Nieuwe telefooncentrales en netwerkapparatuur : het stadsbestuur vervangt alle oude telefooncentrales door één nieuwe telefooncentrale. Die zorgt ervoor dat de stadsdiensten op de verschillende locaties gratis met elkaar kunnen bellen via het bestaande netwerk van de stad. De nieuwe centrale biedt ook nieuwe mogelijkheden voor het behandelen van telefonische oproepen van buitenaf. Dit stelt de stad in staat om haar telefonische dienstverlening verbeteren. Het schepencollege gunt de opdracht voor het plaatsen van de telefooncentrale aan Leer Systems bvba uit Kontich voor de prijs van 65.020,10 euro. Om de nieuwe telefooncentrale te kunnen gebruiken, moeten er ook nog een aantal aanpassingen aan het netwerk gebeuren. De kostprijs hiervan is 24.532,59 euro.

Toeristisch seizoen opent op 26 april

Op zondag 26 april zet Herentals het toeristisch seizoen op een feestelijke manier in. Iedereen is die dag welkom op het Begijnhof voor een gezellige lentepicknick. Er is muziek, kinderanimatie, een marktje met streekproducten en een infostand met toeristische informatie. In het kader van de Erfgoeddag kunt u er ook twee lezingen bijwonen en deelnemen aan volksspelen.

Naar goede gewoonte zetten de belangrijkste toeristische attracties van Herentals hun deuren open. Er valt van alles te beleven aan de jachthaven, De Hut, de Toeristentoren, de Sint-Waldetrudiskerk, de Begijnhofkerk en Hidrodoe. Verder geeft vrijetijdsorganisatie Pasar op 26 april iedereen de kans om onze stad te verkennen tijdens een wandeling of fietstocht. U vindt het volledige programma op www.uitinherentals.be.

Herdenking V-dag

Op vrijdag 8 mei herdenken de vaderlandslievende verenigingen het einde van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van de kampen. Er zijn bloemenhuldes om 14 uur op de begraafplaats van Herentals en om 14.30 uur aan het monument op de Molenvest. Om 15 uur is er een herdenkingsmoment in De Smisse (Vest 9), gevolgd door een receptie aangeboden door het stadsbestuur. Iedereen is van harte welkom op de plechtigheden.

Stad investeert fors in nieuwe voetpaden

In 2015 laat de stad een hele reeks voetpaden opnieuw aanleggen. Het gaat om de voetpaden in de Waterloostraat, Bergenstraat, Arnhemstraat, Ieperstraat, Menenstraat, Zavelstraat, Zwanenberg, Daalakker, Cardijnlaan, Oud-strijderslaan, Noorderwijksebaan en Kolveniersstraat. Het schepencollege gunt de opdracht aan Hoogmartens Wegenbouw nv uit Opglabbeek voor de prijs van 1.267.104,87 euro.

Muzikale avondopening in De Kringwinkel

Op vrijdag 15 mei organiseert De Kringwinkel Zuiderkempen een muzikale avondopening in het magazijn aan de Lierseweg 132. Op deze manier wil De Kringwinkel jongeren op een leuke manier laten kennismaken haar werking. Tussen 19.30 en 1.30 uur vinden er liveoptredens plaats. Het schepencollege keurt een afwijking van de geluidsnorm tot 95 dB(A) goed.

Cc 't Schaliken schakelt over op ledverlichting

Cultuurcentrum 't Schaliken investeert in een zuinigere verlichting. Zo worden de lampjes die de permanente tentoonstelling in de foyer belichten, vervangen. Ook in de zaal en de traphal van de schouwburg schakelt het cultuurcentrum over op ledverlichting. Het schepencollege gunt de opdracht aan Audio Visual Lighting uit Lebbeke voor de prijs van 9.501,89 euro. De actie maakt deel uit van het burgemeestersconvenant, een Europees project waarbij de Europese Unie lokale besturen uitdaagt om hun CO2-uitstoot tegen 2020 te verminderen met 20 procent.

Stad bestrijdt processierupsen

Weldra duiken de eerste eikenprocessierupsen opnieuw op. Deze behaarde rupsen kunnen ernstige jeukhinder veroorzaken. Daarom laat de stad de rupsen en nesten op openbaar domein verwijderen door een professionele firma. De stad heeft hiervoor een budget van 20.000 euro. Geef uw meldingen door aan de dienst milieu via tel. 014-28 50 50 of www.herentals.be/meldingsformulier. Hebt u rupsen of nesten in uw tuin die geen gevaar vormen voor de openbare veiligheid, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding.

Tekenacademie en Freinetschool slaan handen in elkaar

Vanaf volgend schooljaar biedt de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst naschoolse lessen aan in Freinetschool Ibis. Een leerkracht van de academie komt elke dinsdag van 16 tot 17.40 uur naar de school om samen met de leerlingen te tekenen en te knutselen. De academie geeft ook al enkele jaren naschoolse lessen in Vrije Basisschool Wijngaard. Deze samenwerking is nog steeds een succes. Elk jaar schrijven gemiddeld 17 leerlingen zich in.

Provinciale Sporteldag voor vijftigplussers

Op donderdag 11 juni zijn alle vijftigplussers welkom in vrijetijdscentrum De Mixx in Herselt voor de jaarlijkse provinciale Sporteldag. U kunt er sporten op uw eigen tempo en genieten van koffie met taart en een muzikaal optreden. Deelnemen kost 10 euro. Het stadsbestuur zorgt voor busvervoer. U kunt tot maandag 1 juni inschrijven bij de sportdienst (tel. 014-28 52 50, sportdienst@herentals.be).

Samen maken we van Herentals een hartveilige stad

Het stadsbestuur werkt de komende twee jaar samen met het Rode Kruis aan het project 'Steden en Gemeenten Hartveilig'. Met dit project wil de stad ervoor zorgen dat mensen met een hartstilstand een zo groot mogelijke kans op overleven hebben. Hierbij is het belangrijk dat omstaanders snel en juist kunnen reageren. Daarom zullen inwoners van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven een gratis reanimatieopleiding kunnen volgen en krijgt ook 10 procent van het stadspersoneel een eerstehulpopleiding. Goed om weten is dat cultuurcentrum 't Schaliken beschikt over een Automatische Externe Defibrillator (EAD). Dit is een draagbaar toestel waarmee u een elektrische schok aan het hart kunt toedienen.

Jogging Herentals-Tielen

Op zondag 21 juni organiseert Tjak een jogging van Herentals naar Tielen. De gewone jogging van 14 kilometer start rond 13 uur op het parkeerterrein van het BLOSO-centrum. Rond 13.20 uur start de halve marathon. De politie zorgt voor begeleiding.