U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals | Neteland
12.06.2019 - 13.09u
Door: Mark Jaspers

Shopping Festival van 26 tot 29 juni

Van woensdag 26 juni tot en met zaterdag 29 juni vindt het Shopping Festival plaats in het stadscentrum. De handelaars en horeca-uitbaters zorgen elke dag voor optredens en animatie in de winkelstraten. Op zaterdag is er een feestelijke slotavond met optredens van The Chalkheads en The Legends op de Grote Markt.

Om alles vlot te laten verlopen moet de stad de verkeerssituatie in het centrum tijdelijke aanpassen. De bewoners van de betrokken straten vinden het aangepaste verkeersreglement binnenkort in hun brievenbus. Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.herentals.be/wegen-en-verkeer of bij het stadsloket (tel. 014-28 50 50).

Nieuwe brug Lierseweg verhuist begin augustus naar definitieve locatie

De werkzaamheden aan de brug over het Albertkanaal aan de Lierseweg zitten in de eindfase. Door een kleine fout in de uitvoering liep het project echter vertraging op. Oorspronkelijk zou de Lierseweg vanaf 17 juni onderbroken worden om de nieuwe brug naar haar definitieve locatie te verhuizen.

De aannemer heeft echter beslist om de verhuis van de brug uit te stellen tot begin augustus. De Lierseweg zal hierdoor niet op 17 juni, maar na Herentals Fiets en Feest (1 en 2 augustus) onderbroken worden.

Als alles verder vlot verloopt, is de brug over het Albertkanaal eind augustus definitief terug open voor het verkeer. De Vlaamse Waterweg nv en de stad communiceren later nog over de gedetailleerde timing en de omleidingen.

Planning heraanleg Geelseweg aangepast

Volgens de planning zou de Geelseweg van 17 juni tot eind augustus in één rijrichting opengesteld worden. Deze datum, 17 juni, werd afgestemd op de werkzaamheden aan de Lierseweg.

De Vlaamse Waterweg nv zou de Lierseweg vanaf dan afsluiten om de nieuwe brug over het Albertkanaal naar haar definitieve plaats te verhuizen. Beide invalswegen tegelijkertijd afsluiten, zou voor een te grote drukte op de omleidingswegen zorgen. De werken aan de brug hebben echter vertraging opgelopen en worden uitgesteld tot begin augustus. Tot dan blijft de Lierseweg dus open.

Daarom heeft de stad samen met de aannemer, het Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeente Olen beslist om de Geelseweg volledig afgesloten te houden tot en met zondag 30 juni. De aannemer kan dan alles in één keer verder afwerken. Zo kan de Geelseweg al op maandag 1 juli open gaan in beide rijrichtingen.

Bij onvoorziene (weers)omstandigheden kan de planning nog licht aangepast worden.

Zandpand opent de deuren

De afgelopen weken werd er hard gewerkt om het Zandpand (Zandstraat 25) klaar te stomen voor de officiële opening. Die vond plaats op vrijdag 7 juni. In deze vernieuwende conceptwinkel kunnen startende ondernemers hun producten en concepten uitproberen, als opstap naar een vaste winkel in Herentals. Zo verhoogt het stadsbestuur de beleving, stimuleert het ondernemerschap en komt er extra leven in het kernwinkelgebied van Herentals.

Het Zandpand is open van dinsdag tot en met zaterdag, telkens van 10 tot 18 uur. Iedereen is welkom.

De eerste vier starters tekenden een overeenkomst voor drie maanden, met de mogelijkheid om dit twee keer te verlengen. De starters zijn Catty Vergult (pimpen van meubels), Marie Pierre Govaerts (breiwerk), Yasmin Klockaerts (kleding) en Michel Rastiau (professionele drones).

Wilt u ook uw concept testen in het Zandpand, meld u dan aan via herentals.be/zandpand.

Ruitertornooi in Noorderwijk

Op zondag 7, 14, 21 en 28 juli organiseert Landelijke Rijvereniging (LRV) Bavodragers ruitertornooien op de terreinen in Lankem. Enkele honderden ruiters en paarden doen mee aan de spring- en dressuurwedstrijden. Voor de veiligheid van de deelnemers en toeschouwers is Lankem (tussen Roetershoek en Duipt) op de wedstrijddagen tussen 7 en 19 uur afgesloten voor het doorgaand verkeer.

Heylen Vastgoed Classic voor fietsliefhebbers

Op 23 juni, de dag na de Heistse Pijl, vindt de eerste editie plaats van de Heylen Vastgoed Classic. Fietsliefhebbers krijgen de kans om een gelijkaardig parcours als de profs te rijden. U kunt starten in Herentals, Heist-op-den-Berg of Turnhout en u kunt kiezen tussen drie verschillende afstanden.

De startplaats in Herentals ligt op de Grote Markt. Op de zuidkant (tussen Kerkstraat en Lakenhal) geldt een parkeerverbod tussen 6 en 18 uur.

De opbrengst van het evenement gaat naar twee goede doelen: het Olivia Fund en het Revalution Center van To Walk Again.

Stad ontvangt huwelijksjubilarissen

Op vrijdag 14 juni ontvangt het stadsbestuur alle huwelijksjubilarissen van 2019 en zet ze feestelijk in de bloemetjes. Dit gebeurt tijdens een grote receptie in zaal 't Hof. In totaal schreven ongeveer 75 koppels zich in. Zij ontvangen allen een kaart en Helemaal Herentals cadeaucheques van de stad. Deze grote plechtigheid vervangt de bezoeken die het schepencollege vroeger apart deed aan de jubilarissen.

Straattheater rond duurzame voeding op de zondagmarkt

Wie op 16 juni de zondagmarkt bezoekt, komt op een leuke manier meer te weten over duurzame voeding. De acteurs van Compagnie Amai voeren er straattheater op om biologische, seizoensgebonden, lokale en eerlijke producten aan te prijzen bij de voorbijgangers.

Herentals treedt hierbij op als testgemeente. Broederlijk Delen ontwikkelde het straattheaterproject en vroeg aan de lokale Broederlijk Delen groep, de FairTradetrekkersgroep Herentals en de Herentalse Voedselteams om het mee vorm te geven.

Lourdesgrot op het Begijnhof bestaat honderd jaar

Op zaterdag 15 juni bestaat de Lourdesgrot - het grotteke - op het Begijnhof honderd jaar. Iedereen is om 15 uur welkom in de Sint-Catharinakerk op het Begijnhof voor een dankviering. Daarna volgt er nog een plechtig moment aan de grot. Op zondag 8 december wordt het jubeljaar afgesloten met de Gregoriaanse Vespers.

De meeste Herentalsenaren kennen het grotteke op het Begijnhof wel. Tot op vandaag is het een plaats om even stil te staan of een kaarsje te branden. Maar kent u ook het verhaal achter de grot? Honderd jaar geleden woonde zusterbegijn Maria Proost in het Begijnhof.

Toen zij ongeneeslijk ziek werd, liet zij een grot bouwen ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Op 15 juni 1919 woonde juffrouw Proost, ondanks hevige koorts en pijn, de inhuldiging van de grot bij. Na de wijding bleek zij volkomen genezen te zijn. De genezing werd bevestigd door de dokters die haar hadden behandeld en werd door het Medisch Bureau van Lourdes erkend als wonderbaarlijk.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto