Filters van de federale overheid op komst

Naast de belofte om elke inwoner gratis een 'federaal' mondmasker te bezorgen, kondigde de Nationale Veiligheidsraad eerder ook de verdeling van twee filters per inwoner aan, ongeacht leeftijd.

Deze filters kunt u op maat snijden en plaatsen in mondmaskers die over een gleuf beschikken. De stad heeft inmiddels een eerste lading ontvangen. De volgende dagen verdelen stadsmedewerkers en vrijwilligers de filters over de bevolking.

Zodra we van de federale overheid een nieuwe lading filters ontvangen, worden ook deze verspreid. Iedereen komt aan de beurt, u hoeft zich dus geen zorgen te maken.

Zwerfkatten in de buurt? Meld het aan de stad!

Nu het kittenseizoen volop aan de gang is, is het heel belangrijk dat u elke zwerfkat onmiddellijk meldt bij het stadsbestuur. Dat kan via het formulier op www.herentals.be/zwerfkatten. Hebt u geen internet, dan kunt u contact opnemen met het stadsloket via tel. 014-28 50 50.

De stad geeft uw melding door aan de vrijwilligers van het zwerfkattenproject. Zij vangen de katten in een bak en brengen ze naar de dierenarts, waar ze gesteriliseerd of gecastreerd worden.

Zo kunnen we nestjes voorkomen en het aantal zwerfkatten beperken. Na de behandeling brengen de vrijwilligers de katten naar het asiel of plaatsen zij ze terug in hun natuurlijke omgeving. Een week voor de vangactie bezorgt de stad een brief met meer informatie aan de buurtbewoners.

Wist u trouwens dat het in Herentals verboden is om zwerfkatten eten te geven? Enkel mensen met een officiële voederpas mogen dit doen.

Dit is belangrijk omdat voederen de vangacties bemoeilijkt en ongedierte aantrekt. Als u graag mee wil helpen zwerfkatten voederen, vraag dan een voederpas aan bij het stadsbestuur.

Aangepaste verkeerssituatie in stadscentrum

Om de heropstart van de handelszaken in het stadscentrum veilig te laten verlopen, past de stad het verkeersreglement tijdelijk aan.

De Grote Markt, de Zandstraat, de Bovenrij, de Kerkstraat en het Hofkwartier worden omgevormd tot een woonerf. Dit betekent dat er een snelheidsbeperking geldt van 20 kilometer per uur en dat voetgangers op de rijbaan mogen wandelen.

Er geldt eenrichtingsverkeer in de Zandstraat (Van de Grote Markt naar de Molenvest) en in de Kerkstraat (van op het parkeerterrein naar de Bovenrij). Fietsers mogen wel in beide richtingen rijden.

Om het winkelen vlot en comfortabel te laten verlopen wordt het gratis parkeerkwartiertje verruimd naar een gratis uur. Het is ook toegestaan om kort stil te staan op de rijbaan om een bestelling of afhaalmaaltijd af te halen. Verder plaatst de stad extra fietsstallingen om klanten aan te moedigen om met de fiets naar het centrum te komen.