U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals
18.09.2019 - 19.48u
Door: Mark Jaspers

Infosessies reanimatie en cursus EHBO

Om mensen met een hartstilstand te redden, moet u snel kunnen reageren. Daarom willen de stad en het Rode Kruis zo veel mogelijk inwoners laten kennismaken met reanimatie en het gebruik van de defibrillator. In oktober zijn er heel de maand door gratis infosessies op dinsdag om 13.30 uur en op donderdag om 19 uur. De infosessies vinden plaats in het Rode Kruislokaal (Schoolstraat 46).

Wilt u graag een sessie volgen, schrijf u dan in via www.herentals.be/hartveilig of bij het Rode Kruis (gsm 0470-64 31 22).

Breng ongebruikte luiers naar de Luierbox

De kosten van luiers zijn een flinke hap uit het budget van jonge ouders, zeker bij gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Om hen te helpen, start het Huis van het Kind Middenkempen met een nieuw project: de Luierbox.

Is uw baby of peuter een bepaalde maat van luier ontgroeid en weet u niet wat u met uw overschot moet doen? Breng de luiers dan naar de Luierbox. U vindt de Luierboxen vanaf 1 oktober in:

de bibliotheek (Gildelaan 13)
het Hummeltjeshof (Augustijnenlaan 22)
Campus Spiegelfabriek (Lierseweg 132)
het administratief centrum (Augustijnenlaan 30)
sportcomplex De Vossenberg (Markgravenstraat 107)

U kunt de luiers ook afgeven op het consultatiebureau van Kind en Gezin.
De ingezamelde luiers worden in pakketjes per maat herverdeeld. Vanaf januari bezorgen de partners van het Huis van het Kind ze dan aan de meest kwetsbare gezinnen. Deze partners zijn de regioverpleegkundigen van Kind en Gezin, de diensten kraamhulp, de Kringkruidenier en enkele lokale verenigingen die gezinnen in armoede ondersteunen, zoals De Fakkel.

De bladkorven zijn in aantocht

Herentals heeft heel wat mooie bomen in het straatbeeld. Deze bomen zijn waardevol voor mens en natuur, maar kunnen in het najaar hinder veroorzaken door hun bladval. Door de afgevallen bladeren kunnen stoepen glad worden en rioolkolken verstopt raken. De groendienst heeft in de herfst de handen meer dan vol, maar gelukkig hebben veel buurtbewoners de gewoonte om ook de bladeren van bomen op het openbaar domein zelf op te ruimen.

Om de buurtbewoners te helpen, plaatst de stad in verschillende straten bladkorven. De groendienst komt verschillende keren langs om de bladkorven te legen. In straten waar geen bladkorven staan, veegt de stad of een onderhoudsfirma de bladeren op.

Openingsfeest nieuw cultuurseizoen

Op zondag 29 september opent cultuurcentrum 't Schaliken het nieuwe cultuurseizoen traditiegetrouw met een groot feest voor jong en oud. Op de Grote Markt, het buitenplein en in de schouwburg kunt u genieten van muziek, circus, humor, straattheater en heel veel kinderanimatie. Alle optredens zijn gratis.

Van 13 uur tot 18 uur is er geen verkeer mogelijk op de noordkant van de Grote Markt (tussen Lakenhal en Hofkwartier). Van 9 tot 20 uur geldt er een parkeerverbod.

Extra voorstelling seniorenfeest

Op maandag 14 en dinsdag 15 oktober vindt het jaarlijkse seniorenfeest plaats in cultuurcentrum 't Schaliken. Carry Goossens verzorgt het optreden met de show Cowboy met pensioen. Omdat de namiddagvoorstellingen allebei snel uitverkocht waren, organiseert de stad een derde voorstelling. Deze vindt plaats op dinsdag 15 oktober om 19 uur.

Tickets kosten 7 euro en zijn te verkrijgen bij het cultuurcentrum (Grote Markt 35, tel. 014-28 51 30, www.schaliken.be). Senioren uit Noorderwijk en Morkhoven kunnen gratis meerijden met de stadsbus.

Nieuwe expert lokale economie is gestart

Begin deze maand stelde het stadsbestuur van Herentals Annemie Van Gestel aan als nieuwe expert lokale economie. Binnen het stadsbestuur is Annemie Van Gestel aanspreekpunt voor alle ondernemers in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven.

Zij geeft mee vorm aan de uitgewerkte visie rond detailhandel en zal actief ondernemerschap promoten en leegstand bestrijden. Op de korte termijn is haar grote uitdaging de opstart van de vzw Handelshart Herentals, waar ondernemers en stadsbestuur samen bouwen aan een bruisend centrum.

Aangepaste verkeerssituatie tijdens wielerwedstrijd 't Scheef Kaderde

Op zaterdag 5 oktober vindt in Noorderwijk de wielerwedstrijd van 't Scheef Kaderke plaats. Het parcours loopt van de Ring langs de Paradijsstraat, Landweg, Acacialaan, Plassendonk, Servaas Daemsstraat, Hoge Weg, Schravenhage en de Kruisstraat terug naar de Ring.

Het stadsbestuur past de verkeerssituatie op het parcours tijdelijk aan zodat de wedstrijd in alle veiligheid kan verlopen. Van 12 tot 17 uur uur geldt er een parkeerverbod en van 13 tot 17 uur geldt er eenrichtingsverkeer in de richting van de koers.

Nacht van de Duisternis

Op zaterdag 12 oktober is het Nacht van de Duisternis. Het stadsbestuur neemt opnieuw deel aan deze jaarlijkse actie en dooft de openbare verlichting en de monumentenverlichting in de omgeving van het Stadspark.

Daar stellen de amateursterrenkundigen van ASH-Polaris hun telescopen op. Vanaf 19 uur bent u welkom om een blik op de maan en de sterren te werpen. In het Koetshuis is er een kleine tentoonstelling. De toegang is gratis.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto