Sterkste man van de Kempen

Op zondag 19 augustus organiseren vzw Homahe en Strongman Team Kempen de vierde editie van de 'Sterkste Man van de Kempen'. De wedstrijd vindt van 14 tot 18 uur plaats op de Grote Markt. De mannen nemen het tegen elkaar op in een zestal onderdelen zoals het lopen met een juk en het optillen van boomstammen. Van 8 tot 22 uur is er geen verkeer mogelijk op de zuidkant van de Grote Markt (tussen Lantaarnpad en Koppelandstraat). Er geldt ook een parkeerverbod.

Schoolstraten

De basisscholen Wijngaard, Zandkorrel en (W)Onderwijs organiseren dit jaar opnieuw een schoolstraat. Dit betekent dat er bij het begin en/of het einde van de schooldag geen autoverkeer is toegestaan in de omgeving van de schoolpoort. Dat maakt het voor de leerlingen veiliger om met de fiets of te voet naar school te komen.

Aan de schoolpoorten van (W)Onderwijs (Kloosterstraat en Nonnenstraat, tussen Lantaarnpad en Koppelandstraat) en de Wijngaard ( Wijngaard, tussen Rankenstraat en Heistraat) geldt de schoolstraat op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 15.30 uur tot 15.40 uur en op woensdag van 12.10 uur tot 12.20 uur.

Aan de schoolpoort van de Zandkorrel (Klaterteer, tussen Hoogton en tarwestraat) geldt de schoolstraat van maandag tot en met vrijdag van 8.20 uur tot 8.40 uur. Op maandag, donderdag en vrijdag geldt de schoolstraat ook van 15.10 uur tot 15.40 uur, op dinsdag van 15.40 uur tot 16 uur en op woensdag van 11.40 tot 12 uur.

Septemberkermis 2018

Van 1 tot 10 september staat de Septemberkermis op de Grote Markt. De officiële opening vindt plaats op zaterdag 1 september om 18 uur in de Lakenhal. Na de opening is er een rondgang onder muzikale begeleiding van het hamonieorkest Sint-Jozefscollege.

Ook dit jaar zijn er weer enkele leuke extra's. Zo staat er op woensdag 5 september een infostand aan de Lakenhal waar kinderen tussen 14 en 17 uur een ingekleurde tekening kunnen inruilen voor kortingskaartjes. Het stadsbestuur verdeelt de tekeningen via de Herentalse scholen.

U kunt de tekening ook afdrukken via www.herentals.be/septemberkermis. Verder is er opnieuw een kermisrommelmarkt. Die vindt plaats op zondag 9 september van 14 tot 18 uur. Wilt u deelnemen, schrijf u dan voor vrijdag 7 september in via www.herentals.be/rommelmarkt. Op maandag 10 september sluit de kermis af met een familiedag.

Om alles vlot te laten verlopen, past het stadsbestuur de verkeerssituatie tijdelijk aan:

De Grote Markt is verkeersvrij van woensdag 29 augustus om 8 uur tot dinsdag 11 september om 17 uur. Daardoor is er ook geen doorgaand verkeer mogelijk in het Hofkwartier, de Zandstraat, de Koppelandstraat en de Kloosterstraat.

Verder geldt er van maandag 27 augustus om 8 uur tot woensdag 29 augustus om 16 uur een parkeerverbod op de Oud-Strijderslaan en op de ring (aan de zijde van de Oud-Strijderslaan, tussen Sint-Jobsstraat en Lichtaartseweg).

Het multifunctioneel terrein aan de Herenthoutseweg is voorbehouden voor de kermisreizigers van zaterdag 18 augustus om 8 uur tot vrijdag 14 september om 17 uur.

Kermis in Morkhoven

Van zondag 26 tot dinsdag 28 augustus is er kermis in Morkhoven. Tijdens de kermis houdt zangkoor Cum Amore een dorpscafé open in het Dorsphuis (Dorp 1). Iedereen is van harte welkom voor een drankje en een babbel.

Op dinsdagavond sluit de Kermisjogging de kermis traditiegetrouw af. Er zijn loopwedstrijden voor kinderen en volwassenen. Inschrijven kan via www.kermisjogging.be. Op de dag zelf kunt u zich ook nog inschrijven in de parochiezaal. De kermisjogging is een organisatie van de Koninklijke Fanfare Zucht naar Kunst en Landelijke Gilde Morkhoven.

Om alles vlot te laten verlopen, past het stadsbestuur de verkeerssituatie tijdelijk aan:

Van woensdag 22 augustus om 8 uur tot woensdag 29 augustus om 17 uur is Dorp verkeersvrij. Er geld ook een parkeerverbod.

Op dinsdag 28 augustus geldt er van 12 tot 23 uur een parkeerverbod in de Goorstraat (tussen Tempels en Sint-Niklaasstraat). Van 14 tot 23 uur is de straat afgesloten voor het verkeer.

Tussen 18 en 21 uur is er geen doorgaand verkeer mogelijk in de Streepstraat (tussen Dorp en Koninkrijk), Breidelstraat, Goorstraat, Broekhoven (tussen Goorstraat en Bemden), Rode Leeuwstraat (tot Tempels), Tempels en Sint-Niklaasstraat.

Van 17 tot 21 uur geldt er een parkeerverbod op het hele parcours.

Eenrichtingsverkeer tijdens opendeurdagen Decap

Van vrijdag 10 tot maandag 20 augustus organiseert orgelfabriek Decap opendeurdagen. Om het verkeer vlot te laten verlopen, geldt er tijdelijk eenrichtingsverkeer in Alenblok, van Langepad naar de Greesstraat.

Triatlonteam Technicel Heylen lid van de Herentalse sportraad

Het college van burgemeester en schepenen erkent Triatlonteam Technicel Heylen als Herentalse sportvereniging. De sportraad verleende positief advies. Het team doet mee aan wedstrijden in binnen- en buitenland en is ook medeorganisator van de Hertals Duatlon op 3 augustus. Als lid van de sportraad kan de vereniging aanspraak maken op subsidies van de stad.

GZWGZ brengt kunst en cultuur in oude brandweerkazerne

GZWGZ is de projectnaam van drie Herentalsenaren die kunst en cultuur willen loskoppelen van de gangbare steriele tentoonstellingsruimte. Op zaterdag 25 en zondag 26 augustus organiseren zij een expo in de voormalige brandweerkazerne in de Boerenkrijglaan.

Het karakteristieke pand met zijn industriële allures en ruime buitenplein wordt omgevormd tot een gezellige ontmoetingsplek. Naast een expo biedt GZWGZ ook een muziekprogramma aan, een zomers terras, een foodtruck, kinderanimatie, ... De toegang is gratis. Het college van burgemeester en schepenen kent dit culturele initiatief een subsidie toe van maximaal 1.500 euro.

Open Monumentendag in Herentals

Op zondag 9 september vieren we de dertigste verjaardag van Open Monumentendag. Tijdens deze bijzondere verjaardagseditie kunt u honderden adembenemende plekken met een verhaal bezoeken en worden er ook verschillende activiteiten georganiseerd. In Herentals starten de activiteiten al op zaterdag. Deelnemen is gratis.

Heemkring Nortrevic zet De Schuur in Noorderwijk (Pastoorsbos 35) in de schijnwerpers met de tentoonstelling 50 jaar De Schuur. Die is open op zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur. Op zaterdag kunt u ook deelnemen aan een begeleide natuurwandeling. Starten kan om 10 uur en om 14 uur aan De Schuur.

In de Sint-Bavokerk in Noorderwijk (Ring 9) kunt u archeologische vondsten uit de ijzertijd en post-middeleeuwse periode bezichtigen. De tentoonstelling is open op zaterdag van 14 tot 17 uur en op zondag van 11 tot 17 uur. Op zondag vertrekt er om 10 uur en om 14 uur een begeleide historische wandeling door Noorderwijk.

De Sint-Waldetrudiskerk, de Sint-Catharinakerk en het Begijnhofmuseum zijn zondag open van 14 tot 17 uur.

Naar goede gewoonte kunt u op de Open Monumentendag ook terecht op het Begijnhof. Daar vindt het culturele evenement Montmartre plaats. Tientallen kunstenaars tonen er hun manier van werken en Kollectief Maksimaal zorgt voor een muzikaal programma vol jazz, folk en poëzie.

De Sint-Sebastiaansgilde zet de deuren van de Gildekamer open en serveert bier, pannenkoeken en bakharing. Aan de schietstand in de tuin kan jong en oud kennismaken met het boogschieten. Verder stellen de schilders en de hobbygroep van dienstencentrum Convent2 hun werken tentoon in het Clubhuis.

Doe mee met het Plantjesweekend van Kom Op Tegen Kanker

Het plantjesweekend van Kom op tegen Kanker is een vaste waarde geworden. Al sinds 1995 verkopen duizenden vrijwilligers tijdens het derde weekend van september azalea's ten voordele van Kom Op Tegen Kanker. In 2017 verkochten zij maar liefst 325.420 plantjes.

Samen kunnen we deze recordverkoop opnieuw verbreken. Voor het Plantjesweekend op 14, 15 en 16 september is de organisatie nog op zoek naar helpende handen. Bent u geïnteresseerd, kom dan op donderdag 30 augustus om 18 uur naar de infoavond in het administratief centrum (Augustijnenlaan 30). Bevestig uw deelname bij de dienst preventie (tel. 014-24 66 43, preventie@herentals.be).

U kunt de actie uiteraard ook steunen door tijdens het Plantjesweekend een azalea te kopen. Een plantje kost 7 euro. De vrijwilligers staan op de wekelijkse markten en aan verschillende supermarkten in Herentals.

Fiets mee met De Schakel

Op zondag 26 augustus sluiten we de zomervakantie af met een nieuwe editie van De Schakel. Tijdens dit grote fietsevenement stippelt u zelf een fietstocht uit tussen de verschillende controleposten in de Kempen. Vertrekken kan tussen 8 en 14 uur. De start- en controlepost in Herentals bevindt zich aan de kantine van VC Herentals (Herenthoutseweg 118). Meer informatie over De Schakel vindt u op www.schakel.be.

Uitreiking van de Nestor

De Nestor wordt jaarlijks toegekend aan een of meer personen uit de Vlaamse culturele wereld met een lange en waardevolle staat van dienst. Dit jaar zijn jeugdauteur René Swartenbroeckx en zangeres Marva de laureaten.

Op zaterdag 25 augustus ontvangen zij hun prijs in de schouwburg van cc 't Schaliken (Grote Markt 35). De Nestor is een organisatie van het Nestorcomité, opgericht door vzw Heibel in samenwerking met de Herentalse cultuurraad. Het stadsbestuur ondersteunt de uitreiking met een receptie en een subsidie van maximaal 1.500 euro.