarheid
Dit najaar organiseert het stadsbestuur een nieuwe lessenreeks weerbaarheid voor vrouwen. De lessen vinden plaats in de lakenhal op 14, 21 en 28 oktober, op 4, 11 en 18 november en op 2 december. Er zijn twee groepen, een om 19 uur en een om 20 uur. Op maandag 7 oktober is er om 19 uur een proefles. Na de proefles kunt u zich ter plaatse inschrijven voor de volledige lessenreeks. U betaalt een inschrijvingsborg van 10 euro (5 euro met een Vrijetijdspas). De stad betaalt deze waarborg terug nadat u alle lessen gevolgd hebt. Vanaf 8 oktober kunt u ook inschrijven bij de dienst preventie op het administratief centrum (tel. 014-28 50 50) of via www.herentals.be/weerbaarheid-voor-vrouwen.