•Stad ondersteunt jaarlijkse haagplantactie•Stadsbestuur kiest voor ethische belegging•Burgerbezoek aan IJsselstein •Zomerwandelingen en fietstochten•Herentals ‘Schakelt’ mee•‘Muziek is mijn drug’ op Parkrock•...

Stad ondersteunt jaarlijkse haagplantactie
De haag verdwijnt in Vlaanderen. Dit is een probleem, want hagen zijn belangrijk als verbindingselement, verplaatsingsroute en vluchtoord voor planten en dieren. Daarom organiseert de IOK, samen met de gemeenten en natuurverenigingen, in het najaar opnieuw de actie ‘Behaag onze Kempen!’. U kunt dan streekeigen plantgoed kopen. Met de opbrengst kopen en beheren de natuurverenigingen waardevol natuurgebied in de Kempense regio. Herentals neemt al sinds 1999 deel aan deze actie en is ook dit jaar weer van de partij.
 
 
Stadsbestuur kiest voor ethische belegging
De stad Herentals is sinds 2007 een fairtradegemeente. Het stadsbestuur wil een aanzienlijke bijdrage leveren om dit label te behouden en gaat daarom een nieuwe ethische belegging aan. Het college geeft de ontvanger opdracht om 500.000 euro te beleggen op een Triodos termijnrekening Business tot en met 30 juni 2013. Triodos Bank biedt alleen ethische en duurzame producten aan. Dit wil zeggen dat de bank enkel bedrijven en projecten financiert met een meerwaarde op sociaal, ecologisch of cultureel gebied.
 
 
Burgerbezoek aan IJsselstein
Op zaterdag 15 september organiseert het jumelagecomité een burgerbezoek aan onze zusterstad IJsselstein. De bus vertrekt om 9 uur aan het administratief centrum (Augustijnenlaan 30) en komt twee uur later aan in IJsselstein. Het stadsbestuur en het jumelagecomité van IJsselstein zorgen voor een goed gevuld programma. Om mee te gaan, moet u zich inschrijven bij de dienst toerisme.
 
 
Zomerwandelingen en fietstochten
Toerisme Herentals organiseert in juli en augustus zeven zomerwandelingen en twee fietstochten. De wandelingen vinden plaats op zondag 1 juli, 8 juli, 22 juli, 29 juli, 5 augustus, 12 augustus en 26 augustus. De fietstochten vinden plaats op zondag 15 juli en 19 augustus. Deelnemen is gratis, uitgezonderd op 29 juli. Tijdens deze wandeling brengt u een kennismakingsbezoek aan het Art Centrum Hugo Voeten. De rondleiding duurt ongeveer drie kwartier en kost 5 euro. Het aantal deelnemers is beperkt. Inschrijven en betalen voor de zomerwandeling van 29 juli kan vanaf 1 juni bij de dienst toerisme.
 
 
Herentals ‘Schakelt’ mee
Op zondag 26 augustus wordt de zomer feestelijk afgesloten met De Schakel, een grote fietshappening in de hele Kempen. Naar goede gewoonte Schakelt Herentals mee. Het vertrekpunt en de controleplaats liggen dit jaar op het parkeerterrein achter zaal ’t Hof (Grote Markt 41). Vertrekken kan tussen 8 en 14 uur. Vanuit Herentals kunt u kiezen voor verschillende routes van verschillende afstanden. In de tuinzaal en op het terras kunt u genieten van een heerlijke verfrissing, een snelle snack en streekbieren. Er is ook livemuziek.
 
 
‘Muziek is mijn drug’ op Parkrock
Parkrock vindt dit jaar plaats op vrijdag 22 juni in het Stadspark. Ook dit jaar voert de preventiedienst een actie tegen alcohol- en druggebruik.Aan een eendenviskraam krijgen de jongeren tips en weetjes. Bij elk eendje hoort een vraag. Wie het juiste antwoord weet, wint een prijs.
 
De actie sluit aan bij de campagne 'muziek/lachen/voetbal is mijn drug' van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD). Jongeren overschatten vaak het gebruik van cannabis door hun leeftijdsgenoten. Die foute inschatting trekt hen soms over de streep om er zelf mee te beginnen. De campagne benadrukt dat vier op de vijf jongeren nog nooit heeft geblowd en zich ook zonder cannabis amuseert.
 
De verkoop en het schenken van alcohol aan jongeren onder de zestien jaar is wettelijk verboden. Bij het controleren van de rugzakken, zullen de medewerkers ook de leeftijd van de feestvierders controleren. Door verschillende polsbandjes te geven aan de -zestienjarigen en zestienjarigen, weten de tappers aan wie zij alcohol mogen schenken. De lokale politie brengt ook de handelaars en café-uitbaters op de hoogte van het evenement en vraagt hen de alcoholwet na te leven.
 
 
Bibwijzer laat kinderen kennis maken met de bib
De Kempense bibliotheken starten in september met het project Bibwijzer. Ze ontwikkelen samen materialen om klasrondleidingen te geven aan leerlingen van de basisscholen. Het provinciebestuur ondersteunt dergelijke samenwerkingsprojecten met een subsidie van 75 procent van de gemaakte kosten. Het college beslist deel te nemen aan het project en de subsidieaanvraag mee te ondertekenen.
 
 
Stad verzorgt kampvervoer
Ook dit jaar vervoert het stadspersoneel het kampeermateriaal van Chiro Morkhoven, Chirojongens Noorderwijk, Chiromeisjes Noorderwijk, Gidsen 2e Kempen, KSJ Herentals, Scouts 1e Kempen, Scouts 5e & 12e Kempen, Scouts 8e Kempen en Zonnemeisjes – Zonneknapen naar de kampplaats. Op die manier ondersteunt het stadsbestuur het jeugdwerk.
 
 
Ruitertornooi
Op zondag 15 juli organiseert LRV Grobbendonk een ruitertornooi op de terreinen langs het Heiken. Het Heiken is tijdens deze wedstrijd afgesloten voor doorgaand verkeer.
 
 
Onderhoud van wegen
Hetstadsbestuur besteedt ook dit jaar aandacht aan het onderhoud van de Herentalse wegen. De stad laat onder meer onderhouds- en herstellingswerkzaamheden uitvoeren aan de betonwegen van de Toekomstlaan, Welvaartstraat, Wolfstee, Rietbroek, Bornstraat, Mereldreef en Diamantstraat. Dat gebeurt ook voor de voegvullingen van Hemeldonk, Herenthoutseweg, Bergenstraat, Scheppersstraat, Zeven Zillen, Drie Eikenstraat en Mussenblok. Verder onderhoudt en herstelt de stad ook de asfaltverharding van de Brigandstraat, Heistraat, Drijvelden, Bosbergen, Eekhoornpad, Wezelpad, Diamantstraat, Herenthoutseweg, Vennen, De Beukelaer-Pareinlaan, Schoolstraat, Lierseweg, Ernest Claesstraat, Schransstraat, Stationsplein, Servaas Daemsstraat, Acacialaan, Kolveniersplein, Zavelbosstraat, Sint-Jobsstraat en Noorderwijksebaan. Het onderhoud van deze straten is het meest dringend. Dit blijkt uit een controle van de technische dienst en uit meldingen van burgers. De werkzaamheden kosten 302.379,57 euro.