Shop in Thals op 5 en 6 oktober : Op zaterdag 5 en zondag 6 oktober stellen de winkels in het stadscentrum hun herfst- en wintercollectie voor. Dit gaat gepaard met heel heel wat randanimatie. Op zondag zijn de winkels open van 12 tot 17.30 uur. Op de noordkant van de Grote Markt (tussen de Lakenhal en het Hofkwartier) is er op zondag geen verkeer mogelijk. De Zandstraat is zowel op zaterdag als op zondag tussen 12 en 18 uur autovrij.

Groenaanleg in Krakelaarsveld

Afgelopen voorjaar plantte de stedelijke groendienst bomen en heesters aan op de straathoeken in Krakelaarsveld. In november start de groendienst met de tweede fase van de groenaanleg in de wijk. De medewerkers vellen de overgebleven dennen en berken aan het speelterrein en planten het tegen de lente van 2014 verder aan met streekeigen bosplantgoed. De gekozen struiken en bomen zijn rijk aan bloemen en vruchten en daardoor waardevol voor bijen, vlinders en vogels.

De andere groenstroken en plantsoenen in de wijk krijgen vaste, bodembedekkende planten die onkruid geen kans geven en weinig groenafval met zich meebrengen. De grasbermen blijven behouden.

Nieuwe brandcentrale voor kasteel Le Paige

Het stadsbestuur laat de brandcentrale en de rookmelders in kasteel Le Paige vervangen. De brandcentrale van kasteel Le Paige geeft regelmatig vals alarm. Dit komt door een slechte werking van de rookmelders. Het stadsbestuur moet ook een nieuwe brandcentrale aankopen die op een meldkamer kan aangesloten worden. Het college gunt de opdracht voor 10.953,27 euro. De jaarlijkse onderhoudskost bedraagt 1.632,05 euro.

Meer informatie: dienst financiën, administratief centrum, Augustijnenlaan 30, tel. 014-28 50 50, info@herentals.be

Heraanleg Koppelandstraat en Nonnenstraat

Het stadsbestuur wil de Koppelandstraat en een deel van de Nonnenstraat (tussen Koppelandstraat en Lantaarnpad) opnieuw aanleggen. Hiervoor werkt de stad samen met een studiebureau dat een voorontwerp opmaakte van de herinrichting. De werkzaamheden omvatten onder meer een heraanleg van de rijweg en de stoepen, een volledige vernieuwing van de riolering, en de aanleg van een nieuwe inrit aan de personeelsparking van het administratief centrum.

Het college keurt het voorontwerp goed en geeft het studiebureau de opdracht om de bouwaanvraag en het aanbestedingsdossier voor deze werkzaamheden op te maken. De bewoners van de Koppelandstraat en de Nonnenstraat kregen meer informatie over de heraanleg tijdens een informatievergadering op maandag 30 september.

Subsidie voor veertig jaar scouts en gidsen 5de & 12de Kempen

Scouts en gidsen 5de & 12de Kempen vierden op 21 september hun veertigjarig bestaan. In de namiddag was er een spel voor de kinderen, een eetnamiddag en een tentoonstelling. ’s Avonds volden twee liveoptredens. Het stadsbestuur ondersteunt initiatieven die de persoonlijke, sociale en creatieve groei van jongeren stimuleren en verleent de jeugdbeweging een subsidie voor culturele evenementen van 250 euro.

Herentalse Bierfeesten

Op zaterdag 26 en zondag 27 oktober vindt in zaal ’t Hof de zestiende editie van de Herentalse Bierfeesten plaats. U kunt er opnieuw proeven van meer dan honderd bekende en minder bekende bieren. De opbrengst gaat naar de werking van KSJ Herentals. Op de eerste rij parkeerplaatsen achter zaal ’t Hof plaatst de organisatie een koelwagen. Om het plaatsen en ophalen van de wagen vlot te laten verlopen, is het parkeerterrein op donderdag 24 oktober en maandag 28 oktober tussen 12 en 16 uur verkeersvrij.

Aankomst van de Sint

Op zaterdag 16 november komt Sinterklaas aan in Herentals. Samen met zijn Pieten meert hij om 14 uur aan op het Kempisch Kanaal aan de jachthaven. Een half uurtje later trekt een grote Sinterklaasstoet door de straten van Herentals. Om 15.30 uur komt de stoet aan in De Vossenberg. Daar kunnen de kinderen samen met de Sint genieten van een show. De aankomst van Sinterklaas is een organisatie van vzw De Kinderdroom.


Kerstmarkt en kerstwandelingen

Op zondag 15 december staat de kerstmarkt op de Grote Markt. Vanaf 13 uur is er een alcoholvrije kerstmarkt met traditionele kerstartikelen en vooral veel kinderanimatie. Van 16 tot 22 uur speelt een dj muziek voor alle leeftijden. Tijdens deze muzikale afsluiter bieden enkele Herentalse verenigingen alcoholische dranken en lekkere hapjes aan.

De kerstwandelingen vinden plaats op zondag 29 december en vertrekken vanaf 16 uur aan de kerststal op de Grote Markt. Onderweg kunnen de wandelaars genieten van sfeervolle animatie en versnaperingen.

Herentals ondertekent charter ‘Gezonde Gemeente’

Het college beslist om het charter ‘Gezonde Gemeente’ te ondertekenen. Met dit charter engageert het stadsbestuur zich om de komende jaren werk te maken van een lokaal gezondheidsbeleid dat iedereen de kans geeft om gezond te leven in een gezonde omgeving. De stad wordt hierbij ondersteund door LOGO Kempen. Het project Gezonde Gemeente is een initiatief van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGEZ). Reeds 170 Vlaamse gemeenten ondertekenden het charter.

Voorstudie ‘afbakening kleinstedelijk gebied Herentals’ afgerond

Het Ruimtelijk Structuurplan van Vlaanderen kiest voor een open en stedelijk Vlaanderen. Hierbij wil Vlaanderen in steden een verdichtingsstrategie voeren om de weinig resterende open ruimte te vrijwaren. Herentals werd, samen met heel wat gelijkaardige steden, aangeduid als kleinstedelijk gebied met als belangrijke opgave voldoende woongelegenheden creëren, voldoende ruimte voor bedrijvigheid zoeken, voldoende ruimte voor stedelijke voorzieningen, … en dit steeds met respect voor de leefbaarheid van de stad.

De provincie is bevoegd om de grenzen te bepalen van het kleinstedelijk gebied Herentals. Waar moet de voormelde verdichtingsstrategie worden gevoerd, waar moet er bijkomende ruimte gecreëerd worden voor wonen, werken en recreëren, dit om blijvend te kunnen inspelen op de steeds toenemende bevolking? Het stadsbestuur wordt zeer nauw betrokken in dit proces.

De provincie heeft een studie gemaakt met daarin de mogelijkheden van de stad Herentals om in te spelen op de moeilijke zoektocht naar meer ruimte voor wonen, werken en recreëren. De conclusie is tweeërlei: deels moet de verdichting opgelost worden binnen het huidig stedelijke weefsel en deels door nieuwe ruimte te reserveren. Deze voorstudie is de aanleiding voor verder onderzoek naar de haalbaarheid op niveau van de geselecteerde deelgebieden. Dit gebeurt aan de hand van ruimtelijke uitvoeringsplannen. Voor elk van deze uitvoeringsplannen, waarvan de opmaak start vanaf 2014, zal de provincie en de stad Herentals tijdens de opmaak ervan ten gepaste tijde communiceren, advies inwinnen en de bevolking raadplegen.

De voorstudie kan digitaal worden geraadpleegd op www.provant.be/leefomgeving/ruimtelijke_ordening/studies