U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals
09.04.2019 - 11.37u
Door: Herman Gezelle

Feestelijke opening van het toeristisch seizoen in Herentals

Op zondag 5 mei trapt Herentals het toeristisch seizoen op gang. Het vernieuwde Begijnhofpark staat dit jaar in de kijker. In 2017 en 2018 liet de stad deze parkzone aan de Augustijnenlaan in een nieuw jasje steken. Het resultaat is een prachtig park met een open zicht op de historische begijnhofsite.

Tijdens de opening van het toeristisch seizoen kunt u er gezellig komen picknicken. Er staat ook een streekproductenmarktje, waar u kunt proeven van enkele lokale lekkernijen.

Kinderen kunnen langsgaan bij de kapper voor een smulkapsel of bij de grimeurs voor een mooi snoetje. En uiteraard is er ook een springkasteel. Verder kunt u een bezoekje brengen aan het complimentariaat. Dit is een bijzonder secretariaat, waar iedereen een persoonlijk complimentje krijgt.

Wie graag op stap gaat, kan deelnemen aan een begeleide natuurwandeling langs de Kleine Nete. Kinderen kunnen de stad beter leren kennen tijdens een begeleide vertelwandeling over de Peestekers. De dienst toerisme stelt ook de nieuwe fiets- en wandelzoektochten voor.

In het bijzonder is er dit jaar een nieuwe kinderzoektocht waarbij de figuurtjes Stek en Stip kinderen tussen zes en tien jaar prikkelen met leuke denk- en doe-opdrachten. Ook de Herentalse auteur en illustrator Liesbet Slegers is aanwezig. Zij geeft een signeersessie en stelt de nieuwe zoektocht van Kareltje voor.

Naar goede gewoonte zetten ook de belangrijkste toeristische attracties van Herentals hun deuren open. Er valt van alles te beleven in Hidrodoe, aan De Hut en de Toeristentoren. Ook de Sint-Waldetrudiskerk, de Sint-Catharinakerk en het Begijnhofmuseum zijn open voor het publiek.

Fietspunt spoort weesfietsen op

Op donderdag 25 april verwijdert het fietspunt weesfietsen uit de openbare fietsenstalling aan het station. Weesfietsen zijn fietsen die werden achtergelaten en al minstens enkele weken niet meer werden gebruikt.

Door het verwijderen van weesfietsen wil het fietspunt rommelige en overvolle fietsenstallingen vermijden. Die trekken immers vandalisme en fietsendiefstal aan. Bovendien is er zo meer plaats is voor de echte fietsgebruikers.

De opgehaalde fietsen gaan naar de politie die er foto's van neemt en de gegevens op www.gevondenfietsen.be zet. Daarna bewaart de stad de fietsen drie maanden in de stedelijke werkplaats op Hemeldonk.

De fietsen die niet door de eigenaars worden opgehaald, worden eigendom van de stad. De stad verkoopt hen voor een symbolische euro aan het fietspunt waar ze, na een opknapbeurt, een nieuw leven krijgen.

Starterspand zoekt naam

Nog tegen de zomer opent de stad in een leegstaand pand in de Zandstraat 25 een starterspand. In dit starterspand kunnen handelaars nieuwe concepten uitproberen tegen een lage huurprijs. Als blijkt dat hun concept aanslaat, kunnen ze daarna een eigen handelszaak opstarten.

Het starterspand heeft natuurlijk een naam nodig. Het stadsbestuur nodigt iedereen uit om mee te denken over deze nieuwe naam. We zoeken een creatieve, aantrekkelijke naam voor een dynamisch starterscentrum in het centrum van het kernwinkelgebied. Inzendingen zijn tot 26 april welkom op www.herentals.be/straat-in-vizier.

Vaar mee met de Milieuboot

Van 4 tot 15 mei komt de Milieuboot naar Herentals. De boot vertrekt aan de sluis ter hoogte van de Herenthoutseweg en neemt u mee op een drie uur durende tocht over het Albertkanaal. Onderweg maakt u kennis met de omgeving en het leven op, om en in het water.

In het laboratorium kunt u meehelpen bij het bepalen van de waterkwaliteit. Wilt u ook mee op deze leerrijke tocht, schrijf u dan snel in via www.milieuboot.be of tel. 053-72 94 20. Op weekdagen is de Milieuboot gereserveerd voor scholen, maar op zondagmiddag 5 mei is iedereen welkom. Voor verenigingen en grote groepen zijn er nog andere data mogelijk. Jongeren tot 18 jaar betalen 4 euro, volwassenen betalen 8 euro.

Nieuwe publicatie over ijzergieterij Van Aerschot

Op vrijdag 3 mei stelt de Herentalse Geschiedkundige Kring de publicatie IJzer uit Herentals. IJzergieterij en Smederij Van Aerschot voor. Alle geïnteresseerden zijn om 20 uur welkom in de voormalige Fonderies de la Campine (Lynx Automation, Wuytsbergen 2).

In de nieuwe publicatie brengt Jan Cools het boeiende verhaal van de ijzergieters Van Aerschot. Van 1845 tot 1930 zorgden zij niet alleen in Herentals, maar in heel Vlaanderen en zelfs in het buitenland voor artistiek en technisch waardevol smeedwerk. Hun realisaties kunt u vandaag nog steeds bewonderen in het straatbeeld. De publicatie telt ongeveer honderd bladzijden en bestaat voor de helft uit illustraties.

Vanaf zaterdag 4 mei is de publicatie voor 12 euro te koop bij de dienst toerisme (Grote Markt 35). U kunt ze ook bestellen door 17 euro (waarvan 5 euro verzendingskosten) te storten op rekening BE41 0015 1296 8210 van de Herentalse Geschiedkundige Kring. Vermeld uw naam en adres in de mededeling.

Vanaf zondag 5 mei kunt u bij de dienst toerisme ook de wandelzoektochtbrochure Industrieel erfgoed in Herentals kopen. De heemkundige werkgroep Herentaldum stelde deze wandelzoektocht samen naar aanleiding van de verschijning van IJzer uit Herentals. De brochure kost 3 euro. Wie het antwoordformulier uiterlijk op 8 september binnenbrengt, maakt kans op een mooie prijs.

Nieuwe bomen voor beukendreef Heiken

Enkele jaren geleden liet de stad de beukendreef op Heiken opnieuw aanplanten. Door de droogte van vorige zomer gingen veel van de bomen jammer genoeg dood. In opdracht van de stad plantte BosPad vzw onlangs nieuwe bomen in de dreef. De dode bomen werden vervangen en er kwamen nog extra bomen bij.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto