U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals
30.08.2017 - 10.32u
Door: Herman Gezelle

Open Monumentendag in Herentals : Op zondag 10 september vindt in heel Vlaanderen de Open Monumentendag plaats. Het Open Monumentendagcomité van Herentals presenteert dit jaar een tentoonstelling waarin het natuurlijk en industrieel erfgoed in de omgeving van de Roest en de Zaat in de kijker wordt gezet. De tentoonstelling heeft plaats in het gerenoveerde en fraai gedecoreerde bedrijfsgebouw van de Fonderies de la Campine (Wuytsbergen 2), een prachtig voorbeeld van een geslaagde herbestemming. Het gebouw huisvest nu het informaticabedrijf Lynx Automation.

Het zwaartepunt van de tentoonstelling ligt bij Van Aerschot en Moser. Beide bedrijven waren belangrijke spelers in de Herentalse industriële bedrijvigheid in de eerste helft van de twintigste eeuw en hebben een belangrijke stempel gedrukt op de omgeving van de Roest en de Zaat. De tentoonstelling is open op zaterdag 9 september van 13.30 uur tot 17 uur en op zondag 10 september van 10 tot 17 uur.

Tijdens drie begeleide wandelingen komt u ook meer te weten over de (ontstaans)geschiedenis van de Roest als landschap. Dit gebied, dat grofweg te situeren valt tussen de Olympiadelaan, de Kleine Nete en de Wuytsbergen heeft sinds de negentiende eeuw een hele evolutie doorgemaakt. De wandelingen vertrekken op zaterdag om 14 uur en op zondag om 10 en om 14 uur aan Lynx Automation. Deelnemen is gratis en inschrijven is niet nodig.

Naar goede gewoonte kunt u tijdens de Open Monumentendag ook terecht op het begijnhof. Daar vindt voor de achtste keer het culturele evenement Montmartre plaats. Tientallen kunstenaars tonen er hun manier van werken en Kollectief Maksimaal zorgt voor een muzikaal programma vol jazz, folk en poëzie. De Sint-Sebastiaansgilde zet de deuren van de Gildekamer open en serveert bier, pannenkoeken en bakharing. Aan de schietstand in de tuin kan jong en oud kennismaken met het boogschieten. Ook dienstencentrum 't Convent houdt een open dag en stelt de kunstwerken van haar cursisten tentoon. Senioren die graag een cursus willen volgen, kunnen bij de vrijwilligers terecht voor meer informatie.

Chirokermis in Noorderwijk

In het weekend van 15, 16 en 17 september organiseert Chiro Noorderwijk de jaarlijkse Chirokermis. Op vrijdag is er een fuif, op zaterdag een quiz en op zondag een eetdag. De Chirokermis vindt plaats aan de sporthal in Noorderwijk (Ring 9).

Actie tegen fietsdiefstal

Tijdens de Week van de Mobiliteit organiseren het stadsbestuur, de Lokale Politie Neteland en het Fietspunt een grote actie tegen fietsdiefstal. Op woensdag 20 september kunt u uw fiets tussen 7 en 18 uur gratis laten graveren aan het station. U krijgt een lekkere croissant (zolang de voorraad strekt) en maakt kans om een beugelslot of een Helemaal Herentals Kadocheque te winnen.

Bovendien controleren de medewerkers van het Fietspunt of uw fiets technisch in orde is, terwijl de politie de veiligheid nakijkt. U krijgt hiervan een rapport, waarmee u naar een fietsenhandelaar kunt om de nodige herstellingen te laten uitvoeren.

Week van de Fair Trade

Van 4 oktober tot en met 14 oktober wordt de Week van de Fair Trade georganiseerd. Dit is een jaarlijkse campagne die fair trade en fairtradeproducten in heel het land in de kijker zet. De trekkersgroep van Herentals en de inwoners van de fairtradestraat zetten tijdens de vrijdagmarkt van 6 en 13 oktober een stand op aan de Lakenhal. Op zondag 8 oktober vindt u de stand ook op de zondagmarkt. U kunt er een postkaart kiezen en eerlijke groetjes naar een andere fairtradegemeente sturen. Het doel is om fairtradegemeenten uit de hele wereld met elkaar in contact te brengen en ideeën uit te wisselen.

Herentals Zomert verder

Sinds augustus van dit jaar mogen horeca-uitbaters in het stadscentrum hun terras tijdens de zomer uitbreiden. In ruil voor deze tijdelijke uitbreiding vraagt het stadsbestuur dat zij voor extra beleving zorgen, bijvoorbeeld in de vorm van een optreden, een dj of straattheater. Het stadsbestuur ontving veel positieve reacties en beslist daarom om het project te verlengen tot en met de herfstshopping van 14 en 15 oktober 2017.

 

de burgemeester

Jan

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto