Wervingsreserve voor redders : het stadsbestuur heeft een functie vacant voor een redder (m/v) en legt een wervingsreserve voor twee jaar aan. Wie een diploma van hoge redder heeft of dat diploma behaalt binnen de periode van één jaar komt in aanmerking als kandidaat. Solliciteren kan tot en met 28 januari 2014. Bekijk de volledige aanwervingsvoorwaarden en functiebeschrijving op www.herentals.be/vacatures.

Nordic Walking: ook in 2014

Sinds het voorjaar van 2013 organiseert het stadsbestuur samen met twee vrijwilligers een wekelijkse Nordic Walking-tocht. De groep heeft intussen een twintigtal regelmatige deelnemers. Wilt u ook kennismaken met Nordic Walking, dan bent u elke dinsdag om 10 uur welkom aan de inkomhal van het Netepark. Deelnemen aan een initiatieles kost 2 euro per les, stokken inbegrepen. Wie de activiteit al kent en over eigen materiaal beschikt, kan gratis deelnemen. Vooraf inschrijven is niet

Paddenoverzet Lichtaartseweg

Natuurpunt Nete&Aa en het stadsbestuur organiseren elk jaar een paddenoverzet langs de Lichtaartseweg. Tussen februari en mei trekken de padden massaal naar hun voortplantingpoelen aan Snepkensvijver. In de berm wordt een barrière geplaatst die de padden naar ingegraven opvangemmers leidt. De gevangen dieren worden dan door vrijwilligers van Natuurpunt Nete&Aa naar de overzijde van de weg gedragen. Het stadsbestuur plaatst gevarenborden met de afbeelding van een pad om automobilisten aan te manen hun snelheid te minderen.

Waar(om) is er nog natuur in Herentals?


Op vrijdag 31 januari organiseert de milieuraad de thema-avond Waar(om) is er nog natuur in Herentals? Ecologisch verklaard en cultureel gekaderd. De voordracht vindt plaats in de Lakenhal en begint om 20 uur. Inschrijven is niet nodig en de toegang is gratis. Aansluitend houdt de milieuraad haar traditionele nieuwjaarsreceptie, aangeboden door het stadsbestuur.

Boke Hertals groeit uit tot vaste waarde


Met Boke Hertals biedt cultuurcentrum ’t Schaliken gratis middagconcerten aan in de foyer van ‘t Schaliken. Na het succes van de concerten in het najaar, met gemiddeld 100 bezoekers, plant het cultuurcentrum nieuwe concerten op 13 februari (Trash Sings Cash) en op 20 maart (La Femme Belge). Ook in het najaar van 2014 vinden er opnieuw twee edities van Boke Hertals plaats. De concerten duren van 12.15 tot 13.15 uur. De toegang is gratis en u krijgt er een boterham bovenop.

Noorderwijkse Toneelvrienden spelen in Parochiecentrum

De Noorderwijkse Toneelvrienden brengen tien voorstellingen van het blijspel Het testament van nonkel Kamiel in het parochiecentrum van Noorderwijk. De voorstellingen vinden plaats op 31 januari en 1, 2, 5, 7, 8, 9, 14, 15 en 16 februari. Het college kent de vereniging een subsidie van maximaal 1.104,17 euro toe voor de huur van de zaal.

Grote Prijs Plassendonk-Hezewijk

Op zaterdag 1 en zondag 2 maart vindt de 3e Grote Prijs Plassendonk-Hezewijk plaats. Hierdoor is een deel van de Acacialaan en Plassendonk verkeersvrij tussen 10 en 18 uur

Rode Kruis Herentals viert honderjarig bestaan

De Herentalse afdeling van het Rode Kruis bestaat dit jaar honderd jaar. Dit viert ze met een jubileumviering op zondag 23 maart in cultuurcentrum ’t schaliken en een groots opgezette Hulpdienstendag op zaterdag 31 mei. Het college kent een subsidie van 1.000 euro toe aan deze jubilerende vereniging.

Boxing Club Herentals lid van Herentalse sportraad

Het college erkent Boxing Club Herentals als Herentalse sportvereniging. De sportraad adviseerde de aanvraag gunstig. De vereniging kan nu aanspraak maken op subsidies van de stad. De trainingen van deze boksclub vinden plaats op dinsdag- en donderdagavond in ’t Saske (Herenthoutseweg 112).


Algemene vergadering Buurtinformatienetwerken

Naar jaarlijkse gewoonte nodigt de stad alle leden van de Herentals buurtinformatienetwerken (BIN’s) uit voor een algemene vergadering. Deze vergadering vindt dit jaar plaats op donderdag 6 februari om 19.30 uur in zaal ’t Hof. Momenteel zijn er 658 BIN-leden, waarvan 63 in de Wijngaard; 68 in Ter Bueken, 51 in de Schoutenlaan, 33 in de Watervoort, 71 in Diependaal, 108 in Braakveld, 143 in Woud en 121 in Sint-Jan. Het BIN voor zelfstandigen telt 79 leden en het BIN voor de marktkramers op de vrijdagmarkt telt 98 leden.

Stedenbouwkundige ontvoogding

Herentals is sinds 1 december 2013 ontvoogd voor het afleveren van stedenbouwkundige vergunningen. De ontvoogding is een belangrijke stap voor de stad in het verkrijgen van meer autonomie op vlak van stedelijke ontwikkeling.

De ontvoogding betekent immers dat de stad voortaan zelf verkavelingsvergunningen en stedenbouwkundige vergunningen kan afleveren, zonder dat het advies van de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar in Antwerpen (in de volksmond gekend als ‘stedenbouw’) moet gevraagd worden.

De verantwoordelijkheid voor het beslissen over stedenbouwkundige vergunningen en verkavelingsvergunningen komt dus volledig bij de stad te liggen.

Het gevolg van de ontvoogding is dat de behandeling in een aantal gevallen korter is dan vroeger. De volgende behandelingstermijnen zijn voortaan van toepassing:

  • 75 kalenderdagen voor stedenbouwkundige aanvragen zonder openbaar onderzoek
  • 105 kalenderdagen voor stedenbouwkundige aanvragen met openbaar onderzoek
  • 150 kalenderdagen voor verkavelingaanvragen of verkavelingwijzigingen

Deze termijnen gaan in op de dag nadat het ontvankelijkheids- en volledigheidsbewijs aan de aanvrager wordt verstuurd en eindigen de dag waarop het college een beslissing neemt over de stedenbouwkundige vergunning. Daarna heeft het stadsbestuur nog tien dagen nodig om het besluit op te maken.

Deze nieuwe procedure geldt voor aanvragen die bij de stad werden ingediend vanaf 1 december 2013. Voor de dienst ruimtelijke ordening houdt de ontvoogding een hogere werkdruk in. Voor complexe bouwdossiers en verkavelingsaanvragen is het daarom aangeraden dat uw architect of studiebureau een afspraak maakt met de dienst ruimtelijke ordening, vooraleer het dossier officieel in te dienen.

Enkele voorbeelden

Verloop van een aanvraag voor het oprichten van een woning waarbij geen openbaar onderzoek vereist is:

  • Het stadsbestuur ontvangt het dossier.
  • Het dossier wordt binnen de 30 dagen ontvankelijk en volledig verklaard.
  • De dienst ruimtelijke ordening vraagt advies aan andere stadsdiensten (dienst milieu, technische dienst, brandweer, …) en aan externe diensten (Afdeling Wegen en Verkeer, Afdeling Onroerend Erfgoed, …).
  • Het stadsbestuur moet geen advies aanvragen bij de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar. (Vóór 1 december 2013 was dit wel vereist.)
  • De gemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar adviseert het dossier.
  • Het college van burgemeester en schepenen beslist binnen de 75 dagen na verzending van het ontvankelijkheids- en volledigheidsbewijs over de vergunning of weigering van het dossier.

Verloop van een aanvraag voor het verkavelen van een perceel grond in twee loten zonder wegenisaanleg:

  • Het stadsbestuur ontvangt het dossier.
  • Het dossier wordt binnen de 30 dagen ontvankelijk en volledig verklaard.
  • Het stadsbestuur organiseert een openbaar onderzoek van dertig dagen.
  • De dienst ruimtelijke ordening vraagt advies aan andere stadsdiensten (dienst milieu, technische dienst, brandweer, …) en aan externe diensten (Afdeling Wegen en Verkeer, Afdeling Onroerend Erfgoed, …).
  • Het stadsbestuur moet geen advies aanvragen bij de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar. (Vóór 1 december 2013 was dit wel vereist.)
  • De gemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar adviseert het dossier.
  • Het college van burgemeester en schepenen beslist binnen de 150 dagen na verzending van het ontvankelijkheids- en volledigheidsbewijs over de vergunning of weigering van het verkavelingsdossier.

Meer informatie: dienst ruimtelijke ordening, administratief centrum, Augustijnenlaan 30, tel. 014-28 52 50, info@herentals.be

Stedelijke dienstverlening mogelijk verstoord op woensdagnamiddag 15 januari :
Iveka voert op woensdag 15 januari noodzakelijke elektriciteitswerkzaamheden uit in het administratief centrum. De distributienetbeheerder moet daarvoor een uur lang de stroomvoorziening onderbreken.

Het administratief centrum zelf is op woensdagnamiddag gesloten, maar andere diensten, zoals het recyclagepark, het infokantoor voor toerisme en het Netepark kunnen hinder ondervinden van deze stroomonderbreking.

De stroomonderbreking in het administratief centrum legt immers de servers, het netwerk en de telefooncentrale, die ook de andere stedelijke diensten bedienen tijdelijk stil. Hierdoor zijn bijvoorbeeld het Netepark en de stedelijke werkplaats tijdelijk telefonisch niet bereikbaar. Op het recyclagepark zal het betalend deel tijdelijk gesloten moeten worden, omdat er geen betalingen verricht kunnen worden.

Bij de dienst toerisme op de Grote Markt kunnen de medewerkers tijdens de stroomonderbreking geen tickets voor voorstellingen of Helemaal Herentalscheques aanmaken.

De dienst informatica van het stadsbestuur schakelt een stroomgenerator in om de servers, het netwerk en de telefooncentrale in het administratief centrum onder spanning te houden en zo de dienstverlening te vrijwaren. De dienst kan echter niet garanderen dat dit feilloos zal werken. U plant een bezoek aan een stadsdienst indien mogelijk daarom best niet op woensdagnamiddag 15 januari.