Shop in Thals en Spel van de Roetaert

Op zaterdag 7 en zondag 8 april trappen de handelaars van het stadscentrum het zomerseizoen op gang met een nieuwe editie van Shop in Thals. Anders dan de vorige jaren, vinden de modeshows plaats op vier verschillende catwalks in de Zandstraat. Op zondagnamiddag zijn alle winkels van 13 tot 17.30 uur open.

Bovendien zijn alle kinderen van drie tot elf jaar op zondag welkom op het Spel van de Roetaert. Ze jagen op de pluchen konijnen die uit de toren van de Lakenhal gegooid worden. Wie het prijskonijn vangt, wint een fiets. Inschrijven kan vanaf 13.30 uur in de tent aan het cultuurcentrum op de Grote Markt. De kinderdisco start om 14 uur en de eerste konijntjes vallen om 15 uur uit de toren.

Fietspunt spoort weesfietsen op

In de week van 19 maart verwijdert het fietspunt weesfietsen uit de openbare fietsenstallingen. Weesfietsen zijn fietsen die werden achtergelaten en al minstens enkele weken niet meer werden gebruikt. Door het verwijderen van weesfietsen wil het fietspunt rommelige en overvolle fietsenstallingen vermijden. Die trekken immers vandalisme en fietsendiefstal aan. Bovendien is er zo meer plaats is voor de echte fietsgebruikers.

De opgehaalde fietsen gaan naar de politie die er foto's van neemt en de gegevens op www.gevondenfietsen.be zet. Daarna bewaart de stad de fietsen drie maanden in de stedelijke werkplaats op Hemeldonk. Als niemand de fiets komt opeisen, wordt de fiets eigendom van de stad en wordt hij openbaar verkocht.

Stad betaalt uw CurieuzeNeus

Nog tot 20 maart kunt u inschrijven voor het project CurieuzeNeuzen, het groot burgeronderzoek naar de luchtkwaliteit in Vlaanderen. 20.000 Vlamingen kunnen deelnemen. Als u geselecteerd wordt, hangt u een maand lang een meettoestel aan uw huis of uw bedrijf. Dit toestel meet de hoeveelheid stikstofdioxide (NO2) in uw straat. Zo ontstaat een beeld van de luchtkwaliteit in heel Vlaanderen. U ontvangt ook een beeld van de situatie in uw eigen straat. De resultaten zijn bekend in september 2018.

Deelnemen aan het onderzoek kost normaal 10 euro. De gemeenteraad van Herentals heeft beslist om dit in uw plaats te betalen. Inschrijven kan op via www.standaard.be/curieuzeneuzen.

Fietsers gezocht voor luchtkwaliteitsonderzoek

Het stadsbestuur zoekt vrijwilligers die willen meewerken aan een luchtkwaliteitsonderzoek. Tussen 15 april en 15 mei legt u verschillende keren een vastgelegde fietsroute af. Dat gebeurt tijdens de ochtend- en de avondspits. Er zijn drie routes, gebaseerd op de belangrijkste schoolfietsroutes. Een klein toestel dat op uw fiets geplaatst wordt, meet het gehalte Black Carbon (roet) in de lucht. Dat is de fractie van het fijn stof die het meest schadelijk is voor de gezondheid. Verder gebeuren er op drie vaste locaties metingen van stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM10 en PM2,5).

Wilt u graag meewerken aan het onderzoek of wilt u meer informatie, surf dan naar www.herentals.be/luchtonderzoek of bel naar tel. 014-28 50 50.

Het luchtkwaliteitsonderzoek van de stad loopt in samenwerking met de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH). Dit onderzoek staat los van CuriezeNeuzen Vlaanderen.

Het Vlaamse project is wel een mooie kans om onze eigen meetresultaten aan te vullen. De stad moedigt daarom haar inwoners, bedrijven, scholen, ... aan om deel te nemen. De gemeenteraad besliste bovendien om de deelnamekost van 10 euro in uw plaats te betalen.

Maak kennis met de Herentalse woonwagenbewoners

Op zondag 22 april is het erfgoeddag. Dit jaar zet de stad het cultureel erfgoed van de Herentalse woonwagenbewoners in de kijker. Op de zondagmarkt kunt u kennismaken met hun bijzondere leefwereld. Er is een kleine tentoonstelling met foto's en korte verhalen. Bovendien zijn er enkele echte Voyageurs aanwezig die graag uw vragen beantwoorden.

Huwelijken vanaf 22 juni in kasteel Le Paige

Vanaf 22 juni vinden alle huwelijken in Herentals plaats in kasteel Le Paige aan de Nederrij. Momenteel is de Lakenhal de standaardlocatie voor huwelijken. Enkel als er op de Grote Markt een evenement plaatsvindt zoals de kermis, Herentals Fietst en Feest of de braderij verhuizen de huwelijken naar Le Paige.

De laatste jaren zijn er echter meer en meer evenementen op de Grote Markt. Die worden vaak pas enkele weken vooraf aangevraagd. De huwelijken die dan staan ingepland, worden in samenspraak met de koppels alsnog verplaatst naar kasteel Le Paige.

Bovendien merkt de stad dat veel koppels de voorkeur geven aan huwen in Le Paige.

Om een rechte lijn te trekken voor alle huwelijken en tegemoet te komen aan de vraag van de koppels, beslist het college van burgemeester en schepenen om huwelijken standaard te laten plaatsvinden in Le Paige.

Zandstraat winkelwandelstraat

Van 6 april tot 13 oktober kunt u elke vrijdag van 9.30 uur tot 14 uur en elke zaterdag van 11 tot 18 uur verkeersvrij wandelen en winkelen in de Zandstraat. Er is geen autoverkeer toegestaan tussen de Grote Markt en de Sint-Magdalenastraat. De doorgang van de Collegestraat naar de Nieuwstraat blijft behouden.