Opendeur in dagopvangcentrum Cado Herentals

Het nieuwe dagopvangcentrum Cado Herentals neemt deel aan de Dag van de Zorg op zondag 17 maart. Tussen 10 en 17 uur kunt u kennismaken met het dagopvangcentrum, dat sinds oktober vorig jaar open is. Het centrum bevindt zich in een gerenoveerde vleugel van woonzorgcentrum Sint-Anna (Vorselaarsebaan 1).

Cado staat voor Collectieve Autonome Dagopvang. Ouderen, zorgbehoevenden en mensen met dementie krijgen er zorg op maat. Dankzij de dagopvang hebben hun mantelzorgers even tijd voor zichzelf terwijl hun geliefde goed verzorgd wordt. Ook wie zich vaak eenzaam voelt en graag wat gezelschap heeft, is welkom.

De gasten brengen er een gezellige dag door in een warme, huiselijke sfeer. Ze kunnen er helpen koken, de afwas doen, in de tuin werken, naar de winkel gaan, kaarten, knutselen, wandelen, een uitstap maken of gewoon gezellig koffiekletsen. Er wordt steeds rekening gehouden met de persoonlijke behoeften en mogelijkheden. Voor meer informatie kunt u terecht bij coördinator Anja Schellens (gsm 0474-55 09 24, coord.cado@iok.be).

Geef uw stormschade door voor het Rampenfonds

Het Rampenfonds vraagt de stad om een voorlopig overzicht van de schade veroorzaakt door de hevige stormwind in het weekend van 9 en 10 maart 2019. Op basis van dit overzicht, en van andere steden en gemeenten, oordeelt het Rampenfonds of de storm als ramp erkend wordt.

Als het Rampenfonds de storm als ramp erkent, kunnen slachtoffers een deel van hun schade vergoed krijgen via het Rampenfonds. In dat geval moet u wel een volledig schadedossier indienen bij het Rampenfonds. Het gaat enkel om de schade die niet door de brandverzekering gedekt wordt.

Als u schade geleden hebt, dan kunt u dit ingeven via www.herentals.be/melding-stormschade. U kunt de schade ook telefonisch indienen via tel. 014-28 50 50, of u komt langs bij het onthaal van het stadsloket (administratief centrum, Augustijnenlaan 30). Daar moet u geen afspraak voor maken.

Tip: maak zeker nu al foto's van de schade. Die kunnen in een latere fase van pas komen.

Spel van de Roetaert

Op zondag 7 april zijn alle kinderen van drie tot elf jaar welkom op het Spel van de Roetaert, een leuke traditie die de stad elk jaar in ere houdt. Verdeeld in vier leeftijdsgroepen mogen de kinderen jacht maken op de pluchen konijnen en snoepjes die vanuit de toren van de Lakenhal naar beneden vallen.

Wie geluk heeft en het prijskonijn vangt, mag met een nieuwe fiets naar huis. Inschrijven kan vanaf 13.30 uur op de Grote Markt. Tussen 14 en 15 uur kunnen de kinderen hun spieren los dansen met de te gekke discodansers.

De eerste konijntjes vallen om 15 uur uit de toren. Bovendien is het op 6 en 7 april Shop in Thals en zijn de winkels in het stadscentrum open.

Het Spel van de Roetaert dateert uit de zeventiende eeuw. Kinderen maakten toen jacht op een levend konijn. Het kind dat het konijn driemaal na elkaar te pakken kreeg, mocht mee aanzitten aan een maaltijd met de schepenen en andere prominenten. Deze maaltijd stond bekend als 'de roetaert' of de Sint-Remigiusmaaltijd.

Wereldfilm Les bienheureux in cc 't Schaliken

Op woensdag 3 april kunt u in 't Schaliken gaan kijken naar de film Les bienheureux. Het verhaal speelt zich af in Algiers in 2008, twintig jaar na het begin van de burgeroorlog. Het rijke koppel Amel en Samir gaat uit eten om hun huwelijksverjaardag te vieren. Ze delen niet langer dezelfde ideeën en verzeilen al snel in een moeilijk gesprek. Amel ziet geen toekomst meer voor haar land en wil dat hun zoon in Europa gaat studeren. Samir wil dat niet. Intussen zwerft hun zoon met zijn vrienden rond in de straten van de hoofdstad.

De film begint om 20 uur. De toegang is gratis en reserveren is niet nodig. De vertoning maakt deel uit van Ciné Horizon, een project van de provincie Antwerpen en MOOOV. Dit project geeft gemeenten de kans om films uit de hele wereld voor te stellen aan hun inwoners.

De stad en de derdewereldraad brengen dit jaar vier zulke films naar Herentals, telkens in samenwerking met een andere Herentalse organisatie. Voor Les bienheureux kunnen ze rekenen op de steun van HIK Volwassenenonderwijs (Campus Herentals DTL).

Glasbolmeter of -peter, iets voor u?

In Herentals, Noorderwijk en Morkhoven staan 30 glasbollen verspreid over achttien locaties. In die glasbollen worden enkel glazen flessen en bokalen ingezameld. Jammer genoeg denken sommige mensen daar anders over. Zij laten er plastic zakken, kartonnen dozen en andere rommel achter.

Ergert u zich daar ook aan? Word dan glasbolmeter of -peter en controleer de glasbol in uw buurt. Gewapend met handschoenen, vuilzakken en prikkers kunt u na een korte opleiding aan de slag. U kunt zich aanmelden bij Nele Kerkhofs van IOK Afvalbeheer (mooimakers@iok.be, tel. 014-57 10 39).