U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals
26.06.2019 - 14.57u
Door: Mark Jaspers

In juli en augustus starten de afvalophalingen om 6.30 uur

Deze zomer gaan de ophaalploegen van IOK Afvalbeheer voor de eerste keer over op een zomerregime. Alle afvalophalingen starten in juli en augustus om 6.30 uur. Mis geen enkele ophaling en zet uw wekker een half uurtje vroeger of plaats uw afvalcontainers of pmd-zakken de avond voordien al buiten.

Win een VIP-arrangement voor Herentals Feest met de stempelactie van de Herentalse handelaars

Tussen 1 en 28 juli kunt u deelnemen aan de stempelactie Herentals Shopt. Als u iets koopt bij een van de deelnemende handelaars krijgt u een stempel op uw wedstrijdkaart.

Verzamel vijf verschillende stempels, beantwoord de wedstrijdvraag en lever de kaart voor 29 juli in. Zo maakt u kans op een VIP-arrangement voor Herentals Feest of een Helemaal Herentals Kadocheque! U herkent de deelnemende handelaars aan het uithangbord aan de gevel.

De wedstrijd is een organisatie van stad Herentals, Herentals Fietst Feest, de deelnemende handelaars en Unizo Herentals. U vindt alle informatie op www.herentals.be/herentalsshopt.

Heikenstraat onderbroken van 1 tot 5 juli

Van 1 tot 5 juli velt de stad tien zieke beuken in de Heikenstraat. De werkzaamheden vinden telkens plaats van 7 tot 15 uur. Tijdens de werkzaamheden is er geen doorgaand verkeer mogelijk in de Heikenstraat. Het Netepark, Sport Vlaanderen, WZC Sint-Anna, de Vlaamse Wielerschool, Hidrodoe en Pidpa blijven bereikbaar via de Vorselaarsebaan in Herentals. Camping De Zeven Geitjes is enkel bereikbaar via Heiken.

De bomen die geveld worden, zijn oud en hebben te lijden gehad onder de droogte vorige zomer. Ze verliezen regelmatig takken waardoor de veiligheid niet meer gegarandeerd kan worden. De stad kiest voor een ecologische velling. Hierbij wordt de kruin weggenomen, maar blijft de stam staan. Dit heeft veel voordelen voor allerlei diersoorten.

Kempens Karakter verhuist naar Kasteel Le Paige

Vanaf 1 juli vindt u de kantoren van Kempens Karakter op de eerste verdieping van Kasteel Le Paige aan de Nederrij. Uit het beheersplan van het kasteel bleek dat het domein te weinig benut werd. Bovendien had Kempens Karakter sinds haar uitbreiding behoefte aan een groter pand.

Verder is er natuurlijk een logische band tussen de kasteelsite en de opdracht van de erfgoedorganisatie. Daarom besliste de stad om een deel van het kasteel te verhuren aan Kempens Karakter.

Ook collega-organisaties IOED Berg en Nete en Briljante Kempen zullen het kasteel als nieuwe uitvalsbasis gebruiken. Zo kan Le Paige uitgroeien tot een open erfgoedhuis, waar ruimte is voor andere waardevolle erfgoed- en streekpartners.

De stad Herentals heeft domein Le Paige in erfpacht van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw en is beheerder van het kasteel en het park. Naast de kantoren van Kempens Karakter, blijft de stad het kasteel gebruiken voor huwelijken en tentoonstellingen. Ook voor de kerkfabriek blijft er een ruimte beschikbaar.

Kempens Karakter is een intergemeentelijke projectvereniging die actief is in Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Putte en Vorselaar. Op de agenda staan erfgoed en toerisme.

De erfgoedcel neemt het cultureel erfgoed van de hele regio voor haar rekening terwijl de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED) Land van Nete en Aa instaat voor het onroerende erfgoed (monumenten en landschappen) van Herentals, Lille, Vorselaar, Grobbendonk, Herenthout en Olen. IOED Berg en Nete werkt voor Berlaar, Nijlen en Heist-op-den-Berg. Briljante Kempen werkt rond het diamantverleden van de Antwerpse Kempen.

Preventieactie rond gauwdiefstal op de feestmarkt

Gauwdiefstal is voor de politie een belangrijk aandachtspunt. Vooral tijdens de vakantie- en soldenperiode in juli durven gauwdieven hun slag slaan. Daarom voeren het stadsbestuur en de Lokale Politie Neteland actie tijdens de jaarlijkse feestmarkt op vrijdag 12 juli. De politie is aanwezig met een informatiestand met preventietips. De humoristische straattheatervoorstelling Choc-o-toff toont u hoe gauwdiefstal in zijn werk gaat. En ook de animatiefiguren Pick en Pock zijn van de partij.

De Speelbus toert weer rond

De Speelbus rijdt tijdens de zomervakantie door Herentals, Noorderwijk en Morkhoven en houdt halt in verschillende woonwijken. Deze bus vol spelmateriaal wordt bemand door bekwame animatoren. Alle kinderen zijn van 13 tot 16 uur welkom om mee te komen spelen en ravotten. Tussen 17.30 uur en 19.30 uur bezoekt de Speelbus de speelstraten. U vindt de planning op www.herentals.be/speelbus.

Voor het plaatsen van de Speelbus is de Markgravenstraat (tussen Schoolstraat en Marie Van Heterenplein) afgesloten voor het verkeer op dinsdag 16 juli en dinsdag 20 augustus, van 13 tot 17 uur. De Molenvest (tussen Herenthoutseweg en Gildelaan) is afgesloten op woensdag 10 juli en woensdag 7 augustus, van 13 uur tot 17 uur. Er geldt ook telkens een parkeerverbod van 12 tot 17 uur.

Viering Vlaamse feestdag

Op donderdag 11 juli organiseren de Herentalse cultuurraad en de stad een viering voor het feest van de Vlaamse Gemeenschap. De viering vindt plaats in de Lakenhal en start om 20 uur.

Op het programma staat een feestrede van hoogleraar Geert Buelens met als titel Van De Vlaamse leeuw tot Vlaanderen boven – Een korte geschiedenis van de liedkunst en de Vlaamse beweging. De lezing wordt afgewisseld met stukjes samenzang onder leiding van Dirk De Vos. De 11 juliviering wordt afgesloten met een receptie, aangeboden door het stadsbestuur. Iedereen is welkom. De toegang is gratis.

Zomerschilderdagen

In juli en augustus verwelkomt erfgoedcel Kempens Karakter iedere dinsdag tekenaars en schilders op een mooie locatie in de Kempen. Iedereen brengt zijn eigen materiaal mee en gaat aan het werk in zijn eigen stijl.

Op zonnige dagen zijn er vaak meer dan vijftig zomerschilders tegelijk aan het werk. Zo ontstaat een ontspannen sfeer met veel interactie. Als u zich inschrijft, bent u de hele zomer vrij om deel te nemen. Dat kan via toerisme Heist-op-den-Berg (tel. 015 25 15 82, toerisme@heist-op-den-berg.be).

Op dinsdag 16 juli strijken de schilders tussen 10 en 17 uur neer in het Begijnhofpark. Iedereen is welkom om hun werk te bewonderen. De andere data en locaties vindt u op www.kempenskarakter.be.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto