Sint-Waldetrudiskerk en Sint-Catharinakerk open van mei tot en met september : De Sint-Waldetrudiskerk is tijdens het toeristisch seizoen open voor het publiek. Van 26 april tot 28 september kunt u de kerk bezoeken op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag, telkens tussen 14 en 17 uur. Nieuw dit jaar is de openstelling van de Sint-Catharinakerk op het begijnhof. Deze kerk is open van 2 mei tot 28 september op vrijdag, zaterdag en zondag, ook tussen 14 en 17 uur. Door meer monumenten open te stellen, wil Herentals zich als monumentenstad profileren naar toeristen toe.

Het toezicht in de kerken gebeurt door vrijwilligers van de Kerkfabriek, werknemers van het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA) en een werknemer van het cultuurcentrum. Het stadsbestuur zorgt voor de aankoop van de PWA-cheques.

Onderhoud spoorwegen zorgt voor hinder

In maart wordt er stevig gewerkt aan de Herentalse spoorwegen. Van 3 tot 14 maart werkt een aannemer aan de bovenleiding van de spoorwegovergang aan de Lichtaartseweg. In de weekends van 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29 en 30 maart vernieuwt Infrabel de treinsporen tussen Herentals en Tielen, vanaf de vertakking van de Kruisberg naar Turnhout. De werkzaamheden in het weekend starten telkens in de nacht van vrijdag op zaterdag om 24 uur, en eindigen op zondag om 18 uur.

Lichtaartseweg

Van 3 tot 14 maart werkt een aannemer aan de bovenleiding van de spoorwegen op de overweg op de Lichtaartseweg. Doorgaand autoverkeer ondervindt geen hinder, maar fietsers en voetgangers kunnen niet passeren. Zij moeten oversteken aan Wellens en de Wijngaard.

Wijngaard


De doorgang naar de Wijngaard is van 3 tot 9 maart en van 15 tot 21 maart afgesloten voor alle verkeer, eerst door de werken aan de bovenleiding, nadien door de werken aan de spoorwegovergang aan Wijngaard. De Wijngaard is dan enkel te bereiken via de Holle Weg.

Bosbergen

De overweg aan Bosbergen is afgesloten van zaterdag 15 maart tot en met donderdag 27 maart. De Brink en de stedelijke begraafplaats zijn enkel te bereiken via de onverharde weg Bosbergen.

De werkzaamheden kunnen hinder veroorzaken voor omwonenden en reizigers. U kunt met al uw vragen terecht op het gratis telefoonnummer van Infrabel: 0800-55 000 (elke dag van 7 tot 22 uur), of via mail naar info.projecten@infrabel.be. Voor vragen over de dienstregeling kunt u terecht bij de NMBS op 02-528 28 28 of op www.railtime.be.

Theaterspektakel brengt locatieproject


Met Op hoop van zegen gaat Theaterspektakel de uitdaging van een groots locatieproject aan. Het stuk gaat over Kniertje, een vissersvrouw, die haar man en twee zonen heeft verloren op zee. Nu moeten ook haar twee nog in leven zijnde zonen de zee op met het schip Op Hoop van Zegen. Om de sfeer van het verhaal te versterken, vinden de voorstellingen plaats in de loods op het oude militaire domein achter wasserij Van Ende en Roxy (Lierseweg 315). Het stadsbestuur helpt met de opbouw van het decor en levert 8 kubieke meter wit zand, 4 kubieke meter zwarte grond, 220 bakstenen en een container dranghekken. Er zijn voorstellingen op 14, 15, 20, 21, 22, 27, 28 en 29 maart, telkens om 20 uur.

Nieuwe wandelzoektocht in het stadscentrum

Tijdens de opening van het toeristisch seizoen op zondag 27 april lanceert de dienst toerisme de nieuwe fotozoektocht. Dit jaar is het thema ‘kunst in de stad’. De zoektocht loopt tot 14 september en wordt traditioneel afgesloten met een prijsuitreiking en een receptie voor de winnaars en deelnemers.

Turbozwemmen in het Netepark

Het turbozwemmen bestaat uit een volledige zwemcursus die op 14 dagen afgerond wordt. Kleuters bereiden zich voor op echte zwemlessen en overwinnen hun watervrees. Kinderen vanaf vijf jaar leren op korte termijn veilig zwemmen en kinderen vanaf negen jaar maken kennis met andere zwemdisciplines. De lessen vinden plaats in de voormiddag onder leiding van gediplomeerde lesgevers. De volgende lessenreeks turbozwemmen vindt plaats tijdens de paasvakantie van maandag 7 april tot en met vrijdag 18 april. Inschrijven kan vanaf maandag 10 maart via www.uitinherentals.be/turbozwemmen.

Sportelen in Herentals

Ook dit jaar zijn sportieve vijftigplussers elke woensdag van 10 tot 11 uur welkom in de sporthal van De Vossenberg. Onder begeleiding van een sportanimator werken zij aan lenigheid, kracht en stabiliteit om het lichaam te verstevigen. Iedereen doet mee op zijn of haar eigen tempo. Deelnemen kost 2,20 per les. Vooraf inschrijven is niet nodig.