Stad verkoopt afgedankt materiaal via online veiling :  Het stadsbestuur verkoopt elk jaar oude voertuigen, machines en ander materiaal dat uit dienst werd genomen. Vanaf dit jaar gebeurt dat niet meer via een openbare verkoop op de stedelijke werkplaats, maar wel via een online veiling.

De verkoop gebeurt in samenwerking met veilingbureau I&O Auctions. Om deel te nemen, moet u zich registreren op www.io-auctions.com. Van 15 augustus om 16 uur tot maandag 8 september om 18 uur kunt u via deze website een bod indienen. Hou er rekening mee dat u boven op uw bod nog 17 procent veilingkosten en 21 procent btw betaalt. Wilt u de goederen eerst bekijken, dan kan dat op vrijdag 5 september tussen 10 en 12 uur in de Stedelijke Werkplaats (Hemeldonk 8) of op het einde van de Laarstraat in Noorderwijk. De juiste locatie staat bij elk lot vermeld. Op woensdag 17 september kunt u de aan u toegewezen goederen ophalen.

Let op: de gevonden fietsen worden niet via de veiling verkocht maar via vzw Fietsenatelier Mol. De medewerkers van deze sociale werkplaats knappen de fietsen eerst voor u op. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Fietsenatelier via 014-32 14 45, info@fietsenatelier.be of www.fietsenatelier.be.

Herentals stelt voor ... haar 3 fairtrade-ambassadeurs 

Herentals is sinds 2008 een fairtradegemeente en is nu op weg om vijf sterren aan die titel toe te voegen. Om de eerste ster te verdienen, moet de trekkersgroep zich laten omringen door minstens drie fairtrade-ambassadeurs. Dat zijn mensen of groepen van mensen die zich persoonlijk, actief en vrijwillig inzetten om de fairtradeboodschap uit te dragen en zo de consumptie van fairtradeproducten en lokale duurzame voeding in de stad te bevorderen. Met de nodige trots stellen wij de drie Herentalse fairtrade-ambassadeurs aan u voor.

Jeroen Pauwels en zijn team van Hopper-jeugdverblijf De Brink

Het jeugdverblijf biedt al jaren fairtradeproducten aan: fruitsappen, thee, chips en chocolade zijn altijd verkrijgbaar.   Meer informatie: De Brink, Bosbergen 1, tel. 014-21 15 33, www.hopper.be

Vzw TWERK

Vzw TWERK is een officiële chocoladepartner van Max Havelaar. Dat betekent dat er uitsluitend wordt gewerkt met fairtradechocolade. De producten worden met de hand gemaakt door werknemers met autisme, waardoor ook de sociale pijler van eerlijke handel wordt belicht.  Meer informatie: vzw Twerk, Collegestraat 16/B, tel. 014-23 32 28, www.twerk.be

Wim Schotsmans van bioboerderij De Kijfelaar

Wim werkt voltijds bij bioboerderij De Kijfelaar. Alles wat ze daar produceren, brengen ze via de ‘korte keten’ (dus rechtstreeks) tot bij de consument. Dat doen ze in hun eigen hoevewinkeltje en door te leveren aan de Herentalse Voedselteams. De Kijfelaar staat garant voor lokaal en duurzaam.  Meer informatie: De Kijfelaar, Schravenhage 4, gsm 0496-54 64 38, www.dekijfelaar.be

Bent u benieuwd naar het werk van onze drie ambassadeurs en wilt u hen beter leren kennen? Neem dan op zaterdag 11 oktober deel aan de fairtradewandeling, die passeert langs De Brink, TWERK en De Kijfelaar. Meer informatie over deze wandeling vindt u in de Stadskrant van oktober.


Doe mee met de samenaankoop groene energie

De provincie Antwerpen organiseert dit jaar opnieuw een groepsaankoop van 100 procent groene energie. Nog tot 30 september kunt u zich vrijblijvend inschrijven op www.samengaanwegroener.be. De vorige jaren was de actie een succes. In 2013 schreven 1.391 Herentalse gezinnen zich in. Hiervan gingen er 1.000 ook effectief in op het aanbod van de winnende energieleverancier.

Het stadsbestuur steunt de actie en organiseert samen met de provincie inschrijvingssessies op:

  • maandag 1 september van 9 tot 20 uur in de benedenzaal van het administratief centrum
  • maandag 8 september van 9 tot 17 uur in het Dorpshuis van Noorderwijk

Ook de leden van het armoedeoverleg helpen u bij uw inschrijving. Zij staan voor u klaar op:

  • dinsdag 16 september van 13 tot 16 uur in het buurthuis van Diependaal (Musketstraat 100)
  • woensdag 17 september van 13 tot 16 uur in De Dorpel (Sint-Waldetrudisstraat 37)
  • donderdag 18 september van 13 tot 16 uur in De Cirkel (Lierseweg 132)
  • vrijdag 19 september van 13 tot 16 uur in de Dorpelshop (Spekmolenstraat 2)

Breng zeker uw laatste eindafrekening van gas en elektriciteit mee.


Studenten maken opnames voor kortfilm in Zandstraat

In augustus neemt het onafhankelijke productiehuis 5 Production Films een aantal scènes op in het centrum van Herentals. Op zondag 24 en dinsdag 26 augustus filmen zij een vechtscène en een achtervolgingsscène. De politie is hiervan op de hoogte. De productie wordt geleid door een groep studenten uit Herentals. Het stadsbestuur verleent zijn medewerking aan deze creatieve jongeren en sluit de Zandstraat (tussen Grote Markt en Collegestraat) af voor het doorgaand verkeer van zondag 24 augustus om 20 uur tot maandag 25 augustus om 1 uur en van dinsdag 26 augustus om 20 uur tot woensdag 27 augustus om 2 uur. Plaatselijk verkeer kan de Zandstraat in op momenten dat er niet gefilmd wordt.

Herfst- en winterwandelingen in aantocht

Van 5 oktober 2014 tot 15 maart 2015 organiseert het stadsbestuur elke zondag een wandeling onder begeleiding van een gids. De wandelingen vertrekken om 14.30 uur aan een Herentalse horecazaak en komen daar twee uur later terug aan. Er zijn drie wandelingen die toegankelijk zijn voor kinder- en rolwagens. De Herfst- en Winterwandelingen 2013-2014 waren, ook dankzij de zachte winter, een groot succes. In totaal namen er 1.794 wandelaars deel aan de wandelingen.

Terrasrock aan 10R20

Op zaterdag 30 augustus plant jeugdhuis 10R20 een nieuwe editie van Terrasrock op de Grote Markt. Naast jong talent uit Herentals en omstreken, staan er ook enkele bands op het podium die al wat langer meedraaien. Het schepencollege geeft het jeugdhuis de toestemming om van 18 tot 22 uur muziek te maken op het plein voor het jeugdhuis. Na 22 uur verplaatst het feest zich naar binnen.

Sportkampen tijdens de herfstvakantie

Op 27, 28, 29, 30 en 31 oktober kunnen kinderen en jongeren van zes tot veertien jaar deelnemen aan sportkampen in sportcomplex De Vossenberg. Ze maken er kennis met verschillende sporten. Inschrijven kan vanaf maandag 22 september om 9 uur via www.uitinherentals.be/sportkampen.

De Herentalse Zwemclub wast uw auto

Op zaterdag 20 september houdt de Herentalse Zwemclub een carwash op het parkeerterrein van het Netepark. De zwemmers wassen uw auto, groot of klein, voor een aantrekkelijk bedrag. De opbrengst gaat naar de clubwerking.

Gezocht: fiere Kempense Twitteraars (m/v)

Toerisme Provincie Antwerpen lanceert de Twitteraccount @kempenlokaal en de bijbehorende website www.kempenlokaal.be. Elke week post een andere Kempense gemeente toeristische aanraders en lokale weetjes. Voorlopig verzorgen de toeristische diensten de redactie, maar @kempenlokaal rekent ook op de inbreng van enthousiaste Kempenaars.

Bent u een overtuigde Kempenaar met een brede kennis van Herentals en wilt u graag een week lang curator zijn van @kempenlokaal, stel u dan kandidaat via www.kempenlokaal.be. Leeftijd, geslacht of gezinssituatie spelen geen rol. Graag twitteren vormt uiteraard een basisvoorwaarde.