U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals
21.08.2019 - 14.16u
Door: Lex Verellen

Veilig naar school? Volg de schoolroutekaart

Tijdens het schooljaar nemen elke dag duizenden kinderen en jongeren deel aan het verkeer. Een veilige route van en naar school is dan ook zeer belangrijk. Een nieuw hulpmiddel daarbij is de schoolroutekaart. De kaart staat einde augustus op de website van de stad.

Via de kaart vindt elke student de veiligste route naar school. De routes lopen zo veel mogelijk via fietspaden, beveiligde kruispunten en autoluwe straten. De schoolroutekaart ontstond na een bevraging bij ouders en leerlingen en is het resultaat van een samenwerking tussen het stadsbestuur, de Herentalse scholen, de lokale politie, provincie Antwerpen en Route2School.

Het stadsbestuur zorgt er bij het begin van het schooljaar ook voor dat voetpaden en fietspaden naar de scholen zo goed mogelijk onderhouden en net zijn. Ook de Lokale Politie Neteland steekt een handje toe. Tijdens de eerste twee weken van september houdt een dertigtal politiemensen het verkeer in het oog aan drukke kruispunten, invalswegen en in de onmiddellijke omgeving van de scholen.

De basisscholen Wijngaard, Zandkorrel en (W)Onderwijs organiseren dit jaar opnieuw een schoolstraat. Dit betekent dat er bij het begin en het einde van de schooldag geen autoverkeer is toegestaan in de omgeving van de schoolpoort. Dat maakt het voor de leerlingen veiliger om met de fiets of te voet naar school te komen.

Meer informatie: www.herentals.be/schoolroutekaart

HAP Festival zomert

Het Hap Festival houdt een nieuwe zomereditie op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september. De eetkramen staan dit jaar in het Stadspark en op het nabijgelegen parkeerterrein. Iedereen is welkom in dit grote openluchtrestaurant. Er is animatie voor de hele familie en de toegang is gratis.

Mustangs op Grote Markt

Op zaterdag 7 september vindt er in Lommel een wereldrecordpoging plaats om meer dan 1.000 Mustangs bij elkaar te brengen. Een vijftigtal bestuurders rijden met hun Mustangs in groep van Herentals naar Lommel. Zij vertrekken tussen 10 en 10.30 uur op de Grote Markt.

Van 6 tot 11 uur geldt er een parkeerverbod op de noordzijde van Grote Markt (tussen Koppelandstraat en Hofkwartier).

Open Monumentendag in Herentals

Op zondag 8 september neemt Herentals opnieuw deel aan de Open Monumentendag, het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Dit jaar zetten we de Herentalse bruggen en wegen in de kijker.

Van 10 tot 17 uur kunt u gratis de tentoonstelling De bereikbaarheid van Herentals, te land, te water en door de lucht bezoeken. Deze tentoonstelling vindt plaats in kOsh Campus Bovenrij (Bovenrij 30). Van daaruit kunt u ook deelnemen aan twee begeleide wandelingen.

Om 10 uur start de natuur- en erfgoedwandeling Buiten de muren. Tussen de Bovenpoort, de ring en het kanaal ligt meer onverwacht erfgoed dan u denkt. Om 14 uur kunt u deelnemen aan de wandeling Herentals in en uit langs de poorten. Met een stadsgids wandelt u tussen de Zandpoort en de Bovenpoort en langs de vroegere wallen.

De Sint-Waldetrudiskerk, de Sint-Catharinakerk en het Begijnhofmuseum zijn zondag open van 14 tot 17 uur.

Naar goede gewoonte kunt u op de Open Monumentendag ook terecht op het Begijnhof. Daar vindt de tiende editie van Montmartre plaats. Tientallen kunstenaars tonen er hun manier van werken en Kortsluiting vzw zorgt voor een muzikaal programma vol jazz, folk en poëzie.

De Sint-Sebastiaansgilde zet de deuren van de Gildekamer open en serveert bier, pannenkoeken en bakharing. Aan de schietstand in de tuin kan jong en oud kennismaken met het boogschieten. Verder stellen de schilders en de hobbygroep van dienstencentrum Convent2 hun werken tentoon in buurtcafé 't Begijntje en in de tuin.

Noorderwijk Alive

Noorderwijk Alive start op vrijdag 30 augustus om 15 uur met het Berkemus Criterium, een wielerwedstrijd voor nieuwelingen. Om 19 uur volgt de Grote Prijs Elmos voor wielertoeristen. Na de wedstrijd is iedereen welkom in de tent op het Statieplein aan de Morkhovenseweg voor een groot feest met muziek voor jong en oud.

Op zondag 1 september kunt u deelnemen aan een fietstocht van 80 kilometer richting Hageland. De tocht start om 9 uur aan Berkemus. U vindt alle informatie op www.noorderwijkalive.be.

Om het evenement veilig te laten verlopen, past de stad de verkeerssituatie tijdelijk aan. Van dinsdag 27 om 8 uur tot zaterdag 31 augustus om 14 uur geldt er een parkeerverbod op het statieplein. Op vrijdag 30 augustus, van 14 tot 21 uur, geldt er een parkeerverbod op het parcours (Morkhovenseweg, Voortkapelseweg, Schommestraat, Zandhoevestraat, Hoogton en Witbos).

Hoevefeesten van Landelijke Gilde

Van vrijdag 30 augustus tot zondag 1 september organiseert de Landelijke Gilde van Noorderwijk zijn jaarlijkse Hoevefeesten. De activiteiten vinden plaats op het terrein van LRV Bavodravers aan Lankem. Op vrijdag is er een dansavond, op zaterdag een kubb-toernooi en op zondag een familiedag en een fietstocht.

Om het evenement veilig te laten verlopen is Lankem autovrij van vrijdag 30 augustus 20 uur tot zondag 1 september 20 uur tussen Kruisstraat, Duipt, Waterpoel.

Startdag Chiro Morkhoven

Op zondag 8 september organiseert Chiro Morkhoven een startdag om het nieuwe werkjaar in te zetten. Om alles veilig te laten verlopen, is Dorp verkeersvrij van 12 tot 18.30 uur. Op het dorpsplein geldt ook een parkeerverbod van 10 tot 18.30 uur.

Local Local

Op zaterdag 31 augustus is iedereen welkom op de eerste editie van Local Local, een nieuw festival waarbij de jeugdraad, de lokale handelaars en lokaal muzikaal talent de handen in elkaar slaan. Vanaf 14 uur start dit vernieuwende festival op het parkeerterrein aan het Stadspark.

U kunt er langs voor een markt met lokale handelaars, een skatewedstrijd, optredens van lokale bands en een verkoop van tweedehandskleding. Tussendoor kunnen de bezoekers ook langs de Septemberkermis.

Verkeerssituatie Septemberkermis

Van vrijdag 30 augustus tot woensdag 4 september staat de Septemberkermis op de Grote Markt. Het stadsbestuur en de foorkramers zorgen voor leuke extra's, met gratis optredens van onder meer de Ketnetband.

Om de Septemberkermis vlot te laten verlopen, past het stadsbestuur de verkeerssituatie tijdelijk aan:

De Grote Markt is verkeersvrij van woensdag 28 augustus om 7 uur tot donderdag 5 september om 12 uur. Daardoor is er geen doorgaand verkeer mogelijk in het Hofkwartier, de Zandstraat, de Koppelandstraat en de Kloosterstraat.

Verder geldt er van maandag 26 augustus om 8 uur tot woensdag 28 augustus om 16 uur een parkeerverbod op de Oud-Strijderslaan vanaf inrit Laurysssen / E5 Mode tot kruispunt Wellens.Het multifunctioneel terrein aan de Herenthoutseweg is voorbehouden voor de kermisreizigers van woensdag 21 augustus om 8 uur tot vrijdag 6 september om 17 uur.

Meer informatie: www.herentals.be/septemberkermis
Meer nieuws

Marc uit Turnhout schreef meer dan 200 gedichten voor ongeboren kleindochter en gaat voor record

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Turnhout regio 10.08.2022 - 16.53u

De zon schijnt voor iedereen, ook voor sociale huurders Herentals pilootgemeente voor Asterproject

De zon schijnt voor iedereen, ook voor sociale huurders Herentals pilootgemeente voor Asterproject
Herentals | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 10.08.2022 - 15.23u

Nooit eerder zo veel uittreksels van strafregister afgeleverd

Nooit eerder zo veel uittreksels van strafregister afgeleverd
EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland 10.08.2022 - 10.35u

SKS Herentals - KFC Herenthout : zomerse oefenmatch

Herentals | Herenthout | Neteland 10.08.2022 - 08.48u

Plantactie Nijlen vindt ook dit jaar plaats met afhaaldag op 26 november

Kempen regio | Nijlen regio 10.08.2022 - 08.47u

Noorderwijk Alive is back : Het Berkemus criterium op 2/9

Herentals | Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 10.08.2022 - 07.35u

Parcours van Dodentocht in Bornem wordt door de hitte ingekort

Internationaal | Nationaal | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 10.08.2022 - 01.34u

"Hoogsensitief Groeien" organiseert eerste grote event voor hoogsensitieve personen in België

"Hoogsensitief Groeien" organiseert eerste grote event voor hoogsensitieve personen in België
Geel | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 10.08.2022 - 00.59u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto