Stad knapt Buiten-gewoon Plekje op :  In 2013 nam Herentals deel aan het project Buiten-gewone plekjes van het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete (RLKGN). Iedereen werd uitgenodigd om op zoek te gaan naar gewone plekjes die een groene opknapbeurt konden gebruiken. Na een uitgebreide stemronde kwam het kapelletje in Wuytsbergen als het meest buiten-gewone plekje in Herentals naar boven. Het ontwerp voor de opknapbeurt is nu klaar en de groendienst voert de aanplantingen nog dit voorjaar uit.

Honderd jaar Rode Kruis in Herentals

Het Herentalse Rode Kruis bestaat dit jaar honderd jaar en is nog steeds springlevend. Om dit te vieren, nodigt de vereniging iedereen uit op de Hulpdienstendag op zaterdag 31 mei. De Schoolstraat, Bolwerkstraat, Vossenberg, Markgravenstraat en Vestingstraat zijn die dag verkeersvrij. U kunt er kennismaken met de werking van verschillende hulpdiensten: de Herentalse brandweer staat op post, de politie Neteland komt met een kantelwagen en de civiele bescherming van Brasschaat is aanwezig met een grote bluswagen. Aan de tekenacademie wordt er een militaire verzorgingspost uit 1945 nagebouwd en staat er een heus kinderdorp met springkastelen en spelletjes. En uiteraard kunt u die dag ook de nieuwe lokalen van het Rode Kruis bezoeken.

Theaterling stelt nieuwe voorstelling voor tijdens Shop in Thals

Op zaterdag 5 en zondag 6 april trekken de jongeren van Theaterling tussen 14 en 16 uur in een kleine stoet door het centrum. Ze vrolijken de winkelstraten op met muziek en tonen de kostuums en poppen van hun nieuwe voorstelling Alice in Wonderland. Dit theaterstuk kadert in de Week van de Amateurkunsten. De voorstellingen vinden plaats op zaterdag 26 en zondag 27 april om 15 uur en om 20 uur in de kamertheaterzaal van ’t Hof. Tickets kunt u bestellen via cultuurcentrum ’t Schaliken (www.schaliken.be, tel. 014-28 51 30).

Orgelconcerten in de Sint-Waldetrudiskerk


Op zondag 25 mei en op zondag 5 oktober organiseert de kerkraad Sint-Waldetrudis orgelconcerten in de Sint-Waldetrudiskerk. De concerten beginnen telkens om 15 uur. Het stadsbestuur laat de affiches, uitnodigingen en programmaboekjes drukken in de stadsdrukkerij en biedt na afloop van het laatste concert een receptie aan in het Fundatiehuis.

Stadsbestuur ontvangt Antwerpse leerlingen

Op dinsdag 24 april brengen twaalf leerlingen van het Scheppersinstituut Deurne en Antwerpen een bezoek aan Herentals in het kader van hun project Pittig gekruid. Met dit project was de school in 2013 laureaat van de Prijs Koningin Paola voor Creativiteit en Innovatie in het Onderwijs. De leerlingen voeren verschillende opdrachten uit, maken fotoreportages en nemen interviews af. Om 12 uur ontvangt het stadsbestuur de leerlingen in de Lakenhal. Daar overhandigt een lid van het schepencollege hen een symbolisch cadeau van de provincie en een mand met streekproducten.

Zomersport

Tijdens de zomervakantie staan er vijf sportweken op het programma. Voor kleuters geboren in 2009 en 2010 zijn er sportdagen van 7 tot 11 juli, van 28 juli tot 1 augustus en van 4 tot 8 augustus. Kinderen uit het lager onderwijs en jongeren tot zestien jaar kunnen komen sporten van 30 juni tot 4 juli, van 7 tot 11 juli, van 14 tot 18 juli, van 28 juli tot 1 augustus en van 4 tot 8 augustus. Elke week heeft een thema. Daarbij organiseert Sportregio Kempen nog verschillende meerdaagse sportkampen voor jongeren van tien tot veertien jaar. Inschrijven voor al deze zomeractiviteiten kan vanaf maandag 19 mei via www.uitinherentals.be/sportkampen. Daar vindt u ook alle informatie over de sportkampen. U kunt ook nog altijd telefonisch of aan de balie van de sportdienst inschrijven.

