U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals
27.02.2019 - 14.16u
Door: Herman Gezelle

Nieuw vanaf 1 maart: babyboekjes in de bib

Sinds kort is Herentals een Boekstartgemeente. Boekstart is een programma van Iedereen Leest. Dat wil ouders en hun kleine kinderen samen laten genieten van boeken.

Het is namelijk gebleken dat kinderen die al heel jong in contact komen met boekjes later sneller kunnen lezen en beter kunnen rekenen. Goed begonnen is dus ook hier half gewonnen.

In de bibliotheek vindt u talloze boekjes. Voor peuters was er al een groot aanbod, en op 1 maart start de bib met het uitlenen van babyboekjes. Er zijn stoffen boekjes, knisperboekjes en badboekjes. Om ze plak- en virusvrij te houden, krijgen de boekjes na elke uitlening een wasbeurt.

U kunt ze gratis lenen, want kinderen en jongeren tot 18 jaar zijn gratis lid van de bib. Op woensdag 22 mei volgt er nog een Boekstartdag met een feestelijk voorleesmoment.

Ook de consultatiebureaus van Kind en Gezin helpen mee om het voorlezen te promoten. Als u met uw baby van zes maanden langskomt bij Kind en Gezin, krijgt u een gratis babypakket mee. Daarin zit een eerste babyboekje en een brochure over voorlezen voor baby's.

Als uw kindje 15 maanden is, krijgt u een bon waarmee u een Boekstartpakket met twee peuterboekjes kunt afhalen in de bibliotheek. Het babypakket is gratis dankzij de steun van de Vlaamse Gemeenschap. Het peuterpakket is een cadeau van de stad Herentals zelf.

OCMW geeft begijnhofwoning in erfpacht

Het OCMW van Herentals geeft een woning op het Begijnhof in erfpacht. Het gaat om de begijnhofwoning met huisnummer 16. De erfpacht wordt tijdens een openbare zitting toegewezen aan de hoogste bieder. De zitting vindt plaats op maandag 6 mei om 18 uur in de raadzaal van het administratief centrum (Augustijnenlaan 30).

Op www.herentals.be/begijnhof16 vindt u meer informatie over de woning en de voorwaarden van de erfpacht. U kunt de woning vrij bezichtigen op zaterdag 30 maart tussen 10 uur en 13 uur. Het is ook mogelijk om de woning te bezichtigen op weekdagen tussen 9 en 16 uur. Daarvoor maakt u een afspraak met de dienst patrimonium (tel. 014-28 50 50, patrimonium@herentals.be).

De MMC is onderweg

De mindermobielencentrale (MMC) kan rekenen op een team van een twintigtal vrijwillige chauffeurs. Zij zorgen ervoor dat mindermobiele mensen bij de dokter geraken, kunnen gaan winkelen of een bezoek kunnen brengen aan familie en vrienden.

De vrijwilligers maken hierbij gebruik van hun eigen wagen. Om duidelijk te maken dat zij aan het werk zijn voor de MMC, ontwierp de stad een magneetbordje dat de chauffeurs tijdelijk op hun wagen kunnen kleven. Op het bordje staat de tekst: "Ik ben onderweg voor de mindermobielencentrale. Bedankt voor uw geduld!".

Door dit initiatief hopen de vrijwilligers op meer begrip van andere weggebruikers wanneer zij op een onverwachte plaats moeten stoppen om hun klanten vlot te laten in- of uitstappen. Voor meer informatie over de MMC kunt u terecht bij dienstencentrum Convent2 (tel. 014-28 20 00,

Verbod op zwaar vrachtverkeer in Kamergoor en Proostenbos

Vanaf maandag 4 maart geldt er een tonnagebeperking in Kamergoor en Proostenbos. Voertuigen die in beladen toestand meer wegen dan 3,5 ton, mogen niet meer door deze straten rijden.

Plaatselijk verkeer is wel toegestaan. De stad Herentals neemt deze beslissing in samenspraak met de gemeentebesturen van Olen en Geel.

Daar wordt aansluitend een tonnagebeperking ingevoerd in de omgeving Heibloem-De Bleek. Uit onderzoek van de gemeente Olen blijkt dat het invoeren van een tonnagebeperking geen extra druk op de Sint-Jobsstraat met zich mee zal brengen.

Wedstrijddagen schietstand Frans Peeters

Wapenhandel Peeters Frans organiseert schietwedstrijden op 10 maart, 14 april, 27 april, 28 april, 23 juni, 25 augustus en 22 september. Volgens de milieuvergunning mag de wapenhandel maximaal tien wedstrijddagen per jaar houden. Deze wedstrijddagen meldt Frans Peeters aan het begin van het kalenderjaar aan het college van burgemeester en schepenen.

Workshops dans voor iedereen

Op zaterdag 27 april, de Dag van de Dans, trekt de Dansketting opnieuw door Vlaanderen. Ook in Herentals kunt u deelnemen aan deze kleurrijke optocht. Iedereen kan mee door de straten dansen, ongeachte leeftijd, ervaring, fysieke beperkingen, ...

Wilt u het dansje van de Dansketting graag vooraf inoefenen? Dat kan! Cultuurcentrum 't Schaliken en Danspunt organiseren verschillende workshops. Op zaterdag 6 april is iedereen om 14 uur welkom in de foyer van 't Schaliken. De workshop duurt ongeveer twee uur en is gratis.

U moet zich wel vooraf inschrijven. Verder kunnen verenigingen en organisaties ook een workshop op maat aanvragen. Deze workshops worden ingepland in de loop van maart en april. Bent u geïnteresseerd, neem dan contact op met 't Schaliken (tel. 014-21 90 88, cultuurcentrum@herentals.be).

Uitzonderlijk pianoconcert in Sint-Niklaaskerk

Op vrijdag 29 maart vertolkt pianovirtuoos Liebrecht Vanbeckevoort de Via Crucis van Franz Liszt in de Sint-Niklaaskerk in Morkhoven. Daarnaast brengt hij ook een aantal koralen van Johann Sebastian Bach en geeft hij toelichting bij de gespeelde werken. Organisator Heilige Huisjes krijgt van het stadsbestuur een subsidie van 1.500 euro voor dit uitzonderlijke concert.

Wilt u het concert graag bijwonen? Een ticket in voorverkoop kost 18 euro en kunt u reserveren bij cultuurcentrum 't Schaliken. Aan de kassa betaalt u 20 euro. Het concert begint om 20 uur.

imageMeer nieuws

Wagen belandt tegen gevel aan Eikenlaan

Wagen belandt tegen gevel aan Eikenlaan
Herentals 21.09.2019 - 12.58u

4 lichtgewonden bij aanrijding Geelseweg

4 lichtgewonden bij aanrijding Geelseweg
Herentals 21.09.2019 - 12.41u

'Domme nederlaag bij debutant' : ZVC Renolim Borgloon - Real Noorderwijk 3-2

'Domme nederlaag bij debutant' : ZVC Renolim Borgloon - Real Noorderwijk 3-2
Herentals | Kempen regio | Nationaal 21.09.2019 - 09.24u

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg 20.09.2019 - 16.19u

Honderdduizenden betogers wereldwijd op straat voor klimaat, in Brussel 15.000 deelnemers

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 20.09.2019 - 15.00u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto