U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals
25.09.2018 - 14.13u
Door: Herman Gezelle

5e Herentalse oldtimerrondrit

Op zondag 7 oktober vindt er een nieuwe editie plaats van de Herentalse oldtimerrondrit. Er kunnen tweehonderd oldtimers, exclusieve wagens en Mustangs deelnemen. De wagens vertrekken tussen 10 en 11 uur op de Grote Markt en komen daar in de namiddag ook terug aan. Er is randanimatie zoals een springkasteel en verschillende retrostandjes.

Om alles in goede banen te leiden, keurt het college van burgemeester en schepenen een tijdelijk verkeersreglement goed. Op zondag 7 oktober van 8 tot 22 uur is er geen verkeer toegestaan op de Grote Markt, in het Hofkwartier en de Zandstraat (tussen Grote Markt en Collegestraat). Van 5 tot 22 uur geldt er een parkeerverbod.

Winterwandelingen

Van 7 oktober 2018 tot 17 maart 2019 kunt u elke zondag onder begeleiding van een gids gratis een wandeling maken. De wandelingen vertrekken telkens om 14.30 uur vanuit een Herentalse horecazaak en komen daar tussen 16.30 uur en 17 uur ook terug aan. Inschrijven is niet nodig en deelnemen is gratis.

Net zoals de voorbije jaren zijn er elke week 'trage wandelingen' die uitstekend geschikt zijn voor families met kinderen, ouderen of mensen die het iets rustiger aan willen doen. Er zijn ook enkele speciale wandelingen uitgestippeld die toegankelijk zijn voor kinder- en rolwagens. U vindt de volledige kalender op www.herentals.be/winterandelingen en in de brochure bij de dienst toerisme. U vindt de wandelingen ook elke maand in de UiT-kalender achteraan in de Stadskrant.

Trouwe deelnemers worden beloond. Na de wandeling krijgt u een stempel. Wie vijf stempels verzamelt, kan een cadeautje winnen.

Verkeerssituatie kermis Noorderwijk

Van 7 tot 11 oktober is het kermis op het Dorpsplein in Noorderwijk. Om de kermis veilig te laten verlopen, is het Dorpsplein afgesloten van 2 tot 12 oktober.

Tijdens deze periode kan het Dorpsplein niet gebruikt worden als parkeerterrein. Parkeren is tijdens de kermis mogelijk op de Ring, aan de Sint-Bavokerk en op hoek van de Olenseweg. U kunt natuurlijk ook altijd met de fiets of te voet naar de kermis komen.

Publieke laadpalen voor elektrische wagens

Eandis heeft drie nieuwe publieke laadpalen voor elektrische voertuigen geplaatst op het grondgebied. De palen staan op het Dorpsplein in Noorderwijk (Ring 26), aan het Dorpsplein in Morkhoven (Dorp 7) en aan het kruispunt van de Stadspoortstraat en de Boerenkrijglaan in Herentals.

Vorig jaar werden er ook reeds laadpalen in gebruik genomen op het parkeerterrein voor het administratief centrum (Augustijnenlaan 30) en op het parkeerterrein aan het Netepark (Vorselaarsebaan 56), tegenover de ingang van WZC Sint-Anna. Elke paal heeft twee laadpunten.

Fietspunt spoort weesfietsen op

In de week van 1 oktober verwijdert het fietspunt weesfietsen uit de openbare fietsenstallingen. Weesfietsen zijn fietsen die werden achtergelaten en al minstens enkele weken niet meer werden gebruikt.

Door het verwijderen van weesfietsen wil het fietspunt rommelige en overvolle fietsenstallingen vermijden. Die trekken immers vandalisme en fietsendiefstal aan. Bovendien is er zo terug meer plaats is voor de echte fietsgebruikers.

De opgehaalde fietsen gaan naar de politie die er foto's van neemt en de gegevens op www.gevondenfietsen.be zet. Daarna bewaart de stad de fietsen drie maanden in de stedelijke werkplaats op Hemeldonk. Als niemand de fiets komt opeisen, wordt de fiets eigendom van de stad en wordt hij openbaar verkocht.

Fakkeltocht tegen armoede

Op woensdag 17 oktober, de werelddag van verzet tegen armoede en uitsluiting, organiseert vzw De Fakkel samen met SPAAK, De Dorpel en enkele andere armoedeverenigingen een fakkeltocht door de straten van Herentals. Het officiële gedeelte start om 19 uur in de foyer van cultuurcentrum 't Schaliken. De fakkeltocht zelf start om 20 uur op de Grote Markt. Van daaruit trekt de optocht langs de Zandstraat, Lierseweg, Sint-Jansstraat, Sint-Waldetrudisstraat, Rode Kruisstraat, Sint-Waldetrudisstraat en via de Bovenrij terug naar de Grote Markt.

De bladkorven zijn in aantocht

Herentals heeft heel wat mooie bomen in het straatbeeld. Deze bomen zijn waardevol voor mens en natuur, maar kunnen in het najaar hinder veroorzaken door hun bladval. Door de afgevallen bladeren kunnen stoepen glad worden en rioolkolken verstopt raken.

De groendienst heeft in de herfst de handen meer dan vol, maar gelukkig hebben veel buurtbewoners de gewoonte om ook de bladeren van bomen op het openbaar domein zelf op te ruimen. Om de buurtbewoners te helpen, plaatst de stad in verschillende straten bladkorven. De groendienst komt verschillende keren langs om de bladkorven te legen. In straten waar geen bladkorven staan, veegt de stad de bladeren op.

Wedstrijden voor paarden en pony's aan de Heikenstraat

Op zaterdag 20 en zondag 21 oktober organiseert rijvereniging LRV Grobbendonk een gecombineerde wedstrijd (dressuur, springen en cross country) voor alle reeksen pony's en paarden. Hierdoor is er op beide dagen geen doorgaand verkeer mogelijk in de Heikenstraat (vanaf Haanheuvel richting Vorselaar) van 7.30 uur tot 18.30 uur.

Hertals Zeemanskoor lid van de Herentalse cultuurraad

Het college van burgemeester en schepenen erkent het Hertals Zeemanskoor als Herentalse cultuurvereniging. Het Hertals Zeemanskoor bestaat uit een groep enthousiaste en zingende mannen uit de omgeving van Herentals. Ze houden regelmatig optredens in de regio. De cultuurraad verleende positief advies. Als lid van de cultuurraad kan de vereniging aanspraak maken op subsidies van de stad.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto