Nieuwe bevolkingscijfers : in 2015 groeide de bevolking in Herentals aan met 46 inwoners. Hiermee komt het totale aantal inwoners op 27.709. Daarvan wonen er 20.529 in Herentals, 5.136 in Noorderwijk en 2.044 in Morkhoven. In totaal wonen er 1.326 niet-Belgen in Herentals. Dat bedraagt 4,79 procent van de totale bevolking. Het stadsbestuur wenst alle nieuwe inwoners een aangenaam verblijf in onze stad.

Gezocht: projectmedewerker integratie

ISOM, de Intergemeentelijke Samenwerking OCMW's Middenkempen, is op zoek naar een ervaren projectmedewerker integratie. Hij of zij staat in voor de ontwikkeling, opvolging en uitvoering van het project WEG-WIJZER. Met dit project wil ISOM investeren in de integratie van mensen van buitenlandse herkomst in Grobbendonk, Herenthout, Herentals, Kasterlee, Lille, Olen en Vorselaar. De tewerkstelling duurt een jaar, mogelijk verlengbaar tot 30 november 2018. Solliciteren kan tot en met 1 maart 2016. Meer bijzonderheden over deze functie vindt u op www.herentals.be/vacatures.

IOK verkoopt bouwgronden in Draeybomen

De IOK verkoopt in samenwerking met het stadsbestuur vijftien bouwgronden in de nieuwe verkaveling Draeybomen in Morkhoven. De bouwgronden zijn zeer rustig en landelijk gelegen maar hebben toch vlotte verbindingsmogelijkheden. De gronden liggen tussen de Schransstraat en de Doornestraat en zijn bestemd voor halfopen en gesloten bebouwing. De gronden hebben een oppervlakte tussen 232 m² en 494 m² en kosten tussen de 55.680 en 98.800 euro.

De inschrijvingsperiode loopt nog tot 19 februari. De verkoopavond vindt plaats op maandag 7 maart om 18 uur in het Dorpshuis van Morkhoven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met IOK (grondbeleid@iok.be, tel. 014-56 27 44, www.iok.be/Draeybomen).

Cursus weerbaarheid

Dit najaar organiseert het stadsbestuur een nieuwe lessenreeks weerbaarheid voor vrouwen. Tijdens de cursus leert u zich op een praktische en effectieve manier verdedigen, waardoor u zich veiliger voelt en uw zelfkennis en zelfvertrouwen verbetert. De acht lessen vinden plaats tussen 14 september en 9 november in zaal 't Hof, telkens op woensdag om 19 uur. Deelnemen aan de cursus is gratis. U betaalt wel een inschrijvingsborg van 10 euro. De stad betaalt deze waarborg terug nadat u alle lessen gevolgd hebt. Inschrijven kan vanaf 1 september bij het stadsloket (tel. 014-28 50 50).

Ruiterpad in het bosgebied Teunenberg-Nieuwe Hoeve

Bosgroep Zuiderkempen wil een ruiterpad aanleggen in het bosgebied Teunenberg - Nieuwe Hoeve. De route loopt langs het fietspad tussen Noorderwijk en Olen en sluit aan op het ruiternetwerk van het Landinrichtingsproject De Merode. Het schepencollege gaat principieel akkoord met de aanleg van het ruiterpad op het grondgebied van Herentals. De bosgroep neemt de kosten voor de aanleg op zich. De stad staat in voor het onderhoud van het ruiterpad.

Subsidie voor Vocaal Ensemble Markant

Op zaterdag 22 oktober en zondag 23 oktober treedt Vocaal Ensemble Markant op in de Sint-Waldetrudiskerk. In Requiem for the Living brengt het koor twee eigentijdse muzikale beschouwingen over leven en dood, verdriet, hoop en troost. Het koor wordt bijgestaan door gemengd koor Lejra uit Merksem en door meer dan twintig professionele muzikanten en solisten. Omdat deze bijzondere concerten buiten de normale werking van de vereniging vallen, kent het schepencollege een subsidie toe voor culturele initiatieven. De subsidie bedraagt maximaal 1.500 euro. Meer informatie over Requiem for the Living vindt u op www.ensemblemarkant.be.

Duivenlokaal New Jeffrey's organiseert schlagernamiddag

Duivenlokaal New Jeffrey's viert zijn eerste verjaardag met een schlagernamiddag. Op zaterdag 2 juli ontvangen de uitbaters hun klanten buiten aan het lokaal op de hoek van de Morkhovenseweg en de Verbindingsstraat. De optredens starten om 14 uur. De verbindingsstraat is autovrij van 9 tot 24 uur.

AZ Herentals en To Walk Again ontvangen Hart voor Herentalse Ondernemers van UNIZO

UNIZO Herentals wil elk jaar in februari een vereniging, onderneming of persoon een warm hart toedragen voor hun tomeloze inzet voor onze stad. Het allereerste Hart voor Herentalse Ondernemers, een kunstwerk van Stijn Avonds, werd op maandag 15 februari uitgereikt aan de dienst Orthopedie van het AZ Herentals voor hun rol bij de realisatie van het To Walk Again-Postrevalidatiecentrum.

Het To Walk Again-Postrevalidatiecentrum wil mensen met een fysieke beperking in een warme, uitdagende omgeving en onder deskundige begeleiding terug laten bewegen nadat hun klinische revalidatie is afgelopen. Voor To Walk Again kadert dit centrum in de verbreding van haar werking: To Walk Again, To Work Again, To Live Again.

Maar er is meer. Het To Walk Again-Postrevalidatiecentrum is ook een living lab waar lokale en regionale ondernemingen innovatieve zorgtechnologie en -concepten kunnen ontwikkelen in nauwe samenwerking met de doelgroep van mensen met een fysieke beperking en hun begeleiders. Op die manier kan het To Walk Again-Postrevalidatiecentrum een opstap vormen naar een volwaardige Health & Care Tech Valley in de Kempen.

Ook in de stad Herentals zelf wordt het To Walk Again-Postrevalidatiecentrum verankerd. De vier historische partners achter het centrum, het AZ Herentals, Orthopedie Van Haesendonck, Mobilab@Thomas More en To Walk Again, zijn hiervoor naar Unizo-Herentals gestapt. Vervolgens hebben ook de stad, de middenstandsraad en de middenstandsvereniging Helemaal Herentals hun schouders onder het project gezet.