Vernieuwde kaart wandelnetwerk Kempense Heuvelrug
In 2005 richtten de VVV's van Herentals, Kasterlee en Retie het wandelnetwerk Kempense Heuvelrug op. Het was het allereerste wandelnetwerk in de provincie Antwerpen. Intussen beheert Toerisme Provincie Antwerpen het netwerk. Een uitgeputte kaartvoorraad, nieuwe knooppunten in functie van twee uitbreidingen en de vlotte verbinding met andere netwerken én ingrijpende werken aan de Noord-Zuidverbinding in Kasterlee leidden in 2012 tot de realisatie van een totaal vernieuwde kaart.

De gedetailleerde kaart is niet langer een stratenplan, maar een topografische kaart. Ze geeft een overzicht van alle trajecten en knooppunten. Het bijbehorende inspiratieboekje bevat heel wat toeristische weetjes, praktische info voor de wandelaar, ‘lekkere’ suggesties voor onderweg en een twintigtal aantrekkelijke suggestielussen.

Met behulp van het gebruiksvriendelijke knooppuntensysteem en de gedetailleerde overzichtskaart stippelt u talloze knappe wandellussen uit. De kaart van het wandelnetwerk Kempense Heuvelrug is voor 8 euro te koop bij de toeristische infokantoren van Herentals, Kasterlee en Retie. Op www.antwerpsekempen.be kunt u de kaarten online bestellen en vindt u extra wandeltips.

Bezoek de belforttoren: inschrijven vanaf 1 augustus
Tijdens Open Monumentendag op zondag 9 september kunt u van 10 tot 18 uur de belforttoren aan de Lakenhal bezoeken. Het bezoek is gratis. Tussen 10 en 12 uur is stadsbeiaardier Koen Van Assche op de toren aanwezig om uitleg te geven over de beiaard. Een bezoek duurt ongeveer een kwartier.

Omwille van het comfort van de bezoekers en omwille van de veiligheid mogen er maar groepjes van vijf personen tegelijk de toren in. Daarom is inschrijven verplicht. U kunt inschrijven vanaf 1 augustus om 9 uur. Dat kan telefonisch op 014-21 90 88 of per mail via toerisme@herentals.be. Vermeld in uw mail duidelijk uw naam en telefoonnummer, met hoeveel personen u wilt komen en een uur van voorkeur.

Familiefietshappening De Schakel
Op zondag 26 augustus wordt de zomer feestelijk afgesloten mat De Schakel, een grote fietshappening in de hele Kempen. Naar goede gewoonte Schakelt Herentals mee. Het vertrekpunt en de controleplaats liggen dit jaar op het parkeerterrein achter zaal ’t Hof (Grote Markt 41). Vertrekken kan tussen 8 en 14 uur.

Vanuit Herentals kunt u kiezen voor verschillende routes van verschillende afstanden. In de tuinzaal en op het terras kunt u genieten van een heerlijke verfrissing, een snelle snack en streekbieren. Er is ook livemuziek. Op www.schakel.be vindt u alle informatie. Daarnaast kunt u de uitgebreide Schakelbrochure ophalen bij de dienst toerisme op de Grote Markt.


Nieuwe bomen op Krakelaarsveld
De bomen langs de straten van Krakelaarsveld zijn te groot geworden en hun wortels brengen schade toe aan de voetpaden. Nu een aannemer bezig is met de heraanleg van de voetpaden, laat de stad de bomen vellen. In de plaats komen 74 sierperen (Pyrus calleryana Chanticleer), een soort die van nature kleiner blijft en geen opduwende wortels heeft. Ook de beplanting rond de bomen wordt deels vervangen.

Let’s do it! Belgium ruimt het hele land op in één dag
België sluit zich aan bij de internationale opruimcampagne ‘Let's do It! World Cleanup 2012’. Miljoenen vrijwilligers in meer dan negentig landen steken de handen uit de mouwen om in één dag hun land op te ruimen en te bevrijden van zwerfvuil en sluikafval. De opruimactie in ons land vindt plaats op zaterdag 22 september.

Wilt u ook meehelpen? Laat uiterlijk op vrijdag 14 september aan de milieudienst weten hoeveel deelnemers u verwacht en welke straten u wilt opruimen. Het stadsbestuur ondersteunt deelnemers met prikkers, afvalzakken, handschoenen en fluovestjes. Na afloop van de actie haalt de stad het verzamelde afval op en laat het verwerken.

Kermis in Morkhoven en Herentals
Van zondag 26 augustus tot dinsdag 28 augustus staat de jaarlijkse kermis in Morkhoven. Hierdoor is Dorp afgesloten voor het doorgaand verkeer van 22 tot en met 29 augustus. Er geldt ook een parkeerverbod.

De kermis in Herentals is open van zaterdag 1 tot maandag 10 september. De Grote Markt is afgesloten het verkeer van 29 augustus tot en met 11 september. Hierdoor is er geen doorgaand verkeer mogelijk in het Hofkwartier, de Zandstraat (van Collegestraat tot Grote Markt), de Koppelandstraat (van Grote Markt tot Nonnenstraat) en de Kloosterstraat.


Kermisjogging in Morkhoven
Op dinsdag 28 augustus sluit de elfde editie van de kermisjogging de kermis in Morkhoven af. Hiervoor zijn tussen 18 en 21 uur een aantal straten verkeersvrij. Er is geen doorgaand verkeer mogelijk in de Sint-Niklaasstraat, Breidelstraat, Goorstraat, Kattestraatje en Rode Leeuwstraat. Tussen 13 en 21 uur geldt er een stilstaan- en parkeerverbod in de Breidelstraat en het begin van de Goorstraat en tussen 17 en 21 uur op het hele parcours.

De kermisjogging is een organisatie van de Landelijke Gilde en Fanfare Zucht naar Kunst. Het stadsbestuur zorgt voor medailles en stelt materiaal zoals een podium, dranghekken en een partytent ter beschikking.

Noorderwijk Alive
Van donderdag 23 tot zondag 26 augustus is iedereen welkom in Noorderwijk voor een nieuwe editie van Noorderwijk Alive. Op donderdag is er een wielerwedstrijd voor wielertoeristen, op vrijdag een vipfeest, op zaterdag een festival met optredens van verschillende dj’s en op zondag een fietstocht en een kindernamiddag.

Om het verkeer in goede banen te leiden tijdens de wielerwedstrijden geldt er op donderdag tussen 18 en 22 uur eenrichtingsverkeer in de Morkhovenseweg, Voortkapelseweg, Schommestraat, Zandhoevestraat, Hoogton en Witbos. Het is er ook verboden te parkeren.

Ons bedrijf is triactief
Op zondag 30 september organiseert de Vlaamse Liga van Bedrijfssportbonden de bedrijventriatlon Ons bedrijf is triactief. Dit is een triatlon tussen teams uit verschillende bedrijven en openbare instellingen die plaatsvindt rond het BLOSO-sportcentrum. Het parcours loopt langs de Vorselaarsebaan, Heikenstraat, Meivuurstraat en Bornstraat. Tussen 13 en 17 uur geldt er in deze straten een parkeerverbod en is er geen doorgaand verkeer mogelijk.

Nieuwe zoutstrooier
Het stadsbestuur koopt een nieuwe zoutstrooier aan. De machine kost 45.405,25 euro. De oude zoutstrooier is al sinds 1988 in dienst en de kosten van de jaarlijkse herstellingen zijn te hoog.

Kempisch Kampioenschap Barbecue
Op zondag 16 september vindt het Kempisch Kampioenschap Barbecue plaats op de Grote Markt. Op zaterdag is er om 17 uur een openingsceremonie in de Lakenhal waarbij de ploegen worden voorgesteld. Op zondagvoormiddag beginnen de ploegen aan hun opdrachten. Vanaf 12 uur kunt u genieten van de eerste gerechten. Om 17 uur is er een optreden van een liveband, met nadien de bekendmaking van de winnaar.

Prijsuitreiking Met belgerinkel naar de winkel
Van 5 mei tot en met 9 juni 2012 deden 209 Herentalse handelaars mee aan de campagne Met belgerinkel naar de winkel. De handelaars ontvingen 1.322 volle stempelkaarten. De deelnemers fietsten samen 20.220 kilometer en bespaarden zo 4 ton CO2.

Op donderdag 19 juli om 11 uur vond de trekking van de winnaars plaats in aanwezigheid van gerechtsdeurwaarder Eric De Belder. De gelukkigen worden persoonlijk per brief verwittigd en uitgenodigd voor de prijsuitreiking op zaterdag 22 december om 19 uur in de Lakenhal. De prijzenpot bestaat uit fietsen, fietsmanden, geschenkmanden en cadeaucheques.

Cultuurcentrum ’t Schaliken viert vijfjarig bestaan
Tijdens het laatste weekend van september viert cultuurcentrum ’t Schaliken haar vijfjarig bestaan met een groots feest. Op zaterdag 29 september om 18.30 uur geeft de lokale muziekgroep Natives de aftrap, gevolgd door gratis concerten op het buitenplein en betalende optredens in de schouwburg en de Lakenhal. Op zondag 30 september gaat het feest gewoon verder. Na een aperitiefconcert om 11 uur in de schouwburg is iedereen tussen 14 en 17 uur welkom op een familiedag met optredens en kinderanimatie. Het cultuurcentrum geeft een voorsmaakje van wat er tijdens seizoen 2012-2013 te beleven valt.

Festival van Vlaanderen
In het kader van het Festival van Vlaanderen organiseren de provincie Antwerpen en de stad Herentals op zaterdag 22 september een concert in de Sint-Waldetrudiskerk. Het Tsjechische barokensemble Collegium 1704, onder leiding van Václav Luks, brengt Musique pour le roi. Na afloop van het concert geeft het stadsbestuur een receptie. Kaarten zijn te koop in cultuurcentrum ’t Schaliken.

Bloed geven in zaal ’t Hof
Elk jaar organiseert het Rode Kruis Herentals bloedinzamelingen in zaal ’t Hof. In 2013 vinden deze bloedinzamelingen plaats op 18 en 25 februari, op 13 en 27 mei, op 12 en 19 augustus en op 18 en 25 november. Het stadsbestuur stelt zaal ’t Hof hiervoor gratis ter beschikking. Meer informatie over de bloedinzamelingen van het Rode Kruis vindt u op www.bloedgevendoetleven.be.

Dichters aan boord
Op zaterdag 22 september om 19 uur organiseert vzw Het Portret het culturele evenement Dichters aan boord in de jachthaven. Vijf dichters dragen op vijf verschillende boten voor uit eigen werk. Met Benno Barnard, Bart Plouvier, Sylvie Marie, Y.M. Dangre en Lief Vleugels zorgden de organisatoren voor een goede mix van gevestigde waarden en aanstormend talent, vrouwen en mannen, met aandacht voor lokaal talent.

De toegang is 10 euro. Kaarten zijn te koop bij de dienst toerisme op de Grote Markt. Het stadsbestuur ondersteunt dit project met een subsidie van 1.200 euro en verzorgt het drukwerk tegen papierprijs.

Open dag brandweer 2012
Op zondag 23 september houdt de Herentalse brandweer een open dag. Tussen 13 en 18 uur zijn er rondleidingen en demonstraties. Er valt ook heel wat plezier te beleven tijdens de spuitwedstrijden en de ritjes met de brandweerwagen. Wie geïnteresseerd is in een loopbaan bij de brandweer, kan terecht op de speciale infostand.

Stadsbestuur ontvangt politiemotorclub Blue Knights
Op zaterdag 8 september om 9.30 uur ontvangt het stadsbestuur de politiemotorclub Blue Knights samen met een afvaardiging van vzw De Waaier in kasteel Le Paige.

De Blue Knights ontstond in 1974 in Main (Verenigde Staten) en kent ondertussen wereldwijd 20.490 leden. De club promoot niet enkel het veilig motorrijden maar steunt ook verschillende liefdadigheidsinstellingen. Van 7 tot 9 september organiseert de Belgische afdeling van de Blue Knights een internationaal motortreffen in Herentals. De opbrengst gaat naar vzw De Waaier uit Wilrijk, een relatief jonge vzw van en voor kankerpatiënten.