Sportweek voor mensen met een psychische beperking

Psylos, de Vlaamse Federatie voor Sport en Recreatie in de Geestelijke Gezondheidszorg, organiseert de vierde editie van I like to move it, een internationaal sportevenement voor mensen met een psychische beperking. Van 7 tot 12 september komen de sporters samen met hun begeleiders naar het BLOSO-centrum. Het stadsbestuur stelt het Netepark en de stedelijke autobus ter beschikking, zorgt voor materiaal en biedt de deelnemers een receptie aan.

Stadsoriëntatieloop op 15 juni

Vzw Trol uit Sint-Gillis-Waas organiseert op zondag 15 juni een stadsoriëntatieloop in het centrum van Herentals. Daarvoor verspreidt de vzw die dag een vijftigtal rood-witte controlebakens over de stad. Sportcomplex De Vossenberg doet dienst als wedstrijdcentrum. De 150 deelnemers starten om 10 uur aan de wedstrijd. Het einde is gepland rond 13 uur.

Vlaamse Wielerschool viert veertigjarig bestaan

De Vlaamse Wielerschool bestaat dit jaar veertig jaar en organiseert enkele feestelijk activiteiten zoals de Miniemendag op zaterdag 14 juni en de 25ste Ronde voor Aspiranten op vrijdag 4 juli. Van maandag 4 tot vrijdag 8 augustus vindt de Ronde van de Miniemen plaats. De ronde is geen wedstrijd maar bestaat uit begeleide dagtochten met veel leuke fietsproeven. De politie zorgt telkens voor begeleiding.

Subsidies voor Herentalse basisscholen

Het stadsbestuur geeft subsidies aan de Herentalse basisscholen voor de organisatie van voor- en naschoolse kinderopvang. Bij de verdeling van het totale subsidiebedrag van 70.000 euro, houdt het stadbestuur rekening met het aantal kleuters en lagere schoolkinderen die op 1 februari in de scholen zijn ingeschreven, met het aantal opvanguren en met het personeel dat de school inzet voor de organisatie van de opvang. In het totaal waren er op 1 februari 2014 2.452 kinderen ingeschreven in de twee basisscholen van het gemeenschapsonderwijs en de vijf basisscholen van het vrij onderwijs.

Mammobox, een educatief spel over borstkankeropsporing

Het stadsbestuur koopt een Mammobox aan. De Mammobox is een educatief spel waarmee vrouwen op een ontspannen manier meer te weten komen over borsten, borstkanker en borstkankeropsporing. Herentalse verenigingen kunnen een begeleide sessie met de Mammobox aanvragen bij de dienst preventie (tel. 014-28 50 50, preventie@herentals.be). Het gebruik van de Mammobox is gratis.

Stedenbouwkundige vergunning voor nieuwe school in de Ieperstraat

Na een gunstig advies van het stadsbestuur, verleent de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar een stedenbouwkundige vergunning voor de bouw van een nieuwe school in de Ieperstraat. Het gaat om een nieuwe campus van het Katholiek Onderwijs Stad Herentals (kOsh) waar alle leerlingen van het eerste en tweede middelbaar zullen samenzitten. Het is de bedoeling dat de nieuwe gebouwen op 1 september 2016 in gebruik worden genomen.

De nieuwbouw bevindt zich in het binnengebied tussen de Lierseweg, Sint-Jansstraat, Bergenstraat en Schepperstraat en sluit aan op het reeds vergunde adminstratief gebouw en de sportzaal en refter langs de Lierseweg. Het bestaat uit vier vleugels met twee bouwlagen rond een centrale speelplaats. Op vraag van het stadsbestuur zal de aanvrager een informatievergadering voor de buurtbewoners organiseren voor de aanvang van de werken.