U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals
06.05.2020 - 17.40u
Door: Lex Verellen

Draag een mondmasker

Vanaf de leeftijd van 12 jaar draagt u een mondmasker:

op het openbaar vervoer, op het perron, aan haltes en aan luchthavens (verplicht)
in de scholen (verplicht)

in bedrijven waar de fysieke afstand niet kan gegarandeerd worden (verplicht)

op andere openbare plaatsen, zoals bijvoorbeeld in winkels (sterk aanbevolen)

elke andere situatie waar de afstand niet kan gegarandeerd worden (sterk aanbevolen)

Gooi gebruikte mondmaskers en handschoenen niet gewoon op de grond, maar in een vuilnisbak. Of nog beter: gebruik herbruikbare mondmaskers en handschoenen.

Filters van de federale overheid op komst

Naast de belofte om elke inwoner gratis een 'federaal' mondmasker te bezorgen, kondigde de Nationale Veiligheidsraad eerder ook de verdeling van twee filters per inwoner aan, ongeacht leeftijd.

Deze filters kunt u op maat snijden en plaatsen in mondmaskers die over een gleuf beschikken. De stad heeft inmiddels een eerste lading filters ontvangen. De volgende dagen wordt ze verdeeld over de bevolking.

Zodra we van de federale overheid een nieuwe lading filters ontvangen, verspreiden we deze over de rest van de bevolking. Iedereen komt aan de beurt, u hoeft u dus geen zorgen te maken.

Compensatiepremie aanvragen kan sinds deze week

Sinds dinsdag 5 mei kunnen ondernemingen hun aanvraag indienen voor de compensatiepremie. Dat is een premie van 3.000 euro voor ondernemingen die niet verplicht werden om te sluiten, maar een zware omzetdaling hebben geleden van minstens 60% door de coronamaatregelen.

Ondernemingen die zich vooraf hadden aangemeld, kunnen al sinds maandag 4 mei hun aanvraag indienen. Zij ontvingen normaal een mail met een link om de premie aan te vragen. Deze week vinden ook de eerste betalingen al plaats.

Meer informatie of de premie aanvragen

Stad betaalt geannuleerde sportkampen, voorstellingen en andere dienstverlening terug

Door de coronamaatregelen is verschillende dienstverlening van de stad niet kunnen doorgaan, en er is nog geen zicht op de hervatting van de activiteiten. Het stadsbestuur heeft een overzicht gemaakt van de terugbetalingen die op korte termijn mogelijk zijn. Op deze lijst staan enkel zaken waarvoor het college van burgemeester en schepenen bevoegd is.

Zwemlessen: de resterende lessen die niet konden gegeven worden, worden terugbetaald.

Kinder- en jeugdactiviteiten: de betaalde inschrijvingsgelden voor de sportkampen en de Grabbelpas-activiteiten in de paasvakantie worden terugbetaald.

Voorstellingen cultuurcentrum

Voor verplaatste voorstellingen: de tickets blijven geldig. Als u de voorstelling op de nieuwe datum niet kunt bijwonen, wordt uw ticket terugbetaald.

Voor geannuleerde voorstellingen: de tickets worden terugbetaald.

Het cultuurcentrum en de stad ondersteunen ook de solidariteitsactie #ticketvoorcultuur. Iedereen die een ticket gekocht heeft van een geannuleerde voorstelling, krijgt de keuze om de terugbetaling van het ticket zelf te ontvangen of integraal over te maken naar het gezelschap of de artiest.

Abonnement Netepark: de stad vraagt aan het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) Sport en Recreatie om de einddatum van het abonnement te verlengen met de periode van de verplichte sluiting.

Handelshart cadeaucheques: de stad vraagt aan de raad van bestuur van Handelshart Herentals om de vervaldatum van de cadeaucheques te verlengen.

Vaste gebruikers infrastructuur cultuurcentrum: vaste gebruikers betalen enkel voor de werkelijk gebruikte tijd.

Paaskermis: de foorkramers krijgen hun standgeld terugbetaald.

Markten en ambulante handel: van 1 april tot het einde van de maatregelen geldt er overmacht. De marktkramers en uitbaters van ambulante handel ontvangen hun factuur op een later tijdstip.

Vanuit de federale en de Vlaamse overheid worden ook diverse tegemoetkomingen uitgewerkt. Het stadsbestuur werkt ondertussen ook een strategie uit op de middellange termijn over alle diensten en sectoren heen.

Als eerstelijnsbestuur weten we immers hoe zwaar onze bevolking getroffen wordt door deze crisis. Als de impact van de crisis volledig duidelijk is, zal hierover verdere besluitvorming plaatsvinden in overleg met de gemeenteraad.

Bel niet naar het ziekenhuis voor uw geannuleerde afspraak

Werd uw afspraak in het AZ Herentals de afgelopen weken geannuleerd? Dan zal het ziekenhuis u zelf contacteren voor een nieuwe afspraak. Alle geannuleerde afspraken staan in een wachtrij, dus u komt aan de beurt, zo vlug het kan. Omdat het ziekenhuis maar aan een beperkte capaciteit met de reguliere afspraken heropstart, kan het even duren voor u een nieuwe afspraak krijgt. Gelieve het ziekenhuis hiervoor de nodige tijd te geven.

Heeft u een afspraak voor de komende dagen of weken? Hou er dan rekening mee dat uw afspraak nog steeds geannuleerd of verplaatst kan worden, aangezien de capaciteit beperkt is tot 30%. Het ziekenhuis zal u zelf contacteren om uw afspraak te bevestigen of te annuleren. Heeft u een (werk)dag op voorhand nog geen bericht gehad? Dan mag u zelf contact opnemen, wellicht had het ziekenhuis in dat geval geen correct telefoonnummer.

Heeft u een nieuwe afspraak nodig? Dan kunt u de dienst afspraken van het AZ Herentals hiervoor contacteren (tel. 014-24 61 60). In de meeste gevallen zult u geen concrete datum krijgen, maar zult u op een wachtlijst gezet worden en wordt u later gecontacteerd.

Heeft u sneller een raadpleging nodig? Ga dan eerst langs uw huisarts. Indien nodig, kan hij rechtstreeks contact opnemen met het ziekenhuis voor een dringende afspraak.

Police on web: doe nu ook aangifte vanuit uw kot

De politie werkt verder aan het verbeteren van haar dienstverlening en zet verdere stappen in de digitale wereld. Vanaf vandaag zijn de feiten waarvan u online aangifte kunt doen, verder uitgebreid. Zo hoeft u zich niet te verplaatsen naar het politiecommissariaat. Het gaat om niet-dringende aangiften zoals diefstal zonder geweld, oplichting, slagen en verwondingnen of verlies van voorwerpen of documenten. Voor dringende gevallen belt u 112.

www.politieneteland.be

Busvervoer vat opnieuw aan

Vanaf maandag 4 mei rijden de bussen opnieuw volgens de uren van schooldagen. Zo wil De Lijn extra aanbod creëren voor kinderen die naar de opvang in de scholen moeten. Door extra bussen aan te bieden, zorgt De Lijn voor een veilige afstand tussen de reizigers. Een mondmasker is vanaf 4 mei verplicht op de bus en de trein.

Kringwinkel opent maandag opnieuw de deuren

De Kringwinkel opent op maandag 11 mei opnieuw de deuren. De Kringwinkel zorgt voor de nodige veiligheidsmaatregelen om klanten veilig te ontvangen. De winkelmandjes en -karren worden ontsmet en er staan plexiglazen wanden aan de kassa. De kringwinkel beperkt ook het aantal bezoekers om een veilige afstand te kunnen bewaren.

De Kringloopwinkel verwacht ook veel mensen die zaken komen afgeven. Ook voor deze gulle schenkers zorgt de Kringwinkel voor een veilige omgeving. Kom alleen en wacht in de wagen als u moet aanschuiven. Sorteer uw goederen vooraf en laad ze zelf in de juiste bakken aan de poort. Houd afstand van bezoekers en medewerkers. Kom enkel als uw oude spullen echt in de weg staan. Als u kunt wachten, dan is dat zeker een goed idee.

De huis-aan-huisinzameling van textiel start op maandag 11 mei. De ophalingen aan huis starten wellicht tegen de zomer opnieuw op. De Kringwinkelcontainers op de recyclageparken blijven voorlopig gesloten.

Testresultaten personeel WZC Sint-Anna zijn goed

Vorige week maandag en dinsdag werd het personeel van wzc Sint-Anna getest op het coronavirus. Alle tests waren negatief. Dit betekent dat er op het moment van de test niemand van het personeel besmet was. De bewoners van het woonzorgcentrum werden op vrijdag 1 mei getest. Hiervan zijn nog geen resultaten gekend.

Komt Tom binnenkort langs in Herentals?

Tom Waes reist voor zijn programma 'Reizen Waes' dit jaar niet naar het buitenland. Hij blijft in eigen land. Daarom is hij op zoek naar leuke tips, bezienswaardigheden, natuurplekjes, vreemde tradities, unieke verhalen en mensen,.... in Vlaanderen.

Misschien hebt u wel toffe ideeën om onze prachtige gemeente in de verf te zetten. Geef uw tips en favoriete plekjes door via www.een.be/reizen-waes.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto