Aangepast verkeersreglement zorgt voor veilige terrassen in het stadscentrum

Herentals krijgt deze zomer heel wat extra terrasruimte. Zo komt er op de zuidkant van de Grote Markt een grote zomerlounge met animatie, en in de Kerkstraat komt een zomerbar waar verenigingen een graantje kunnen meepikken.

Om alles verkeersveilig te maken, keurt het college van burgemeester en schepenen een tijdelijk verkeersreglement goed.

De Kerkstraat (tussen parkeerterrein en Grote Markt) is van maandag 22 juni tot en met maandag 31 augustus afgesloten voor gemotoriseerd verkeer:

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 uur tot 1 uur
Van vrijdag om 17 uur tot maandag om 1 uur

Op de zuidkant van de Grote Markt (tussen Lantaarnpad en Koppelandstraat) geldt een parkeerverbod van donderdag 25 juni tot en met maandag 31 augustus. Van woensdag 1 juli tot en met 31 augustus is de rijbaan afgesloten voor gemotoriseerd verkeer:

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 uur tot 1 uur
Van vrijdag om 17 uur tot maandag om 1 uur
Voetgangers en fietsers hebben steeds doorgang.

De bewoners en handelaars ontvangen in de loop van volgende week een bewonersbrief met meer informatie.

Vernieuwing fietspad Lichtaartseweg

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt het dubbelrichtingsfietspad van de Lichtaartseweg (N123) in Herentals. Dit pad is in slechte staat, voornamelijk door verzakkingen die te wijten zijn aan oude boomwortels.

De werkzaamheden starten op woensdag 1 juli en nemen twee weken in beslag. Bij regenweer kan deze planning nog gewijzigd worden.

De werfzone start aan de zijstraat Bosbergen richting Kasterlee en loopt over een afstand van zo'n 2 kilometer.

De klinkers van het oude fietspad worden verwijderd. Vervolgens herstelt de aannemer de fundering, en wordt het nieuwe fietspad in asfalt aangelegd. Deze vernieuwing verhoogt het fietscomfort en de veiligheid.

Fietsers kunnen steeds voorbij de werfzone blijven rijden. Gemotoriseerd verkeer vanuit Kasterlee richting Herentals, wordt omgeleid via Poederlee (N134 en N153). De rijrichting van Herentals naar Kasterlee blijft open.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.wegenenverkeer.be/herentals.

Afvalophalingen in juli en augustus beginnen om 6.30 uur

In juli en augustus starten de afvalophalingen van Diftar om 6.30 uur. Mis geen enkele ophaling en zet uw wekker een half uurtje vroeger, of plaats uw afval de avond voordien al buiten. Dat mag vanaf 20 uur.

Stad verkoopt afgedankt materiaal via onlineveiling

Het stadsbestuur organiseert een verkoop van oude machines en ander materiaal dat uit dienst werd genomen. De verkoop gebeurt via een onlineveiling in samenwerking met veilingbureau I&O Auctions.

Om deel te kunnen nemen, moet u zich registreren op www.io-auctions.com. Van maandag 22 juni om 16 uur tot woensdag 15 juli om 18 uur kunt u via deze website een bod indienen. Houd er rekening mee dat u boven op dit bod nog 17 procent veilingkosten en 21 procent btw betaalt.

Wilt u de goederen eerst bekijken? Dat kan op vrijdag 10 juli tussen 10 en 12 uur in het stedelijke magazijn in Addernesten. Op donderdag 23 juli kunt u de aan u toegewezen goederen daar ophalen.

Een café, een winkel of een kunstatelier in het vroegere Convent op het Begijnhof?

De stad geeft opnieuw een woning op het Begijnhof in erfpacht. Het gaat om de woning met huisnummer 17, waar vroeger dienstencentrum 't Convent gevestigd was. Dit pand kan als woning dienen, maar er zijn ook andere functies mogelijk.

Zo kunt u er bijvoorbeeld een horecazaak inrichten of een kleine winkel, een tentoonstellingsruimte, een kunstatelier, een fotostudio, ...

De erfpacht wordt tijdens een openbare zitting toegewezen aan de hoogste bieder. De zitting vindt plaats op maandag 16 november 2020 om 18 uur in de raadzaal van het administratief centrum (Augustijnenlaan 30).

Op www.herentals.be/begijnhof17 vindt u meer informatie over de woning en de voorwaarden van de erfpacht. U kunt de woning bezichtigen op weekdagen tussen 9 en 16 uur. Daarvoor maakt u een afspraak met de dienst patrimonium (tel. 014-28 50 50, patrimonium@herentals.be).

Zomerwandelingen in het Neteland

In juli en augustus kunt u elke zondag gratis deelnemen aan een zomerwandeling. Een ervaren gids neemt u mee langs de mooiste plekjes van het Neteland. Er zijn telkens twee wandelingen: om 10 uur en om 14 uur.

De eerste wandeling vindt plaats op zondag 5 juli en start aan de Lakenhal op de Grote Markt. U vindt een volledig overzicht in de Stadskrant en op www.herentals.be/toerisme.

Let op: wegens de huidige veiligheidsmaatregelen kan er maar een beperkt aantal wandelaars mee. Schrijf u minstens twee dagen vooraf in bij de dienst toerisme (tel. 014-21 90 88, toerisme@herentals.be).

Herentals blijft ook volgend schooljaar een Octopusgemeente

Het stadsbestuur beslist om het lidmaatschap van Herentals als Octopusgemeente te verlengen voor het schooljaar 2020-2021. Het Octopusplan wil werk maken van veilige, gezonde en groene schoolomgevingen.

Ook de stad draagt deze doelstellingen hoog in het vaandel. Dankzij het lidmaatschap kunnen alle basisscholen op het grondgebied van Herentals zich gratis inschrijven als Octopusschool.

Octopusscholen ontvangen onder meer een mooi materialenpakket voor de organisatie van de Strapdag, de wintercampagne (FLITS) en de bewegingscampagne in mei (Parkour).

Een nieuw ledenvoordeel is het online stappenplan om de schoolomgeving futureproof te maken volgens de visie Schoolomgeving 2.0. Alle informatie over het Octopusplan vindt u op www.octopusplan.info.

150 jaar koekjesfabriek

De Beukelaer bestaat 150 jaar. Choco Prince, PiM's, Melo-Cakes ... Wie wordt daar niet vrolijk van? De afgelopen 60 jaar werden de bekende koekjes in Herentals gemaakt.

Van 5 december 2020 tot en met 28 februari 2021 organiseren Mondelez International, Antwerpen Koekenstad, stad Herentals en erfgoedcel Kempens Karakter een attractieve tentoonstelling over de koekjesfabriek.

Voor deze tentoonstelling hebben we uw hulp nodig! Hebt u nog foto's, films, documenten of objecten over de fabriek in Herentals of haar koekjes? Of kent u nog leuke anekdotes?

Neem dan contact op met Kempens Karakter via info@kempenskarakter.be of tel. 014-21 97 00. We digitaliseren uw materiaal en nemen het eventueel op in de expo. U kunt reageren tot 30 september 2020. Iedereen die materiaal aanlevert, maakt kans op een heerlijk koekenpakket.

Nieuw tentoonstellingsbeleid stad Herentals

Elk seizoen selecteert het cultuurcentrum een aantal lokale kunstenaars voor een tentoonstelling in de Lakenhal of de foyer van het cultuurcentrum (geschikt voor fototentoonstellingen).

Aanvragen kunnen ingediend worden tot 31 december voor de programmatie van het komende cultuurseizoen (van september t.e.m. juni). Een jury komt samen in januari om alle aanvragen te bekijken en beslist dan over de programmatie van het komende cultuurseizoen.

De jury kijkt vooral naar opkomend lokaal talent en de artistieke kwaliteit van het werk. U kunt zich kandidaat stellen via www.herentals.be/aanvraag-tentoonstelling.