Ruimtelijk uitvoeringsplan voor zonevreemde bedrijven goedgekeurd : op 1 augustus trad het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) zonevreemde bedrijven in werking. Met dit plan wil de stad zonevreemde bedrijven in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven zo veel mogelijk rechtszekerheid geven. Deze bedrijven werden vaak opgericht met de juiste bouwvergunning, maar staan desondanks op een plek waar hun activiteiten strijdig zijn met de voorschriften van het gewestplan. De bedrijven die onderdeel uitmaakten van de studie hebben nu een duidelijk ruimtelijk kader gekregen met hun mogelijkheden en beperkingen. U kunt het RUP raadplegen op www.herentals.be/rup-zonevreemde-bedrijven.

IOK verkoopt laatste bouwgronden in Draeybomen

IOK verkoopt nog drie bouwgronden in de verkaveling Draeybomen. Deze nieuwe, rustige woonbuurt ligt tussen de Schransstraat en de Doornestraat in Morkhoven. Kandidaat-kopers kunnen zich van maandag 7 augustus tot vrijdag 15 september inschrijven. Maak hiervoor een afspraak bij IOK via tel. 014-56 27 44. De verkoop gebeurt door loting en vindt plaats op maandag 25 september om 17.30 uur. Wilt u meer weten over de prijzen, oppervlakten en voorwaarden, kijk dan op www.iok.be/draeybomen of neem contact op met IOK (Antwerpseweg 1 in Geel, grondbeleid@iok.be, tel. 014-56 27 44).

Onthulling standbeeld Rik Van Looy

Het stadsbestuur nodigt iedereen uit op de onthulling van het standbeeld van Rik Van Looy. De onthulling vindt plaats op zaterdag 12 augustus om 11 uur op de Grote Markt aan de Lakenhal.

In 2014 besliste het stadsbestuur om wielerlegende Rik Van Looy, de keizer van Herentals, te eren met een standbeeld. Kunstenaar Philip Aguirre werd aangesteld als uitvoerder van het standbeeld. De jury koos unaniem voor het ontwerp van deze kunstenaar omdat zijn stijl een groot publiek aanspreekt. Ook Rik Van Looy is zeer tevreden over het ontwerp.

Om de onthulling veilig te laten verlopen is het zuidelijke deel van de Grote Markt (tussen Lantaarnpad en Koppelandstraat) van 9 tot 14 uur afgesloten voor het verkeer.

Doe mee met het Plantjesweekend van Kom Op Tegen Kanker

Al sinds 1995 verkopen duizenden vrijwilligers tijdens het derde weekend van september azalea's ten voordele van Kom Op Tegen Kanker. Voor het Plantjesweekend op 15, 16 en 17 september is de organisatie nog op zoek naar extra helpende handen. U kunt zelf kiezen hoe lang u wilt helpen: een paar uur, een namiddag, een hele dag, ... U staat bovendien nooit alleen aan een verkoopstand maar u krijgt altijd ondersteuning van mensen met ervaring. Wilt u graag helpen, neem dan contact op met de dienst preventie (tel. 014-28 50 50, preventie@herentals.be).

Eerste Molekens Run

Op zaterdag 12 augustus kunnen de bewoners van de Molekens deelnemen aan de eerste Molekens Run. De jogging vindt plaats tussen 10 en 12 uur. De Acacialaan (tussen Heesveld en de Wilgenlaan) is afgesloten voor het verkeer. In de andere straten op het parcours lopen de deelnemers over het voetpad of staan er seingevers die het verkeer tijdelijk tegenhouden. Aansluitend is er een straatbarbecue op het pleintje aan de Lindenlaan.

Noorderwijk Alive

Van donderdag 24 tot zondag 27 augustus vindt er een nieuwe editie van Noorderwijk Alive plaats op het statieplein aan de Morkhovenseweg. Op donderdag is er een wielerwedstrijd voor wielertoeristen, op vrijdagavond een feest met muziek uit de jaren '70, '80 en '90 en op zaterdagavond een fuif met dj's TND. Zondag kunt u deelnemen aan een fietstocht van 75 kilometer.

Om de wielerwedstrijd op 24 augustus in goede banen te leiden, geldt er van 17 tot 22 uur eenrichtingsverkeer in een deel van de Morkhovenseweg, Voortkapelseweg, Schommestraat, Zandhoevestraat, Hoogton en Witbos. Er geldt ook een parkeerverbod op heel het parcours.

Aangepaste verkeerssituatie tijdens Septemberkermis

Van 2 tot 11 september staat de Septemberkermis op de Grote Markt. Om alles vlot te laten verlopen, past het stadsbestuur de verkeerssituatie tijdelijk aan. De Grote Markt is verkeersvrij van woensdag 30 augustus om 8 uur tot dinsdag 12 september om 17 uur. Daardoor is er ook geen doorgaand verkeer mogelijk in het Hofkwartier, de Zandstraat, de Koppelandstraat en de Kloosterstraat. Verder geldt er van maandag 28 augustus om 8 uur tot woensdag 30 augustus om 16 uur een parkeerverbod op de Oud-Strijderslaan en op de ring (aan de zijde van de Oud-Strijderslaan, tussen Sint-Jobsstraat en Lichtaartseweg). Het multifunctioneel terrein aan de Herenthoutseweg is voorbehouden voor de kermisreizigers van zaterdag 19 augustus om 8 uur tot vrijdag 15 september om 17 uur.

Tentoonstelling Wie denkte gij da kik ben?

Van 28 september tot 5 november staat de tentoonstelling Wie denkte gij da kik ben? in Kasteel Le Paige. De tentoonstelling is het resultaat van het sociaal-artistieke project KunstwerkT. Daarbij kregen anderstaligen, mensen in armoede, mensen met een handicap en ouderen de kans om de kunstenaar in zichzelf te ontdekken. Onder begeleiding van twee kunstenaars maakten de deelnemers elk twee zelfportretten. Die geven een antwoord op de vragen 'Hoe zie ik mezelf?' en 'Hoe zien de anderen mij?'. Het project KunstwerkT is een initiatief van groepswerk De Link en theaterwerkplaats HETGEVOLG uit Turnhout, in samenwerking met De Dorpel, 't Convent, deN Babbelhoek en Den Brand.

KKSVHO is erkende Herentalse sportvereniging

Het college van burgemeester en schepenen erkent de Koninklijke Kempische Scheidsrechters Vereniging van Herentals en Omstreken (KKSVHO) als Herentalse sportvereniging. De sportraad verleende positief advies. Als lid van de sportraad kan KKSVHO nu aanspraak maken op subsidies van de stad.

Viering 35-jarige jumelageband tussen badmintonclubs uit Herentals en IJsselstein

De Herentalse badmintonclub en badmintonclub Apollo uit onze zusterstad IJsselstein komen al 35 jaar regelmatig samen en hebben een hechte band opgebouwd. Op zaterdag 16 en zondag 17 september is de club uit IJsselstein in Herentals te gast voor een feestelijk weekend. Op zaterdag biedt het stadsbestuur de clubs een receptie aan in de Lakenhal. Het college van burgemeester en schepenen kent de Herentalse badmintonclub ook een financiële tussenkomst toe van 250 euro voor het organiseren van de festiviteiten.