Nieuw digitaal loket levert attesten en uittreksels onmiddellijk af : de stad Herentals breidt haar online dienstverlening uit. Sinds 12 oktober kunt u dertien attesten en uittreksels van de dienst burgerzaken digitaal aanvragen. In de meeste gevallen wordt de aanvraag automatisch verwerkt en kunt u het document onmiddellijk opslaan op uw computer of uitprinten.

De afgeleverde documenten zijn volledig rechtsgeldig, zowel de digitale als de geprinte versie.

Om een officieel document aan te vragen, surft u naar www.herentals.be/e-loket. Onder de titel 'Digitale documenten' vindt u een overzicht van de digitale attesten en uittreksels. U kiest het document dat u nodig hebt en komt op een pagina met meer informatie over het document.

Daar klikt u op de knop 'Vraag online aan'. Om het document aan te vragen, moet u zich eerst aanmelden. Dat kan op verschillende manieren:

• U kunt zich veilig aanmelden met uw identiteitskaart, uw pincode en een eID kaartlezer of met een token. In de meeste gevallen kunt u het digitale document onmiddellijk downloaden.
• U kunt ook een mobiele app gebruiken om u veilig aan te melden. U moet zich dan eerst eenmalig aanmelden met een eID kaartlezer via herentals.egovflow.be. Bovenaan op uw scherm klikt u op 'aanmelden'. Van daaruit volgt u de instructies op uw scherm.
• U kunt er ook voor kiezen om u niet veilig aan te melden. In dat geval moet u uw rijksregisternummer, naam en voornaam zelf invullen. Wilt u het digitale document downloaden, dan moet u zich alsnog veilig aanmelden. U krijgt ook de keuze om het document per post te laten bezorgen op uw domicilieadres.

De volgende attesten en afschriften kunt u digitaal aanvragen:

• Attest samenstelling van het gezin
• Attest van woonst
• Attest van nationaliteit
• Attest van leven
• Attest van verblijf voor een huwelijk
• Attest van volledige adressenhistoriek
• Attest van verblijf en nationaliteit
• Attest van wettelijke samenwoning
• Uittreksel uit geboorteakte
• Uittreksel uit huwelijksakte
• Uittreksel uit echtscheidingsakte
• Uittreksel uit overlijdensakte
• Uittreksel uit het strafregister

De meeste attesten en uittreksels ontvangt u onmiddellijk. Voor sommige uittreksels blijft een tussenkomst van de dienst burgerzaken nodig. In dat geval ontvangt u het document binnen de drie werkdagen.

Hebt u thuis geen computer of internetverbinding, dan kunt u uiteraard nog steeds terecht aan het onthaal van het stadsloket. U meldt zich zonder afspraak aan tijdens de openingsuren.

In de meeste gevallen krijgt u het document onmiddellijk mee.

Aanleg Begijnhofpark op schema

De aanleg van het Begijnhofpark, de groene long tussen de Augustijnenlaan, het Begijnhof en de Hellekens, verloopt zoals gepland. De paden en de bruggetjes over de Maasbeek zijn aangelegd, het gazon en het kruidenrijke grasland zijn ingezaaid en de bloembollen zijn geplant.

Begin november plant de aannemer ook de hagen langs de randen van het park, de fruithagen en de fruitbomen. Om de prille groenaanleg te laten ontwikkelen en niet te beschadigen, is het park tot aan het voorjaar van 2018 niet toegankelijk.

Nieuwe glijbaan voor speelterrein Zeven Zillen

Het stadsbestuur koopt een nieuwe glijbaan aan voor het speelterrein in de Zeven Zillen in Noorderwijk. De vorige glijbaan was niet meer veilig en werd verwijderd. Het college van burgemeester en schepenen gunt de opdracht aan de firma Europlay uit Dendermonde.

Inkom bibliotheek wordt ontmoetingsruimte

De Herentalse bibliotheek laat haar inkomhal omvormen tot een ontmoetingsruimte met een zithoek, een posterwand en een nieuwe personeelsbalie. Het college van burgemeester en schepenen gunt de opdracht voor de plaatsing van het nieuwe meubilair aan de firma Frank Sanders. Deze firma richtte in 2015 ook de uitleenruimte met zelfuitleenbalies in. Door de ontmoetingsruimte in dezelfde stijl in te richten, zal ze één geheel vormen met de uitleenruimte.

Grote Circuswandeling door Herentals

De Herentalse circusschool Locorotondo organiseert de Grote Circuswandeling. Terwijl u wandelt langs enkele mooie plekjes in Herentals luistert u naar vertellingen, kijkt u naar optredens en geniet u van een hapje en een drankje. Voor de kinderen is er een zoektocht.

De Grote Circuswandeling vindt plaats op zaterdag 4 november. U kunt zich inschrijven voor een korte wandeling van twee uur of een lange wandeling van drie uur. De korte wandelingen starten om 15 en om 16 uur, de lange om 15.30 uur en om 16.30 uur. De start is aan het Paterszaaltje (Kapucijnenstraat 7). Deelnemen kost 5 euro. Kinderen jonger dan vier jaar mogen gratis mee. Inschrijven kan via circuswandeling@locorotondo.be.

Stadsbestuur steunt Hongersnood 12-12

De bevolking van Zuid-Soedan, Nigeria, Somalië en Jemen werd in het voorjaar bedreigd door hongersnood. Op zes maanden tijd slaagde Consortium 12-12 erin om ruim 12 miljoen euro in te zamelen voor de slachtoffers. De hongersnood werd vermeden en vele mensenlevens werden gered. Toch blijft de nood aan financiële middelen hoog, vooral voor het bestrijden van cholera en geweld.

In mei deed het stadsbestuur een oproep aan de Herentalse bevolking om benefietacties te organiseren ten voordele van Hongersnood 12-12. De jeugdraad en FOS Herentals gingen hierop in. Het stadsbestuur verdubbelde de opbrengst van de acties zodat er in totaal 905 euro werd overgeschreven. Het college van burgemeester en schepenen beslist nu om ook het resterende budget van 2.547,50 euro over te maken aan Hongersnood 12-12.

Herdenking Wapenstilstand

Op zaterdag 11 november herdenken de vaderlandslievende verenigingen de slachtoffers van de twee wereldoorlogen. De dag begint om 8.30 uur in Morkhoven met een kransneerlegging aan de Sint-Niklaaskerk en kransneerleggingen op de begraafplaats bij de graven van de vier Britse vliegeniers en de graven van de oud-strijders Franciscus Schellens, Vic T'Seyen en Jos Van Asbroeck.

In Noorderwijk zijn er vanaf 10.15 uur kransneerleggingen aan de Sint-Bavokerk, op de oude en de nieuwe begraafplaats en aan het monument ter herdenking van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De herdenking wordt om 12 uur afgesloten met een receptie in café Sportwereld.

In het centrum van Herentals beginnen de plechtigheden om 10.50 uur met een bloemenhulde aan het monument van de Boerenkrijg op de Grote Markt. Na een misviering in de Sint-Waldetrudiskerk is er om 11.45 uur een kransneerlegging aan het monument voor de gesneuvelden op de Molenvest. De herdenking wordt afgesloten met een receptie in de Lakenhal. Iedereen is van harte welkom op de plechtigheden.