Zomerwandelingen en -fietstochten

De dienst toerisme organiseert in juli en augustus vier wandelingen en twee fietstochten. De wandelingen vinden plaats op zondag 12 juli, 26 juli, 9 augustus en 16 augustus en de fietstochten op zondag 19 juli en 23 augustus. Onder begeleiding van een ervaren gids ontdekt u de opmerkelijkste plekjes van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. Deelnemen is gratis en inschrijven is niet nodig. Meer informatie over het programma vindt u op www.uitinherentals.be en bij de dienst toerisme (Grote Markt 35, tel. 014-21 90 88).

Speelstraten in juli en augustus

Het schepencollege verleent toestemming aan de bewoners van de Velodroomstraat en de Ernest Claesstraat (vanaf huisnummer 45) om gedurende de hele zomervakantie een speelstraat te organiseren in hun straat. Ook de Sint-Waldetrudisstraat (nr. 123-149) is een speelstraat van 12 tot en met 25 juli; de Bolwerkstraat (nr. 29-76) van 1 tot en met 31 augustus. De kinderen kunnen er tussen 12 en 21 uur veilig spelen. De stad levert dranghekken die de buurtbewoners zelf plaatsen en wegnemen. De dranghekken worden zo geplaatst dat plaatselijk verkeer er met lage snelheid langs kan rijden.

Low Impact Man steunt klimaatplan van de stad

Op donderdag 18 juni om 19 uur geeft Low Impact Man in cc 't Schaliken de aftrap voor het energie- en klimaatactieplan van de stad Herentals. Low Impact Man Steven Vromman inspireert u met de nodige humor om ook uw CO2-verbruik te verminderen.

De voorstelling kadert in het burgemeestersconvenant. Via dit convenant engageert Herentals zich, samen met heel wat andere steden en gemeenten in Europa, om haar CO2-uitstoot met 20 procent te verminderen tegen 2020. De voorstelling start met een korte toelichting van het burgemeestersconvenant en het actieplan van de stad. Na afloop van de show biedt de stad u een drankje aan.

De toegang is gratis en u moet niet inschrijven. Het uitgebreide energie- en klimaatactieplan van de stad kunt u raadplegen op www.herentals.be/milieubeleid.

Hart voor Nepal: benefiet aan de Toeristentoren

Op zaterdag 30 mei is iedereen welkom op een benefietnamiddag ten voordele van de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Het benefiet vindt plaats aan de Toeristentoren en start om 14 uur. Er is een Vlaamse kermis, een deathride, kinderanimatie en een stand van de wereldwinkel. Triple F (folk), Stappie (symphonic rock) en De Fred & JP (ex QED) zorgen voor muziek.

Kajakken voor vijftigplussers

Op donderdag 23 juni sluit de sportdienst het sportelseizoen af met een kajaktocht. Alle vijftigplussers zijn welkom. De uitstap start aan De Hut en eindigt aan de molen in Grobbendonk. De stadsbus brengt u terug naar Herentals. Deelnemen kost 2 euro per persoon. U moet vooraf inschrijven en betalen bij de sportdienst in De Vossenberg (Markgravenstraat 93).

Wielerwedstrijd in Watervoort

Het schepencollege geeft toestemming aan wielerclub WSC Watervoort voor het organiseren van een wielerwedstrijd op zaterdag 22 augustus in Watervoort.

Kermisjogging in Morkhoven

Op dinsdag 25 augustus sluit de veertiende editie van de kermisjogging de kermis in Morkhoven af. Deze organisatie van de Landelijke Gilde Morkhoven en Koninklijke Fanfare Zucht naar Kunst is ieder jaar een enorm succes. Het stadsbestuur ondersteunt de organisatie door medailles aan te kopen, een podium en dranghekken te leveren en de sporthal van de basisschool ter beschikking te stellen. Inschrijven kan vanaf 1 juli via www.kermisjogging.be.

Fiets mee met De Schakel

Op zondag 30 augustus sluiten we de zomervakantie af met een nieuwe editie van De Schakel. Tijdens dit grote fietsevenement stippelt u zelf een fietstocht uit tussen de verschillende controleposten in de Kempen. Vertrekken kan tussen 8 en 14 uur. De start- en controlepost in Herentals bevindt zich aan de lokalen van het Rode Kruis (Schoolstraat 46). Daar zorgt het Rode Kruis voor eten, drinken, muziek en kinderanimatie. Meer informatie over De Schakel vindt u op www.schakel.be.

Ontdek verborgen parels tijdens de Open Monumentendag

Op zondag 13 september neemt Herentals voor de zevenentwintigste keer deel aan Open Monumentendag. Samen met het lokale comité werkt het stadsbestuur een programma uit rond het thema 'Verborgen parel'. De zusters Franciscanessen stellen uitzonderlijk een deel van het klooster in de Nonnenstraat open. Verder kunt u ook de Sint-Waldetrudiskerk, de Sint-Catharinakerk en de Zandkapel bezoeken.

Festival van Vlaanderen

Elk najaar organiseren het Festival van Vlaanderen-Mechelen en de provincie Antwerpen klassieke concerten in abdijen, begijnhoven en kerken verspreid over de provincie. In de Sint-Waldetrudiskerk kunt u op vrijdag 2 oktober om 20 uur een concert van het mannenkoor van Sint-Petersburg bijwonen. Dirigent Vadim Afanesiev en zijn zangers brengen een greep uit het grote Russische zangboek. Kaarten zijn te koop bij cultuurcentrum 't Schaliken.