Stad zoekt expert lokale economie

Het stadsbestuur heeft een vacature voor een expert lokale economie. Solliciteren kan tot en met 25 augustus 2019. Bekijk de gedetailleerde functiebeschrijving en uitgebreide aanwervingsvoorwaarden op www.herentals.be/vacatures.

De bevrijding van Noorderwijk

Op 5 september is het 75 jaar geleden dat Noorderwijk bevrijd werd van de Duitse bezetter. De Nationale Strijdersbond van Noorderwijk brengt hulde aan de gevallen burgerslachtoffers en organiseert een herdenkingsdag.

Die start om 9.30 uur met een kransneerlegging aan het grote oorlogsmonument en op de sierzerk voor de geëxecuteerde burgers Ernest Van Lommel, Jozef Bruynseels en Emiel Michielsen.

Daarna wordt er een vredesboom ingehuldigd ter herinnering aan de bevrijding en is er een kort eerbetoon op de oude begraafplaats. Om 13.30 uur volgt er een re-enactment in de lindendreef met een kransneerlegging aan het dreefkapelletje ter herinnering van burgerslachtoffer Henri Bouwen.

Om 15 uur kunt u twee lezingen bijwonen in het Oud Zwembad. Jos Vermeulen en Gorik Goris vertellen u meer over de bevrijding van Noorderwijk en de Kempen. De dag wordt om 17 uur afgesloten met een receptie.

Van 5 tot en met 9 september kunt u de historische gebeurtenissen herbeleven tijdens een gratis tentoonstelling in het Dorpshuis. De tentoonstelling is op donderdag en zondag open van 10 tot 18 uur en op vrijdag, zaterdag en maandag van 14 tot 17 uur.

U ziet er gefilmde getuigenissen van Noorderwijkse oud-strijders en burgers. Naast een brochure met het volledige en geïllustreerde oorlogsverhaal, kunt u ook een exclusieve zilveren herinneringsmedaille aankopen.

De herdenking is een organisatie van NSB-Noorderwijk , in samenwerking met heemkring Nortrevic, Davidsfonds Noorderwijk, Toneelvrienden Noorderwijk, Spearhead, Chiro, Stad Herentals en sponsors.

De bevrijding van Herentals

Enkele weken later, op 23 september, zal het 75 jaar geleden zijn dat ook Herentals werd bevrijd. Op zondag 22 september en maandag 23 september zijn er verschillende activiteiten om deze gebeurtenis te herdenken.

Op zondag 22 september om 13 uur opent de tentoonstelling Herentals tijdens WO II. U ziet er foto's, affiches en allerlei voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling vindt plaats in het Instituut van de Voorzienigheid in de Wolstraat.

Van daaruit kunt u ook deelnemen aan een themawandeling door Herentals. Er start een wandeling om 13.30 uur en 15.30 uur. Vooraf inschrijven hoeft niet. In De Chapelle kunt u even verpozen met een drankje.

De herdenkingsdag op maandag 23 september start om 13.30 uur met een stoet vanop de Grote Markt naar het Besloten Hof in de Nonnenstraat. Aan het monument van de (wees)kinderen vindt de officiële herdenking plaats in samenwerking met het zesde leerjaar van basisschool (W)Onderwijs.

Na de toespraken en een kransneerlegging aanvaarden de leerlingen het peterschap van het monument. Na de plechtigheid trekt de stoet naar het Instituut van de Voorzienigheid om de tentoonstelling te bezoeken.

De herdenking is een organisatie van de Vaderlandslievende Verenigingen van Herentals, in samenwerking met de stad Herentals, de Herentalse Geschiedkundige Kring en erfgoedcel Kempens Karakter.

Sportelweek voor 55-plussers

Van 16 tot 20 september is het Sportelweek. Die week staat sporten voor 55-plussers centraal. Een hele week kunt u gratis deelnemen aan tal van activiteiten zoals dansen, aquagym, wandelen, fietsen, badminton en petanque. Dit jaar staan er ook enkele nieuwe activiteiten op het programma.

Zo kunt u kennismaken met boksen of met drums alive. Daarbij trommelt u met drumstokken op een fitbal terwijl u pasjes doet. Ook uw kleinkinderen zijn welkom om mee te komen schilderen, tekenen of petanque spelen.

Als u aan minstens twee activiteiten deelneemt, krijgt u op vrijdagmiddag tussen 11 en 13 uur gratis taart en koffie of thee. Wie deelneemt aan minstens vijf activiteiten, ontvangt een leuk gadget. Inschrijven kan aan de balie van de sportdienst in De Vossenberg of via de website (www.herentals.be/sportelweek).

Kermis in Morkhoven

Van zondag 25 tot dinsdag 27 augustus is er kermis in Morkhoven. Tijdens de kermis verzorgt zangkoor Cum Amore een dorpscafé in het Dorsphuis (Dorp 1). Iedereen is van harte welkom voor een drankje en een babbel. Het dorpscafé is open op zondag vanaf 9 uur en op dinsdag vanaf 17 uur.

Op dinsdagavond sluit de Kermisjogging de kermis traditiegetrouw af. Er zijn loopwedstrijden voor kinderen en volwassenen. Inschrijven kan via www.kermisjogging.be. Op de dag zelf kunt u zich ook nog inschrijven in de parochiezaal. De kermisjogging is een organisatie van de Koninklijke Fanfare Zucht naar Kunst en Landelijke Gilde Morkhoven.

Om alles vlot te laten verlopen, past het stadsbestuur de verkeerssituatie tijdelijk aan:

Van woensdag 21 augustus om 8 uur tot woensdag 28 augustus om 17 uur is Dorp verkeersvrij. Er geld ook een parkeerverbod.Op dinsdag 27 augustus geldt er van 12 tot 23 uur een parkeerverbod in de Goorstraat (ter hoogte van de parochiezaal en de kerk). Van 14 tot 23 uur is de straat afgesloten voor het verkeer.

Op dinsdag 27 augustus is er tussen 18 en 21 uur geen verkeer mogelijk in de Streepstraat (tussen Dorp en fietspad), Broekhoven (tussen fietspad en Bemden), Bemden, Rode Leeuwstraat (tot Tempels), Tempels en de Goorstraat (tussen Tempels en Dorp). Van 17 tot 21 uur geldt er een parkeerverbod op het hele parcours.

Sportweek voor mensen met een psychische beperking

Herentals is een G-sportvriendelijke stad. Het stadsbestuur helpt de vzw Parantee-Psylos dan ook graag bij de organisatie van I like to move it. Dit is een jaarlijks internationaal sportevenement voor mensen met een psychische beperking.

Van 1 tot 6 september komen de sporters samen met hun begeleiders naar Sport Vlaanderen Herentals. Het stadsbestuur stelt de stedelijke autobus ter beschikking, zorgt voor materiaal en biedt de deelnemers een receptie aan.