Gemeenschapswachten graveren fietsen in middelbare scholen
Leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar kunnen volgend schooljaar hun fiets gratis laten graveren op school. Andere jaren trokken de gemeenschapswachten ook al langs de Herentalse basisscholen. De dienst preventie breidt dit aanbod nu uit. Jongeren vanaf 16 jaar vormen immers een belangrijke doelgroep omdat ze zich vooral met de fiets in het uitgaansleven begeven. De fietsgraveersessies worden gekoppeld aan de jaarlijkse fietscontrole door de politie en vinden plaats in september en oktober 2012 en in het voorjaar van 2013.

Fakkeltocht op 17 oktober
Op woensdag 17 oktober, de werelddag van verzet tegen armoede en uitsluiting, organiseert De Fakkel vzw samen met SPAAK, De Dorpel en nog enkele andere armoedeverenigingen een fakkeltocht door de straten van Herentals. De fakkeltocht start om 20 uur aan cultuurcentrum ’t Schaliken en gaat langs de Zandstraat, Nieuwstraat, Kapucijnenstraat, Sint-Magdalenastraat, Lierseweg, Sint-Jansstraat, Gildelaan en de Zandstraat terug naar de Grote Markt. Om 21 uur volgt een receptie. Omdat de activiteit ten voordele van een goed doel is, treedt het stadsbestuur op als medeorganisator. Hierdoor kunnen de organisatoren die avond gratis gebruik maken van de foyer van cultuurcentrum ’t Schaliken.

Classica Egaña in Noorderwijk
Op zondag 9 september vindt de derde editie van de Classica Egaña plaats in Noorderwijk. De vzw Berto schenkt de opbrengst van deze familiesportdag aan Cancer in pregnancy, een project van de Katholieke Universiteit Leuven. Het stadsbestuur steunt dit project en stelt materiaal, water en elektriciteit ter beschikking van de organisatoren.

Subsidie voor Bandbattle-finale
10R20 krijgt een subsidie voor culturele projecten van 250 euro voor de finale van de Bandbattle. Bandbattle is een muziekwedstrijd voor aanstormend jong talent. Tijdens de finale op zaterdag 4 augustus laten de winnaars van de drie voorrondes zien wat ze in hun mars hebben.

Tractorsluis voorkomt sluipverkeer aan Lenteheide
Om het sluipverkeer in de omgeving van Lenteheide, het Heiken en Den Troon aan te pakken, plaatst het stadsbestuur van Herentals een tractorsluis op Lenteheide, dertig meter voor het kruispunt met Heiken. Herentals nam deze beslissing samen met de gemeenten Vorselaar en Grobbendonk. Landbouwers kunnen nog steeds met hun voertuigen tot bij hun percelen maar verder is doorgaand autoverkeer onmogelijk. Zo wordt dit een veilige route voor fietsers en wandelaars.

Stad pakt wateroverlast Ekelenberg aan
De wijk Ekelenberg kampt al geruime tijd met wateroverlast. De stad pakt dit probleem nu drastisch aan. Zo moet het buffervolume van het regenwaterafvoersysteem (RWA-systeem) groter worden door het systeem op te splitsen in twee afzonderlijke buffer-en infiltratiesystemen. Hierdoor vloeit het water niet meer van het hoogst gelegen buffersysteem naar het laagst gelegen buffersysteem, waar de problemen met de wateroverlast zich voordoen.

Bovendien vergroot het buffervolume van het hoogst gelegen buffersysteem omdat het maaiveldniveau van de openbare weg hier beduidend hoger is. De stad verhoogt ook het buffervolume van het laagst gelegen buffersysteem door het uitdiepen van de wadi. De stad voert deze uitdieping nog deze week uit op een manier dat er maximaal 20 cm water in de wadi kan komen te staan. Door het uitdiepen van de wadi zal het water ook sneller in de ondergrond infiltreren. Deze ingrepen hebben geen impact op de locatie van de speeltoestellen die er binnenkort geplaatst worden.