U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals
04.02.2020 - 14.46u
Door: Herman Gezelle

Herentals wordt voor de 8e keer Wereldtals
Van 22 februari tot 25 april haalt Herentals de wereld in huis. Verenigingen, organisaties en scholen organiseren tijdens deze periode activiteiten rond het thema Noord-Zuid.

Zo kunt u, dicht bij huis, kennismaken met andere culturen, gewoonten en gebruiken. Wereldtals is de noemer waaronder al de activiteiten gebundeld zijn. Verbondenheid, respect en diversiteit staan centraal. U vindt alle activiteiten op www.wereldtals.be.

Op zaterdag 22 februari gaat Wereldtals van start met een vertelwandeling. De wandeling start om 15 uur aan de Lakenhal en trekt door de straten van het centrum. Onderweg houdt u regelmatig halt om een verteller aan het woord te horen.

De vertellers gunnen u een blik in hun leven en hun cultuur met authentieke verhalen uit hun respectievelijke geboortelanden, zoals Syrië, Benin en Pakistan. De wandeling eindigt om 17 uur in de Lakenhal, waar u kunt toosten op de start van de achtste editie van Wereldtals. Iedereen is van harte welkom!

Laat uw fiets graveren en win een cadeaucheque

De Herentalse gemeenschapswachten graveren elk jaar 600 tot 800 fietsen. Dat doen zij zowel tijdens de maandelijkse fietsgraveersessies als op scholen en tijdens evenementen. Door uw rijksregisternummer in uw fiets te laten graveren, schrikt u dieven af.

Gegraveerde fietsen zijn immers herkenbaar en moeilijker te verkopen. Wordt uw fiets toch gestolen, dan maakt uw ingegraveerde rijksregisternummer het gemakkelijker om hem terug te vinden. U kunt ook kiezen voor een niet-verwijderbare sticker met uw rijksregisternummer.

De volgende fietsgraveersessie vindt plaats op woensdag 19 februari van 12 tot 15 uur aan het station. Schrijf u in op www.herentals.be/fietsgraveren of via tel. 014-24 66 42. Het fietsgraveren is gratis en bovendien verloot het stadsbestuur elke maand een Herentalse Cadeaucheque onder de deelnemers.

Sterrenkijkdagen op het dorpsplein in Morkhoven

De Amateursterrenkundigen van Herentals (ASH-Polaris) staan weer paraat tijdens de Nationale Sterrenkijkdagen. Die vinden plaats op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari. Vanaf 19 uur stelt de vereniging haar telescopen ter beschikking op het dorpsplein in Morkhoven.

Bij helder weer kunt u uitgebreid kennismaken met de wonderlijke sterrenhemel. Maar er is meer. In het kader van Wereldtals kunt u in het Dorpshuis van Morkhoven (Dorp 12) doorlopend luisteren naar verhalen over de maan uit andere culturen.

Om de sterrenhemel goed te kunnen waarnemen, dooft het stadsbestuur de openbare verlichting in de omgeving. Het dorpsplein is verkeersvrij op 28 en 29 februari van 19 tot 22 uur. Van 17 tot 23 uur geldt er een parkeerverbod.

Woonzorgcentrum Sint-Anna richt prikkelarme kamer in voor bewoners met dementie

Woorzorgcentrum Sint-Anna richt een prikkelarme kamer in waar bewoners met dementie tot rust kunnen komen. Enerzijds worden externe prikkels weggenomen door de muren wit te verven, de ramen te bekleden met fotoprints en zacht meubilair te plaatsen.

Anderzijds worden er gecontroleerde prikkels aangeboden zoals rustige muziek, projecties van vormen en kleuren op het plafond en de muren, en zachte beweging in een schommelstoel.

Het resultaat wordt een knusse, rustgevende kamer die de bewoners veiligheid biedt. De stad investeert ruim 7.000 euro in deze kamer.

Woonzorgcentrum Sint-Anna aan de Vorselaarsebaan biedt zorg op maat aan al zijn bewoners. Vooral de afdeling Lavendelven, waar ouderen met dementie wonen, vergt een specifieke aanpak. Er wordt voortdurend aandacht besteed aan een aangepaste omgeving.

Zo legde het woonzorgcentrum in 2018 al een belevingstuin aan waar de bewoners kunnen genieten van geuren, geluiden en vormen.

Doe de woontest

Hoe we leven, verandert razendsnel. Hoe we wonen ook. Maken we in de toekomst plaats voor meer groen? Hoe pakken we parkeerproblemen aan? Wordt het contact met onze buren beter? Kan iedereen straks te voet naar de supermarkt?

Wat er allemaal anders wordt, is niet altijd even duidelijk. Daarom lanceert de Vlaamse Overheid samen met lokale besturen Thuis in de Toekomst. Via deze online woontest geeft u informatie aan de stad over hoe u graag wilt wonen: wat u belangrijk vindt en wat niet.

En daarmee kunnen we samen plannen voor de toekomst maken. Bovendien krijgt u al een kleine inkijk in het wonen van morgen.

Nieuwsgierig? Doe de woontest op thuisindetoekomst.be.

Aangepast verkeersreglement tijdens discowedstrijd in Sport Vlaanderen

Op zondag 16 februari vindt er een discowedstrijd plaats in het sportcentrum van Sport Vlaanderen aan de Vorselaarsebaan. Om de vele bezoekers op te vangen, geldt er een aangepaste parkeerregeling op de Vorselaarsebaan. Wanneer de parkeerterreinen aan Sport Vlaanderen en aan het Netepark volzet zijn, mag er dwars geparkeerd worden op de berm tussen de Bornstraat en het rondpunt aan de sporthal.

Van aan het rondpunt tot aan de Heikenstraat geldt een parkeerverbod. De organisatoren zorgen voor parkeerwachters die het verkeer in goede banen leiden.

imageMeer nieuws

Processie in Hallaar ging vandaag digitaal door

Heist op den Berg | Neteland 29.03.2020 - 16.10u

Politievakbonden: "Agressie tegen agenten bij controle coronamaatregelen stijgt"

Politievakbonden: "Agressie tegen agenten bij controle coronamaatregelen stijgt"
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 29.03.2020 - 11.52u

Ook kinderopvang in het weekend in Geel en Mol

Geel | Kempen regio | Mol 29.03.2020 - 09.40u

Tom Van Imschoot nieuwe hoofdcoach Lierse Kempenzonen

Tom Van Imschoot nieuwe hoofdcoach Lierse Kempenzonen
Lier regio | Vlaanderen 28.03.2020 - 20.59u

"Crisis is buitengewoon, ze stelt crisiscommunicatie in een ander daglicht"

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 28.03.2020 - 18.12u

Turnhoutse assistentiewoningen Orion in quarantaine na besmetting

Kempen regio | Turnhout regio 28.03.2020 - 15.54u

Zomertijd vannacht om 02u, klok 1 uur vooruit zetten

Zomertijd vannacht om 02u, klok 1 uur vooruit zetten
Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 28.03.2020 - 15.36u

Hulpdiensten zoeken extra versterking van vrijwilligers

Hulpdiensten zoeken extra versterking van vrijwilligers
Geel | Herentals | Kempen regio 28.03.2020 - 15.34u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto