U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals
06.02.2018 - 13.44u
Door: Herman Gezelle

Magisch speelbos in het centrum van de stad

Op vrijdag 16 februari om 14 uur opent het speelbos aan het nieuwe Begijnhofpark. Alle avonturiers en natuurliefhebbers, klein en groot, zijn welkom op de inhuldiging. De natuurlijke speelelementen dagen kinderen uit om in het bos op ontdekkingsreis te trekken. Samen met enkele magische figuren, zoals de Trollenkoning en de heksen van de heksenkring, wakkert het speelbos de creativiteit aan.

De vleermuis is de centrale figuur in het speelbos. De eikendreef is namelijk een belangrijke vliegroute voor deze diertjes. De holtes in de bomen vormen hun verblijfplaats. Binnenkort komt er nog een vertelpaal met verhaaltjes waarin de kinderen meer vernemen over het magische speelbos en zijn bewoners.

U kunt het speelbos bereiken via de Begijnenvest, de Burchtstraat of het Spaanshofpark.

Subsidies voor handelskernversterking

De komende twee jaar investeert het stadsbestuur, in samenwerking met het Agentschap Innoveren & Ondernemen, 150.000 euro in het opwaarderen van het kernwinkelgebied van onze stad. Het kernwinkelgebied bestaat uit de Grote Markt, het Hofkwartier, de Zandstraat tot aan de Zandpoort en de Bovenrij tot aan de Bovenpoort.

Van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2019 kunnen eigenaars van leegstaande panden en ondernemers die willen investeren in het kernwinkelgebied, onder bepaalde voorwaarden een subsidie aanvragen.

Deze subsidie kan gebruikt worden voor de renovatie van gevels van leegstaande panden, de renovatie van etalages van leegstaande panden en voor maatregelen die wonen boven winkels mogelijk maken. Meer informatie over de voorwaarden vindt u terug op www.herentals.be/premiestelsels-kernwinkelgebied.

Maandelijkse sportactiviteiten voor senioren

Het stadsbestuur breidt haar sportaanbod voor senioren uit. Vanaf maart kunnen 55-plussers elke derde dinsdag van de maand deelnemen aan een sportieve namiddag. Het stadsbestuur kan telkens rekenen op de medewerking van een Herentalse sportclub.

Op dinsdag 20 maart bijt de Herentalse Tennisclub Ter Heyde de spits af. Senioren zijn van 13 tot 15 uur welkom op de tennisterreinen aan de Lichtaartseweg. Deelnemen kost 3,20 euro. Hebt u zin om mee een balletje te komen slaan, dan kunt u zich vanaf maandag 26 februari om 9 uur inschrijven via www.herentals.be/maandelijkse-seniorenactiviteiten. Daar vindt u ook een overzicht van de andere sportnamiddagen. Wie dit jaar aan minstens vijf activiteiten deelneemt, wordt beloond met een gratis zwembeurt in het Netepark.

Belgisch kampioenschap ijshockey

De Herentalse IJshockeyclub (HYC) organiseert op zaterdag 24 en zondag 25 februari het Belgisch kampioenschap ijshockey in het sportcentrum van Sport Vlaanderen aan de Vorselaarsebaan. Op zaterdag worden de halve finales gespeeld, op zondag de finale.

Datzelfde weekend vinden er nog andere evenementen plaats in Sport Vlaanderen Herentals: de turn- en dansshow van Corpus Sanum, een atletiekmeeting van AC Herentals en het Belgisch kampioenschap squash voor senioren. Om de vele bezoekers op te vangen, geldt er op zaterdag 24 en zondag 25 februari van 10 tot 24 uur een aangepaste parkeerregeling op de Vorselaarsebaan.

Wanneer de parkeerterreinen aan Sport Vlaanderen en aan het Netepark volzet zijn, mag er dwars geparkeerd worden op de berm tussen de Bornstraat en het rondpunt aan de sporthal. Van aan het rondpunt tot aan de Heikenstraat geldt een parkeerverbod. De organisatoren zorgen voor parkeerwachters die het verkeer in goede banen leiden.

Huldiging sportkampioenen

Herentals telde het afgelopen jaar heel wat sportieve kampioenen onder zijn inwoners en ook de Herentalse sportclubs leverden goede prestaties. Zoals elk jaar zetten de Herentalse sportraad en het stadsbestuur deze sporters in de bloemetjes. Samen met hun familie en supporters worden zij uitgenodigd op vrijdag 23 maart om 20 uur in de schouwburg van cultuurcentrum 't Schaliken. Na de huldiging geeft het stadsbestuur een receptie in de foyer.

Subsidie voor jubilerende verenigingen

Herentalse verenigingen die aangesloten zijn bij een erkende adviesraad kunnen een subsidie aanvragen wanneer ze 25 jaar of een veelvoud van 25 jaar bestaan. In 2018 viert volleybalclub Blijf-Fit haar vijftigjarig bestaan. Het college van burgemeester en schepenen kent de jubilerende vereniging een subsidie van 500 euro toe. De vereniging Sportieve Senioren Herentals bestaat dit jaar 25 jaar en ontvangt een subsidie van 250 euro.

Stad steunt culturele initiatieven

Het stadsbestuur ondersteunt bijzondere culturele activiteiten in Herentals. Op 21 april is er het evenement Een streepje Franken, een eerbetoon aan de Herentalse schildersfamilie. Het college van burgemeester en schepenen kent dit initiatief een subsidie van maximaal 1.500 euro toe. The Legends organiseren op 4, 5 en 6 mei de musical Cruise-in-Thals. Ook zij ontvangen een subsidie van maximaal 1.500 euro.

Week van de Keigezonde Kempen

De Week van de Keigezonde Kempen vindt plaats van 1 tot 7 maart. Onder het motto 'jong geleerd is oud gedaan' richt deze eerste actieweek zich vooral op gezinnen met kinderen tot twaalf jaar. Meer dan twintig gezondheidsorganisaties uit de Kempen hebben een goed gevuld, gezond programma samengesteld. Ook in Herentals zijn er verschillende activiteiten.

Zo kunnen kinderen van zes tot twaalf jaar samen met hun ouders proeven van karate, circus en schaatsen. Ouders met een baby of peuter zijn welkom op de actieve Speelbabbel in de turnzaal van De Vossenberg. En op zondag 4 maart kunt u zich met het hele gezin uitleven tijdens een kinderdisco in het Netepark. Op www.gezondekempen.be vindt u meer informatie en een volledig overzicht van de activiteiten.

Informatie voor ouders van nieuwe kleuters

In de loop van februari stuurt het stadsbestuur een brief aan de ouders van alle Herentalse kinderen die geboren werden in 2016. In de brief staan de contactgegevens van de Herentalse kleuter- en basisscholen en meer informatie over het inschrijven van nieuwe kleuters. Door de ouders tijdig te informeren, wil het stadsbestuur alle kinderen de mogelijkheid geven om zich optimaal te ontwikkelen. De inschrijvingen voor het schooljaar 2018-2019 starten op maandag 5 maart.

Bomen planten in het buurtbos van Noorderwijk

Eind vorig jaar werden de kapwerken in het naaldbos en de aanliggende groenzone aan de begraafplaats van Noorderwijk afgerond. Het terrein is nu klaar om aangelegd te worden. Dat gebeurt in overleg met de buurtbewoners, Bosgroep Zuiderkempen en het Agentschap voor Natuur en Bos.

Het wordt een waar buurtbos en een groene buurtplek voor en door omwoners en passanten. Het bos zal bestaan uit loofbomen zoals zomereik en haagbeuk, omrand met hoge, bloemrijke struiken.

Op vrijdag 23 februari planten de leerlingen van vrije basisschool 't Klavertje de eerste boompjes. Op zaterdag 24 februari is iedereen welkom om nog meer boompjes te planten. Samen met de vrijwilligers van de bosgroep bouwen we aan het nieuwe bos. Er staat een hapje en een drankje klaar voor alle helpers. Wilt u mee komen helpen, schrijf u dan vrijblijvend in via www.herentals.be/buurtbos. We spreken om 13 uur af aan het paadje langs de begraafplaats tussen de Bremstraat en Landweg.

 

imageMeer nieuws

YouFlanders app

YouFlanders app
Vlaanderen 05.06.2020 - 18.40u

Toeristisch seizoen van start op 8 juni

Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 05.06.2020 - 18.35u

Kat Lee blijft leven: rechtbank wijst eis van FAVV af

Provincie Antwerpen | Vlaanderen 05.06.2020 - 10.09u

3 Roemeense verdachten opgepakt voor plofkraken o.a. in Herselt Argenta

3 Roemeense verdachten opgepakt voor plofkraken o.a. in Herselt Argenta
Herselt | Internationaal | Kempen regio 05.06.2020 - 09.55u

Dit jaar Baobab Beach zomerterras ?

Dit jaar Baobab Beach zomerterras ?
Herentals | Neteland 05.06.2020 - 00.24u

Drie Kempense jonge ondernemers slaan handen in elkaar en lanceren ‘Bubbelbox’

Drie Kempense jonge ondernemers slaan handen in elkaar en lanceren ‘Bubbelbox’
Kempen regio | Turnhout regio | Westerlo 05.06.2020 - 00.15u

Tomorrowland organiseert digitaal festival in laatste weekend van juli

Internationaal | Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 04.06.2020 - 19.11u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto