Paaskermis op de Grote Markt : van zaterdag 26 tot woensdag 30 maart staat de paaskermis op de Grote Markt. Het stadsbestuur opent de kermis officieel op zaterdag 26 maart om 18 uur met een ontvangst van de foorkramers in de Lakenhal. Na de receptie deelt de paashaas paaseitjes uit op de kermis. De Morkhovense fanfare Zucht Naar Kunst zorgt voor muzikale begeleiding. Op woensdag 30 maart is het familiedag. Kermissen is dan goedkoper.

Om alles vlot te laten verlopen, is de Grote Markt autovrij van woensdag 23 maart om 7 uur tot donderdag 31 maart om 17 uur. In het Hofkwartier, de Zandstraat (tussen Grote Markt en Collegestraat), de Koppelandstraat (tussen Grote Markt en Nonnenstraat) en de Kloosterstraat is er geen doorgaand verkeer mogelijk.

Op het parkeerterrein van zaal 't Hof geldt een parkeerverbod van maandag 21 maart om 8 uur tot donderdag 31 maart om 17 uur. Ook in de Oud-Strijderslaan (tussen de Sint-Jobsstraat en de ovonde) en op de ring (langs de zijde van de Sint-Jobsstraat) is het verboden te parkeren van maandag 21 maart om 8 uur tot woensdag 23 maart om 16 uur. Van maandag 14 maart om 8 uur tot vrijdag 1 april om 17 uur is het multifunctioneel terrein op de Herenthoutseweg voorbehouden voor de foorkramers.

Nieuwe vacatures bij het stadsbestuur

Het stadsbestuur heeft een vacature voor een teamleider wegen & technieken gebouwen en voor een technisch assistent logistiek, evenementenbeheer & administratie. De stad legt bovendien een wervingsreserve aan voor theaterassistenten en een wervingsreserve voor technisch assistenten schoonmaak. Solliciteren voor al deze functies kan tot en met 23 februari 2016.

Meer bijzonderheden over de verschillende functies, de aanwervingsvoorwaarden en de selectieprocedure vindt u op www.herentals.be/vacatures en bij de dienst personeel & organisatie in het administratief centrum.

Stadsbestuur tegen afschaffing buslijn 15b

Het stadsbestuur van Herentals en het gemeentebestuur van Olen vragen aan De Lijn om buslijn 15b onder haar huidige vorm te behouden. Bus 15b rijdt tussen de stations van Herentals en Geel, via Olen en de Thomas More Hogeschool. De Lijn vermoedt dat de busreizigers even goed de trein tussen Herentals en Geel kunnen nemen en denkt er aan om bus 15b af te schaffen.

Het stadsbestuur is van mening dat er voldoende redenen zijn om buslijn 15b te behouden. Veel mensen maken gebruik van de bus. Inwoners van Herentals die werken in de Olense bedrijven of die studeren aan de Thomas More Hogeschool geraken vlot ter plaatse. Ook is het belangrijk dat Herentals bereikbaar blijft voor inwoners uit de omliggende gemeenten. Herentals heeft immers een groot bovenlokaal aanbod zoals het ziekenhuis, de middelbare scholen, de VDAB en Sport Vlaanderen. Als de reizigers de trein zouden nemen in plaats van de bus, zouden zij langer onderweg zijn en meer moeten betalen. Het zou veel mensen aanzetten om hun wagen te gebruiken in plaats van het openbaar vervoer.

Besluiten van het schepencollege voortaan online

Vanaf deze week komen de besluiten van het schepencollege wekelijks op de website van de stad. Het stadsbestuur zet hiermee een nieuwe belangrijke stap op het vlak van de actieve openbaarheid van bestuur. De vergaderingen van het schepencollege zijn immers besloten en de besluiten van het schepencollege kon de burger vroeger enkel opvragen via een officiële aanvraag voor openbaarheid. Dat moet voortaan dus niet meer. Om de privacy van betrokken burgers niet te schaden, schrapt de stad wel bepaalde informatie uit de besluiten. Hierdoor worden de besluiten telkens met een maand vertraging gepubliceerd. U vindt de pagina met de besluiten van het schepencollege op www.herentals.be/besluiten-schepencollege.

Sportkampen tijdens de paasvakantie

Tijdens de paasvakantie kunnen kinderen en jongeren deelnemen aan sportkampen in De Vossenberg. Twee weken lang kunnen de deelnemers zich uitleven onder begeleiding van gediplomeerde monitoren. Tijdens de tweede week organiseert de sportdienst ook kleutersportdagen voor kleuters geboren in 2010 en 2011. Inschrijven voor de sportkampen kan vanaf maandag 22 februari via www.herentals.be/sportkampen. Daar vindt u ook het volledige programma.

Turbozwemmen in het Netepark

Tijdens de paasvakantie vindt er een nieuwe reeks turbozwemmen plaats in de zwembaden van het Netepark. Inschrijven kan vanaf maandag 29 februari via www.herentals.be/netepark/zwemlessen.

Tijdens de reeks turbozwemmen ronden de kinderen op twee weken tijd een volledige zwemcursus af. Kinderen vanaf drie jaar overwinnen hun watervrees en leren veilig zwemmen. Wie al een diploma van 25 meter schoolslag heeft, kan nieuwe zwemstijlen leren. Ook overlevingszwemmen staat op het programma. De lessen vinden plaats in de voormiddag onder leiding van gediplomeerde lesgevers.

Zwembaden Netepark gesloten op zaterdagnamiddag 21 mei

Op zaterdag 21 mei organiseert de Herentalse Zwemclub de Memorial Fons Brydenbach. Deze zwemwedstrijd vindt plaats in het Netepark. Hierdoor zijn de zwembaden vanaf 12 uur gesloten. Het recreatiedomein is wel heel de dag toegankelijk.

Sint-Waldetrudiskerk en Sint-Catharinakerk open voor publiek

De Sint-Waldetrudiskerk is tijdens het toeristisch seizoen open voor het publiek. Van 24 april tot 30 september kunt u de kerk bezoeken op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag, telkens tussen 14 en 17 uur. Ook de Sint-Catharinakerk op het begijnhof is tijdens deze periode open op vrijdag, zaterdag en zondag, tussen 14 en 17 uur.

Het toezicht in de kerken gebeurt door vrijwilligers van de Kerkfabriek en werknemers van het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA). Het stadsbestuur zorgt voor de aankoop van de PWA-cheques.

Informatie voor ouders van nieuwe kleuters

In de loop van februari stuurt het stadsbestuur een brief aan de ouders van alle Herentalse kinderen die geboren werden in 2014. In de brief staan de contactgegevens van de Herentalse kleuter- en basisscholen en meer informatie over het inschrijven van nieuwe kleuters. Door de ouders tijdig te informeren, wil het stadsbestuur alle kinderen de mogelijkheid geven om zich optimaal te ontwikkelen. De inschrijvingen voor het schooljaar 2016-2017 starten op dinsdag 1 maart.

Subsidie voor infrastructuurwerken SKS Herentals

Voetbalclub SKS Herentals laat onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan hun clubgebouw aan de Olympiadelaan. Er komt een nieuwe toegangsdeur en de houten gevelbekleding wordt vervangen. Na positief advies van de sportraad kent het schepencollege de club een subsidie voor sportinfrastructuurwerken toe. De subsidie bedraagt maximaal 5.700 euro.

Noorderwijkse Toneelvrienden treden op in parochiecentrum

Toneelvereniging Noorderwijkse Toneelvrienden staat in februari elf keer op de planken van het parochiecentrum in Noorderwijk. Omdat het parochiecentrum geen stedelijke zaal is, kent het schepencollege de vereniging een subsidie toe van maximaal 1.184 euro voor de huur van de zaal. Alle voorstellingen van het blijspel zijn uitverkocht.