Meteen verwittigd bij een noodsituatie?

Op donderdag 4 april testen veel steden en gemeenten BE-Alert door een sms, gesproken bericht of e-mail te versturen naar hun inwoners. Ook Herentals doet mee.

Be-alert is een alarmeringssysteem waarmee de overheid een bericht kan uitsturen naar iedereen die door een noodsituatie getroffen wordt. Zo kunnen inwoners snel de nodige aanbevelingen krijgen, zoals ramen en deuren sluiten bij een brand. Wilt u ook meteen verwittigd worden bij een noodsituatie? Registreer u vandaag nog op www.be-alert.be!

Netepark zoekt kassamedewerkers voor de zomermaanden

De stad Herentals zoekt administratief assistenten voor het recreatiedomein Netepark. Tijdens de komende zomermaanden verleent u bezoekers op een snelle en klantvriendelijke manier toegang tot de zwembaden en het domein. U verkoopt toegangstickets en beantwoordt telefoons.

Verder voert u allerlei administratieve taken uit, zoals kasadministratie en briefwisseling. Meer informatie over de aanwervingsvoorwaarden vindt u op www.herentals.be/vacatures. Solliciteren kan tot 14 april.

Oefenen op de stemcomputers

Op zondag 26 mei kiezen we de leden van het Europese, federale en Vlaamse parlement. Het stemmen gebeurt met hetzelfde stemsysteem als bij de vorige verkiezingen. Wilt u toch vooraf nog even oefenen? Dat kan van 13 april tot 17 mei aan het stadsloket, in dienstencentrum Convent2 en in de bibliotheken van Herentals en Noorderwijk. Iedereen is welkom tijdens de openingstijden. Groepen maken een afspraak met de verkiezingsverantwoordelijke (tel. 014-28 50 50).

Stad ondersteunt zwerfvuilacties

Papiertjes, blikjes, sigarettenpeuken, ... zwerfvuil is een doorn in het oog van vele inwoners. De medewerkers van de Stedelijke Werkplaats doen daarom hun best om de straten en wandelpaden van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven netjes te houden. Zij kunnen daarbij rekenen op de hulp van een vijftigtal buurtvrijwilligers.

Maar ook scholen, verenigingen en andere organisaties houden regelmatig zwerfvuilacties. Het stadsbestuur wil al deze acties graag ondersteunen. Dat doet de stad door prikkers, vuilzakken, handschoenen en fluovestjes van IOK ter beschikking te stellen. De stad haalt de gevulde vuilzakken na de actie ook weer op en neemt de verwerkingskosten van het verzamelde afval voor haar rekening.

Verkeerssituatie tijdens Replay Festival

Op vrijdag 26 april vanaf 18 uur kunt u in het Netepark het weekend al dansend inzetten tijdens het Afterwork Festival. Op zaterdag 27 april is er het jaarlijkse Replay Festival met tal van dj's uit binnen- en buitenland. De organisatie verwacht opnieuw enkele duizenden bezoekers.

Aan de ingang van het festivalterrein is een gratis fietsenstalling. Voor wie met de wagen komt, richt de organisatie twee gratis parkeerzones in langs de ring. Festivalbezoekers afzetten of ophalen kan in de kiss-and-ridezone op de Olympiadelaan.

Om alles veilig en vlot te laten verlopen, zijn volgende verkeersmaatregelen van kracht:

• Er is een parkeerverbod op de Olympiadelaan (enkel aan de zijde van het Netepark) van vrijdag 26 april om 14 uur tot zondag 28 april om 2 uur.
• Er geldt eenrichtingsverkeer op de Olympiadelaan (in de richting van de Poederleeseweg naar het centrum) van zaterdag 27 april om 10 uur tot zondag 28 april om 2 uur.
• Er is een parkeerverbod op de Vorselaarsebaan, de Oud-Strijderslaan (tussen Sint-Jobsstraat en sanitair Laureyssen) en de Cardijnlaan (tussen Netelaan en Sint-Jobsstraat) van vrijdag 26 april om 14 uur tot zondag 28 april om 2 uur.
• Er geldt eenrichtingsverkeer op de Oud-Strijderslaan (tussen Kleine Nete en sanitair Laureyssen) en de Cardijnlaan (tussen Netelaan en Kleine Nete) van zaterdag 27 april om 10 uur tot zondag 28 april om 2 uur.

ATB-cross op zondag 28 april

Op zondag 28 april vindt er een ATB-cross plaats op het goedgekeurde moutainbikeparcours in Herentals. Hierdoor is er in de Heistraat geen doorgaand verkeer mogelijk van zaterdag 27 april om 7 uur tot zondag 28 april om 23 uur. Er geldt ook een parkeerverbod op het parkeerterrein aan Wijngaard. Op de parkeerstrook tegen de spoorweg geldt het parkeerverbod al vanaf vrijdagochtend.

Herentals is 1.200 bomen rijker

Op 20 maart staken enthousiaste medewerkers van Boskat de handen uit de mouwen. Ze plantten 1.200 eiken en berken op een perceel in de Honingstraat. Dit nieuwe bos houdt verband met de aanleg van het Begijnhofpark. In 2017 en 2018 liet de stad de verwilderde parkzone aan de Augustijnenlaan in een nieuw jasje steken.

Het resultaat is een prachtig park met een open zicht op de historische begijnhofsite. Jammer genoeg moesten er veel bomen wijken om deze ingreep mogelijk te maken. Ter compensatie engageerde de stad zich om een nieuw bos aan te planten in de Honingstraat.

Rond het bos in de Honingstraat staat een struikengordel van zes meter. Die bestaat uit sporkehout, meidoorn, vlierbes en hazelaar. Deze struiken hebben bijzonder veel voordelen. Niet alleen zorgen de bloeiende struiken voor nectar en stuifmeel. Ze vormen ook een schuil- en nestplaats voor veel vogelsoorten. Bovendien dienen de lage struiken als een buffer bij stormwind en zorgen ze voor een natuurlijk ogende overgang tussen bos en open weiland.

Nieuwe vliegroute voor vleermuizen in Roetershoek

Noorderwijk staat in Vlaanderen bekend als the place to be voor ingekorven vleermuizen. Deze Europees beschermde vleermuizensoort is een zeldzaamheid geworden in ons land. Maar in Noorderwijk voelen ze zich kiplekker.

De vleermuizen bestrijden op een uiterst duurzame en efficiënte manier insecten in de omliggende landbouwbedrijven. Om de vleermuizen te helpen, plantten de stad en het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, een 670 meter lange bomenrij in Roetershoek. Deze bomen helpen de vleermuizen om zich te oriënteren wanneer ze naar hun jacht- en overwinteringsgebieden vliegen.

Om voor een goede verbinding te zorgen, vraagt de stad ook aan eigenaars van privégronden in dit gebied of zij bereid zijn om bomen en houtkanten aan te planten op hun grond.