Braderij : van woensdag 22 juni tot en met zaterdag 25 juni zorgt de braderij voor heel wat leven in het stadscentrum. Net zoals vorig jaar bundelen de stad en middenstandsorganisatie Thals de krachten met Homahe, de vereniging van horeca-uitbaters op de Grote Markt. Homahe zorgt voor verschillende avondactiviteiten. Zo kunt u op woensdag 22 juni de EK-wedstrijd van de Rode Duivels op een groot scherm volgen. Op vrijdag 24 juni kunt u vanaf 21 uur komen dansen op de muziek van Diamonds on the Rocks en op zaterdag 25 juni sluit de braderij af met een optreden van Bar Clochard.

Ook de handelaars steken een tandje bij. In het laatste deel van de Zandstraat (tussen Wasserijstraat en Sint-Magdalenastraat) wordt de klassieke braderij aangevuld met een cocktailbar, een boekenstand en andere winkelstandjes. De Bovenrij wordt omgetoverd in een tropical street. U hoort er zomerse muziek en wandelt er tussen de kraampjes versierd met palmbomen en bloemenkransen. Op de stoep voor kOsh Campus Bovenrij legt de stad een strandje aan waar de kinderen naar hartenlust kunnen spelen.

Om alles vlot te laten verlopen moet de stad de verkeerssituatie in het centrum tijdelijke aanpassen. De bewoners van de betrokken straten vinden het aangepaste verkeersreglement in hun brievenbus. Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.herentals.be/wegen-en-verkeer of bij het stadsloket (tel. 014-28 50 50).

Vergroot de Hoop

Onze stad neemt opnieuw deel aan de actie Vergroot de Hoop. Tussen 15 juni en 31 augustus kunt u uw taxussnoeisel gratis afleveren op het recyclagepark. In het snoeisel van de taxushaag zit een stof die gebruikt wordt om geneesmiddelen tegen kanker te maken. Enkel jong, eenjarig snoeisel bevat die waardevolle stof. Het is dus belangrijk dat het verzamelde snoeigroen afkomstig is van hagen die jaarlijks gesnoeid worden. Snoei uw taxushaag alleen bij droog weer en gebruik een zeil of doek om het snoeigroen op te vangen. Taxussnoeisel dat nat is of vermengd is met aarde, gras of ander groen, is waardeloos. Breng het taxussnoeisel binnen 24 uur naar het recyclagepark. Per kubieke meter ingezameld snoeisel gaat er 50 euro naar de vzw Olivia Hendrickx Research Fund. Meer informatie vindt u op www.vergrootdehoop.be.

Kermis vervangt avonturenpark tijdens Herentals Fietst en Feest

De afgelopen jaren zorgde het 29 Bataljon Logistiek uit Grobbendonk telkens voor een avonturenpark en een klimtoren tijdens Herentals Fietst en Feest. Wegens overbelasting door de terreurdreiging moet het bataljon dit jaar verstek geven. Het college van burgemeester en schepenen geeft toestemming aan de organisatoren van Herentals Fietst en Feest om de vrijgekomen ruimte op het parkeerterrein aan de Sint-Waldetrudiskerk in te vullen met enkele kermisattracties en een drankkraam. Herentals Fietst en Feest vindt plaats op donderdag 28 en vrijdag 29 juli.

Zomerwandelingen en -fietstochten

De dienst toerisme organiseert in juli en augustus vier wandelingen en twee fietstochten. De wandelingen vinden plaats op zondag 10 juli, 24 juli, 7 augustus en 21 augustus en de fietstochten op zondag 17 juli en 14 augustus. Onder begeleiding van een ervaren gids ontdekt u de opmerkelijkste plekjes van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. Deelnemen is gratis en inschrijven is niet nodig. Meer informatie over het programma vindt u op www.herentals.be/zomerwandelingen en bij de dienst toerisme (Grote Markt 35, tel. 014-21 90 88).

Ontwerper voor Kunstencampus

Het stadsbestuur en de politiezone Neteland stellen een ontwerper aan voor de nieuwe Kunstencampus en het hoofdcommissariaat in de Molenvest. De ontwerpopdracht wordt gegund aan de tijdelijke vereniging TV Frederic Vandoninck Wouter Willems architecten – VK engineering (FVWW). De stad voerde de selectieprocedure via de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester. De Open Oproep is een lijst met bouwprojecten die twee keer per jaar gepubliceerd wordt. Ontwerpers uit heel Europa kunnen zich kandidaat stellen voor de opgenomen projecten.

Huldiging kampioenen Beker Volleybal van de stad Herentals

KWB Sportcomité organiseert jaarlijks de volleybalcompetitie Beker van de stad Herentals. De finalewedstrijden van deze competitie vinden plaats op dinsdag 21 juni op de buitenterreinen van Krakelaarsveld. Op donderdag 30 juni om 19.30 uur huldigt het stadsbestuur de bekerwinnaars van elke reeks in de foyer van cultuurcentrum 't Schaliken. Aansluitend huldigt KWB Sportcomité de kampioenen van de zomercompetitie.

Tijdelijk kunstatelier in garage Boerenkrijglaan

Atelier X en enkele leerlingen van de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst wijken tijdens de zomervakantie uit naar het leegstaande stadsgebouw in de Boerenkrijglaan. Zo kunnen ze tijdens de sluiting van de academie blijven werken. De kunstenaars zijn mogen gebruik maken van de ruimte van maandag tot en met zaterdag van 15 tot 21 uur.

Nieuwe Energie-infotoer

IOK, Kamp C, Eandis, Infrax en de Gezinsbond organiseren volgende winter een nieuwe energie infotoer. Tijdens de infotoer kunt u in elke deelnemende gemeente naar een infoavond over energiebesparing en hernieuwbare energie. Ook Herentals doet opnieuw mee. Het programma van de nieuwe infotoer zal later bekend gemaakt worden, onder meer in de Stadskrant

Plan van aanpak voor de aanleg van prioritaire IBA's

In buitengebieden of bij afgelegen woningen is het aanleggen van een klassieke riolering niet rendabel. Een van de alternatieven om daar afvalwater weg te voeren, is de Individuele Behandeling van Afvalwater (IBA). Het college heeft nu een plan van aanpak goedgekeurd voor de plaatsing van vijftig IBA's, die volgens de Vlaamse Milieumaatschappij prioritair geplaatst moeten worden. De plaatsing van de IBA's is gepland tussen 2016 en 2019.