Stad dient dossier wateroverlast in bij Rampenfonds : tussen 27 mei en 26 juni kreeg Herentals enkele ernstige regenbuien te verduren. Op 7 oktober besliste de Vlaamse overheid om deze buien als ramp te erkennen. De stad dient een schadedossier in bij het Rampenfonds voor een totaal bedrag van 29.787,77 euro. Dit omvat de herstelling van het uurwerk van de Lakenhal (308 euro) en de aankoop van zandzakjes en materiaal voor dringende herstellingen aan het wegdek (4.533,77 euro). Ook de herstelling van 23 oud-strijdersgraven (24.946 euro) is opgenomen in het dossier. Het stadbestuur treedt hierbij op namens de nabestaanden en vraagt de schadevergoeding collectief aan.

Werd u ook getroffen door het noodweer, dan kunt u nog tot 31 januari een dossier indienen bij het Rampenfonds. U kunt de ambtenaar noodplanning van de stad vragen om uw dossier te overlopen en na te kijken op volledigheid. Let op: het Rampenfonds komt niet tussen bij elke soort schade. Bovendien moet u eerst uw eigen verzekeraar aanspreken om de schade terug te vorderen. U vindt alle nodige informatie en documenten voor een geldige aanvraag op overheid.vlaanderen.be/rampenfonds.

Grabbelpas reist naar andere planeten

In de krokusvakantie, van maandag 27 februari tot vrijdag 3 maart, kijkt de Grabbelpas naar de sterren. Alle activiteiten staan in het teken van sciencefiction. We bezoeken vreemde planeten, maken kennis met marsmannetjes en reizen met ruimteschepen. De inschrijvingen starten op maandag 6 februari om 17 uur via het onlineformulier op www.herentals.be/grabbelpas. Daar vindt u ook het volledige programma terug. Omdat dit de eerste Grabbelpasweek van 2017 is, moet u ook een informatiefiche invullen. Op deze manier verkrijgt de jeugddienst alle nodige gegevens. Telefonisch inschrijven kan vanaf dinsdag 7 februari via 014-21 21 86.

Schooluitwisseling tussen Herentals en IJsselstein

Van woensdag 15 tot vrijdag 17 februari brengen leerlingen van het tweede middelbaar van het Cals College in IJsselstein een bezoek aan Herentals. Zij volgen les in de nieuwe kOsh-campus in de Ieperstraat. De uitwisseling wordt op vrijdag 17 februari om 11 uur afgesloten in de Lakenhal met een feestelijke receptie voor alle ouders, leerlingen en leerkrachten.

Met dit bezoek wil het jumelagecomité de succesvolle schooluitwisseling tussen IJsselstein en Herentals nieuw leven inblazen. Tot in 2014 vonden er schooluitwisselingen plaats tussen leerlingen van het Cals College en leerlingen van Middenschool De Vesten.

TRANSIT-dag voor schoolverlaters in 't Schaliken

VDAB en de stad Herentals organiseren een infomoment voor schoolverlaters uit het secundair onderwijs om hen te ondersteunen in hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. Deze zogenaamde TRANSIT-dag vindt plaats op woensdagvoormiddag 15 februari in cultuurcentrum 't Schaliken. Er zijn verschillende workshops waarin de leerlingen kennismaken met de werking van de VDAB, tips krijgen over solliciteren en meer te weten komen over hun rechten en plichten op de arbeidsmarkt.

Sterrenkijkdagen in Herentals

De Amateursterrenkundigen van Herentals (ASH-Polaris) stellen ook dit jaar hun kijkers ter beschikking tijdens de jaarlijkse Sterrenkijkdagen van de Vereniging Voor Sterrenkunde. Op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart staan ze vanaf 19 uur aan het Fundatiehuis op het Begijnhof. Om de sterrenhemel goed te kunnen waarnemen, dooft het stadsbestuur de openbare verlichting op het Begijnhof en in de omliggende straten. Dit gebeurt van vrijdag 3 maart tot maandag 6 maart. Meer informatie over de Sterrenkijkdagen vindt u op www.sterrenkijkdagen.be.

G-sportdagen voor kinderen met autisme en ADHD

Tijdens de zomervakantie zijn er in De Vossenberg (Markgravenstraat 97) drie sportdagen voor G-sporters. Op woensdag 16 augustus kunnen kinderen met ADHD kennismaken met verschillende sporten en op donderdag 17 augustus zijn kinderen met autisme welkom. Op vrijdag 18 augustus is er een gemengde sportdag, zowel voor kinderen met ADHD als kinderen met autisme. De kinderen mogen telkens een vriendje, broertje of zusje meebrengen. Deelnemen kost 15 euro per dag.

De organisatie is een samenwerking tussen de stad Herentals, ILV Sportregio Kempen en de provincie Antwerpen. De kampen worden begeleid door ervaren monitoren en verlopen in een rustige omgeving en volgens vaste dagprogramma's. Meer informatie vindt u binnenkort op www.herentals.be/g-sport.

Subsidies voor jubilerende verenigingen

In 2017 vieren zowel Mosterdclub Vrienden van de Zandkapel als Oudere Scouts De Brigands hun vijftigjarig bestaan. Het college kent de jubilerende verenigingen een subsidie van 500 euro toe.

Subsidie voor aankoop natuurgebied

Het college van burgemeester en schepenen verleent Natuurpunt Nete & Aa een toelage van 34.459,51 euro voor de aankoop van zeven percelen natuurgebied in Herentals. Het gaat om twee percelen in natuurreservaat Hulzen en vijf percelen in natuurreservaat Lavendelven. Natuurpunt Nete & Aa krijgt ook nog een subsidie van 67.104,09 euro van het Vlaamse Gewest. De totale aankoopprijs bedroeg 101.563,60 euro.