U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals
30.01.2013 - 09.00u
Door: Herman Gezelle

-Nieuwe bevolkingscijfers -Oog in oog met wilde bijen-Heemkring Nortrevic bakt pannenkoeken-Huldiging sportkampioenen-Vriendschapsfeest van De Dorpel-Jeugdboekenweekquiz en jeugdauteurstournee-Week van de Amateurkunsten 2013

Nieuwe bevolkingscijfers gekend
In 2012 groeide de bevolking in Herentals aan met 58 inwoners. Hiermee komt het totale aantal inwoners in onze stad op 27.432. Daarvan wonen er 20.258 in Herentals, 5.134 in Noorderwijk en 2.040 in Morkhoven. Opvallend is dat de bevolking van Noorderwijk is afgenomen met 41 personen tegenover 2011. In totaal wonen er 1.131 niet-Belgen in onze stad. Dat bedraagt 4,12 procent van de totale bevolking. Het stadsbestuur wenst alle nieuwe inwoners een aangenaam verblijf in onze stad.

Oog in oog met wilde bijen
Het gaat niet goed met de bijenpopulatie in de hele wereld. Ook de wilde bijen delen in de klappen. Op vrijdag 1 februari om 20 uur kunt u in de Lakenhal een informatieavond bijwonen over wilde bijen. Wist u dat deze zachtaardige diertjes niet steken, dat ze solitair leven en elk een eigen nestje maken? Dat ze bessenstruiken, fruitbomen en andere gewassen bestuiven? Dit is een reden te meer om het ze naar de zin te maken, ook in onze eigen tuin. De spreker van Natuurpunt geeft u hiervoor praktische tips. De voordracht is een organisatie van de milieuraad. Na afloop biedt het stadsbestuur een nieuwjaarsreceptie aan.

Heemkring Nortrevic bakt pannenkoeken
De heemkring Nortrevic houdt een mooie traditie in ere. Op Maria-Lichtmis, zaterdag 2 februari, serveert de vereniging aan elke bezoeker een gratis pannenkoek. Iedereen is welkom aan het Dorpshuis in Noorderwijk.

Wild van water
Op maandag 18 februari om 9.30 uur ontvangt Hidrodoe de winnaars van de wedstrijd Wild van Water. Het stadsbestuur en buurtcontactpunt De Klink organiseerden deze wedstrijd voor het Herentalse kleuter- en basisonderwijs om het gebruik van kraantjeswater als drinkwater te promoten. In totaal namen elf klassen met 198 leerlingen deel aan de wedstrijd. De leerlingen maakten een knutselwerk of een creatieve klasfoto rond het thema water. Drie gelukkige klassen winnen een daguitstap naar Hidrodoe. De werkstukjes staan tentoongesteld in Hidrodoe (Haanheuvel 7) van zondag 10 februari tot maandag 18 februari. U kunt ze gratis bezichtigen tijdens de openingsuren van Hidrodoe. Daarna verhuist de tentoonstelling naar het Netepark (Vorselaarsebaan 56).

Cursus weerbaarheid voor vrouwen is groot succes
Op woensdag 20 februari start het stadsbestuur met een cursus weerbaarheid voor vrouwen. De dienst preventie ontving al een veertigtal inschrijvingen. Door het grote succes zullen de deelnemers de cursus in twee groepen volgen. Zo krijgt elke deelnemer de kans om de praktijkvoorbeelden in te oefenen. De acht lessen vinden plaats in zaal ’t Hof, telkens op woensdag. De eerste groep krijgt les van 19 tot 20 uur, de tweede groep van 20 tot 21 uur. Tijdens deze gratis cursus leren vrouwen zich op een praktische en effectieve manier verdedigen, waardoor zij zich veiliger voelen en hun zelfkennis en zelfvertrouwen verbetert.

Buitenspeeldag 2013
Op woensdag 27 maart doet Herentals opnieuw mee aan de Buitenspeeldag. Samen met de Vlaamse overheid en de populaire televisiezender Nickelodeon spoort het stadsbestuur de jeugd aan om naar buiten te gaan. De jeugddienst en de sportdienst zorgen voor een uitgebreid aanbod van spel- en sportactiviteiten in de verschillende wijken. Vorig jaar namen ongeveer 600 kinderen deel aan de Buitenspeeldag in Herentals, Morkhoven en Noorderwijk.

Houden van Griffelrock 2013
Senioren die op donderdag 18 april naar het muziekfestival Houden van Griffelrock willen gaan, kunnen hiervoor kaarten bestellen bij de dienst sociale zaken in het administratief centrum. Het stadsbestuur zorgt voor drie bussen die de festivalgangers naar het Sportpaleis en terug voeren. Een ticket kost 9 euro. Wie mee wil met de bus, betaalt hiervoor een waarborg van 5 euro. De aanwezigen krijgen de waarborg terugbetaald bij het vertrek.

Huldiging sportkampioenen
Herentals telde het afgelopen jaar heel wat sportieve kampioenen onder zijn inwoners en ook de Herentalse sportclubs leverden goede prestaties. Zoals elk jaar zetten de Herentalse sportraad en het stadsbestuur deze sporters in de bloemetjes. Samen met hun familie en supporters worden zij uitgenodigd op vrijdag 8 maart om 20 uur in de schouwburg van cultuurcentrum ’t Schaliken. Na de huldiging geeft het stadsbestuur een receptie in de foyer.

Sportelen in Herentals
In 2012 startte het stadsbestuur met een beweegprogramma voor vijftigplussers. Er vonden ondertussen twee reeksen plaats met gemiddeld twaalf deelnemers per les. Ook dit jaar zijn sportieve senioren elke woensdag van 10 tot 11 uur welkom in de sporthal van De Vossenberg. Onder begeleiding van een sportanimator werken zij aan lenigheid, kracht en stabiliteit om het lichaam te verstevigen. Iedereen doet mee op zijn of haar eigen tempo. Deelnemen kost 2,20 per les. Vooraf inschrijven is niet nodig.

Vrijwilligers ondersteunen aqualessen voor personen met een handicap
Het stadsbestuur organiseert elke week aqualessen voor personen met een handicap. De lessen vinden plaats in het Netepark op dinsdag van 19 tot 20 uur en op vrijdag van 15.30 uur tot 16.30 uur. De stad doet hierbij beroep op vrijwilligers. Zij zorgen voor het onthaal en ondersteunen de deelnemers voor, tijdens en na de activiteiten. De vrijwilligers ontvangen een onkostenvergoeding van 7,50 euro per les.

Sport na het werk
Op dinsdag 19 maart start het stadsbestuur met een nieuwe reeks Sport na het werk. Na de Zumba-lessen volgt nu een reeks functional training, een vrij nieuwe oefenvorm met krachtopbouwende oefeningen. Meer en meer atleten doen aan functional training maar ook niet-sportieve mensen kunnen deze sport beoefenen. De sport is perfect voor mensen met overgewicht. Onderzoek toonde aan dat mensen die aan functional training deden, sneller gewicht kwijt raakten dan mensen die andere afvalprogramma’s volgden. De lessen vinden plaats in de sporthal van De Vossenberg op dinsdag van 17 tot 18 uur en op woensdag van 9 tot 10 uur. Inschrijven kan vanaf 25 februari op www.uitinherentals.be/sport-na-het-werk.

Vriendschapsfeest van De Dorpel
Op zondag 10 februari organiseert vzw De Dorpel zijn jaarlijks vriendschapsfeest. De Dorpel is een ontmoetingshuis voor mensen in armoede. Om de kosten van het feest zo laag mogelijk te houden, stelt het stadsbestuur zaal ’t Hof gratis ter beschikking. De waarborg moet wel betaald worden.

Week van de Amateurkunsten 2013
Het thema van de Week van de Amateurkunsten (WAK) 2013 is ‘natuurtalent’. Van 26 april tot 5 mei vinden er verschillende activiteiten plaats in Herentals. De organisatoren zijn François van Roy, Atelier X en de leden van vroegere Kunstkring 80, Tabula Rasa, Curieus, Theaterling, de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia, de cultuurraad, de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans en de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst. De week opent feestelijk met een receptie op vrijdag 26 april in de Lakenhal.

Het Vlaams Centrum voor Amateurkunsten koos het thema ‘natuurtalent’ ook met het oog op een ecologische WAK. Daarom maken de deelnemers zoveel mogelijk gebruik van sociale media en digitale afbeeldingen om hun activiteit te promoten. Het cultuurcentrum zorgt voor één gezamenlijke affiche.

Jeugdboekenweekquiz en jeugdauteurstournee
De bibliotheek van Herentals wil op een speelse en uitdagende manier het aanbod van de bibliotheek onder de aandacht van kinderen brengen. Samen met de Werkgroep Kempense Bibliotheken organiseert ze de Jeugdboekenweekquiz. De bibliotheek neemt ook deel aan de tournee van Vlaamse en Nederlandse jeugdauteurs. Die moet leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar aanzetten om meer te lezen.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto