Infoavond samenaankoop groene energie
Wilt u besparen op uw energiefactuur en bovendien uw steentje bijdragen tot een beter milieu? Doe dan mee met de provinciale groepsaankoop van honderd procent groene stroom en gas. Op maandag 20 augustus om 20 uur organiseert het stadsbestuur een informatieavond over deze groepsaankoop. De infoavond vindt plaats in cc ’t Schaliken. Als u uw eindafrekening van gas en elektriciteit meebrengt, kunt u zich ter plaatse inschrijven. Tot 25 september kunt u zich ook nog vrijblijvend inschrijven op www.samengaanwegroener.be. Half oktober krijgt u een voorstel op maat met een duidelijk zicht op uw mogelijke besparing. Pas dan beslist u of u al dan niet verandert van energieleverancier.

Fairtradewandeling en Sing for the Climate
Op zondag 23 september kunt u deelnemen aan twee fairtradewandelingen. De wandelingen vertrekken aan de Wereldwinkel op het Begijnhof en aan café Welkom in Noorderwijk. Beide wandelingen hebben vijf stopplaatsen met proevertjes en opdrachten. De geoefende wandelaar kan de twee tochten combineren. U kunt er ook een fietstocht van maken. Vertrekken kan tussen 13 en 15 uur. Deelnemen kost 1 euro per tocht. Als u uw volle stempelkaart binnenbrengt, maakt u kans op een mooi fairtradecadeau. De fairtradewandelingen zijn een organisatie van de fairtradetrekkersgroep, in samenwerking met KWB Herentals en de Gezinsbond.

Na afloop van de wandelingen kunt u om 16 uur deelnemen aan Sing for the Climate, een grote zangbetoging voor het klimaat. Nic Balthazar, de Klimaatcoalitie en 11.11.11 nodigen u van harte uit aan de Wereldwinkel en aan café Welkom. Ondersteund door plaatselijke muzikanten uit Herentals en Noorderwijk zingt iedereen hetzelfde lied: Do It Now. De dienst ontwikkelingssamenwerking filmt beide zangstonden. Met filmpjes uit heel Vlaanderen maakt Nic Balthazar een videoclip. Om op te vallen tussen de vele filmpjes vragen we aan iedereen om een zwemband mee te brengen.

Nieuwe computerserver in het administratief centrum
De huidige computerserver van het administratief centrum is vijf jaar oud en moet vervangen worden. Het stadsbestuur koopt een nieuwe serverinfrastructuur aan met drie identieke servers. Wanneer één van de servers niet meer werkt, nemen de andere servers over zonder dat er gegevens verloren gaan. De nieuwe serverinfrastructuur kost 123.931,95 euro.

Nieuw in de muziekacademie
De academie organiseert dit jaar voor de eerste maal het project Musi’X. Met dit project kunnen ook kinderen al in het eerste jaar starten met instrumentlessen. U krijgt wekelijks 50 minuten instrumentles en 75 minuten algemene muzikale vorming (AMV). De lessen AMV vinden plaats in de hoofdschool in Herentals. Schrijf snel in want voor kinderen is het aantal deelnemers beperkt. Jongeren en volwassen die dit jaar starten aan de academie, komen automatisch in dit project terecht.

Inschrijven voor de verschillende opleidingen van de academie kan vanaf dit schooljaar via het inschrijvingsformulier op www.samwdherentals.be. Vanaf 27 augustus kunt u zich ook inschrijven op het secretariaat van de academie. Het secretariaat is van 27 augustus tot 31 augustus open van 14 tot 19 uur. Vanaf 1 september kunt u er terecht op werkdagen van 15 tot 20 uur (woensdag vanaf 12 uur) en op zaterdag van 9 tot 13 uur.

Zuidkempische Werkplaatsen neemt deel aan Open Bedrijvendag
De Zuidkempische Werkplaatsen neemt deel aan de Open Bedrijvendag op zondag 7 oktober. Omdat het bedrijf die dag heel wat bezoekers verwacht, geeft het stadsbestuur toestemming om het multifunctioneel terrein aan de Herenthoutseweg als parkeerterrein te gebruiken.

Mosselfeest Den Brand
Op zaterdag 24 november organiseert vzw Den Brand zijn jaarlijks mosselfeest in de zaal van het Francesco Paviljoen. Vzw Den Brand is een organisatie die zich bezighoudt met de opvang en ondersteuning van personen met een handicap. Het stadsbestuur ondersteunt de organisatie met gratis drukwerk.

Extra humorvoorstelling in ’t Schaliken
Op dinsdag 16 oktober om 20 uur programmeert cultuurcentrum ’t Schaliken een extra humorvoorstelling. Erhan Demirci en Willam Boeva zijn twee beloftevolle comedians die een nieuw dubbelprogramma brengen. De voorstelling vindt plaats in de schouwburg voor een publiek van maximaal 250 bezoekers. De toegangsprijs is 12 euro. Vrienden van ’t Schaliken krijgen een korting van 6 euro.

Meer informatie: cultuurcentrum ’t Schaliken, Grote Markt 35, tel. 014-28 51 30

Vijfentwintig jaar Freedom of the City

Op 2 oktober is het vijfentwintig jaar geleden dat Herentals als eerste Belgische stad het voorrecht The Freedom of the City verleende aan een Britse legereenheid in België. Het Ordnance Depot Antwerp kreeg dit voorrecht naar aanleiding van zijn vijfendertigjarige aanwezigheid in België als onderdeel van de NATO-strijdkrachten. In 1992 is de eenheid opgehouden te bestaan, maar de band met Herentals is gebleven.

Het stadsbestuur en de Vaderlandslievende Verenigingen herdenken de vijfentwintigste verjaardag van het charter op zaterdag 20 oktober. Om 10.45 uur ontvangt het stadsbestuur vertegenwoordigers van het Britse leger in de Lakenhal. Het ceremoniële zwaard dat de stad kreeg bij het verlenen van het charter staat er tentoongesteld, samen met de oorkonde die de vriendschapsband bekrachtigt. Doedelzakspelers en een trommelaar zorgen voor de muzikale omlijsting.

Griepvaccinatie is belangrijk voor 65-plussers
Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elke winter opnieuw opduikt. Elk jaar krijgt gemiddeld één op tien mensen griep. Vaccinatie blijft het beste middel om u tegen griep en de gevolgen ervan te beschermen. Dit is vooral belangrijk bij risicogroepen zoals senioren. Op vraag van het Lokaal Gezondheidsoverleg (LOGO) Kempen stuurt het stadsbestuur een brief naar alle inwoners tussen 65 en 69 jaar om hun hierover te informeren. Medewerkers van vzw Den Brand dragen de brieven gratis rond.

Snuffelbeurs
Op zaterdag 15 september kunnen kinderen en jongeren naar hartenlust snuffelen in het vrijetijdsaanbod in onze stad. Van 13 tot 17 uur palmt de infobeurs Snuffel de Grote Markt in. Naast het vaste aanbod van de lokale cultuur-, jeugd- en sportverenigingen zijn er infostands van andere interessante organisaties. Zij bieden, naast informatie over hun werking, ook leuke spelletjes en initiaties aan. Verder is er randanimatie met een springkasteel en een ballonnenplooier. Snuffel is een organisatie van de stedelijke jeugddienst in samenwerking met de Herentalse jeugd-, sport- en cultuurraad.

Sneeuwploeg maakt wegen sneller sneeuwvrij
Tijdens de winter gebruiken de uitvoeringsdiensten een zoutstrooier om de wegen sneeuwvrij te maken. Bij zware sneeuwval duurt het vaak lang voordat het strooizout de ophopingen van sneeuw kan laten verdwijnen. Daarom koopt het stadsbestuur een sneeuwploeg aan. Deze wordt vooraan op de zoutstrooier gemonteerd. Zo kunnen de uitvoeringsdiensten de sneeuw eerst wegruimen waarna het zout onmiddellijk op de rijweg valt. De rijweg zal zo veel sneller terug bereidbaar zijn. De sneeuwploeg kost 17.545,00 euro.

Stad zet vrijwilligers in de bloemetjes
De stad werkt voor een aantal projecten samen met Herentalse vrijwilligers. De vrijwilligers onderhouden de openbare ruimte, ruimen zwerfvuil op of begeleiden gemotiveerde wandelaars tijdens gezondheidswandelingen. Om hen te bedanken voor hun inzet en het geleverde werk biedt het stadsbestuur hen op zondag 30 september een ontbijt aan in zaal ’t Hof. Dit is voor de vrijwilligers ook de ideale gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.

Motorcross in Noorderwijk
Op 8 en 9 september organiseert MC De Bergen uit Westerlo een motorcross in Noorderwijk. De stad leent de organisatie 750 meter nadarhekken uit en maakt een verkeersreglement op.