U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals | Neteland
25.08.2020 - 11.36u
Door: Herman Gezelle

Onderzoek windmolens Plassendonk moet opnieuw

Het openbaar onderzoek naar de bouw van drie windmolens op Plassendonk moet opnieuw gevoerd worden. Het dossier staat immers onvolledig in het Vlaamse Omgevingsloket.

De aanvraag van Engie bestaat uit twee wijzigingsverzoeken, één over vegetatiewijziging en de andere over de cabines en leidingen van de windmolens.

In het Vlaamse Omgevingsloket is enkel het verzoek over de vegetatiewijziging voor de burgers zichtbaar. Ook op de website van Engie Electrabel is de informatie onvolledig. Daar staat enkel een link naar het Vlaamse Omgevingsloket, waar het dossier onvolledig is. Ook zo kunnen burgers zich dus niet volledig informeren.

De Vlaamse overheid heeft daarom beslist dat het openbaar onderzoek opnieuw moet gevoerd worden.

Het stadsbestuur heeft de Vlaamse overheid gevraagd om beide dossiers zichtbaar te maken in het Vlaamse Omgevingsloket. Dit blijkt echter technisch niet mogelijk, waaruit blijkt dat het Vlaamse Omgevingsloket tot op heden nog altijd niet optimaal functioneert. De stad dringt daarom opnieuw aan bij Engie Electrabel om de informatie over beide wijzigingsverzoeken op hun website te plaatsen. Zo is de informatie gemakkelijk beschikbaar voor de burgers.

Burgers kunnen het dossier tijdens het openbaar onderzoek ook inkijken bij de dienst omgeving. U kunt hiervoor een afspraak maken via www.herentals.be/openbaar-onderzoek.

De stad ontving intussen al veel bezwaarschriften. De Vlaamse overheid heeft ondertussen laten weten dat deze bezwaarschriften niet opnieuw moeten ingediend worden, en dat bij behandeling van het dossier, deze bezwaarschriften blijven gelden. Als u zelf nog een bezwaar wenst in te dienen, dan kan dit vanaf 28 augustus 2020 tot uiterlijk 26 september 2020. Ook het negatieve advies van het stadsbestuur blijft geldig, omdat dit advies met beide verzoeken rekening hield.

'Het stadsbestuur blijft de belangen van haar burgers verdedigen. Daarom zal de stad aanwezig zijn op de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie wanneer deze dossiers besproken worden.'

Website Engie Electrabel: www.engie.be/herentals-plassendonk

Terrasjes en winkelwandelstraat blijven nog even staan

De extra terrassen van de cafés, de zomerbars en de winkelwandelstraat zorgen nog tot zondag 11 oktober voor een fijne sfeer in onze stad. Het stadsbestuur wil met deze beslissing de horeca en de handelaars de nodige ademruimte geven na deze moeilijke coronatijden.

Het gratis Herentalse uurtje blijft van kracht. Dat betekent dat u in het stadscentrum een uur gratis kunt parkeren. U moet wel een ticketje nemen. Ook het woonerf blijft geldig in het stadscentrum. Stapvoets rijden blijft dus de boodschap.

Het stadsbestuur waardeert de inspanningen van De Lijn om zich flexibel op te stellen bij de gewijzigde verkeerssituatie. Er werden goede afspraken gemaakt enerzijds om de terrassen te laten staan, en anderzijds om de jeugd met de bus veilig aan het nieuwe schooljaar te laten beginnen. Doorgaand verkeer blijft daarom in weekdagen mogelijk op de Grote Markt en in de Kerkstraat tot 18 uur.

Sint-Jansstraat en Bergenstraat worden opnieuw schoolstraat

De voorbije jaren kreeg de stad verschillende meldingen over de verkeersonveiligheid in de buurt van kOsh campus Scheppersstraat en kOsh campus Ieperstraat. De meeste meldingen gingen over de verkeersonveiligheid in de Sint-Jansstraat, waar er bij het begin en het einde van de schooldag conflicten ontstonden tussen autoverkeer, fietsers en voetgangers.

We hechten allen veel belang aan de verkeersveiligheid in de buurt van scholen. Na de positieve tussentijdse evaluatie vorig schooljaar worden daarom vanaf 1 september de Sint-Jansstraat en de Bergenstraat, in het gedeelte tussen Sint-Jansstraat en Scheppersstraat, opnieuw ingericht als schoolstraat.

De schoolstraat betekent een veiligere schoolomgeving voor voetgangers, fietsers, ouders, leerkrachten en inwoners. Door de straten autovrij te maken, zal ook de luchtkwaliteit in de schoolomgevingen verbeteren.

Tijdens de piekmomenten, met name aan het begin en het einde van de schooldag, kunnen auto's gedurende een kwartier geen gebruik maken van de schoolstraat.

De straat wordt dan afgesloten met nadarhekken. De straat is gereserveerd voor fietsers, voetgangers en lichte bromfietsen en dit 's morgens tussen 8.15 en 8.30 uur en 's avonds tussen 15.35 en 15.50 uur. Op woensdagmiddag is dit tussen 12.05 en 12.20 uur.  Zo kunnen zij op een veilige manier op school aankomen of weer vertrekken naar huis.

Maatregelen speelterrein Spaanshofpark

Het Spaanshofpark is een plek voor ontspanning in Herentals. Dit komt onder andere door de aanleg van een nieuw en groot speelterrein. De buurtbewoners ervaren daardoor een stijging in het aantal bezoekers. Deze stijging zorgt voor een impact op de wijk.

De stad neemt daarom een aantal maatregelen om de impact van het speelterrein op de wijk te verminderen. Zo plaatst de stad infoborden met daarop een aantal regels om het voor de buurt aangenaam te houden.

De Noorderwijkse Toneelvrienden erkend als Herentalse vereniging

Het stadsbestuur erkent 'De Noorderwijkse Toneelvrienden' als Herentalse vereniging op basis van het erkenningsreglement. De Noorderwijkse Toneelvrienden zijn gegroeid uit een toneelgroep van de KLJ.

Nieuwe vacatures bij de stad

Het stadsbestuur heeft nieuwe vacatures. We zijn op zoek naar:

een expert omgeving specialiteit handhaving
een expert duurzaamheid
een administratief medewerker communicatie en participatie
een halftijdse gemeenschapswacht-GAS-vaststeller

Geïnteresseerd? Meer bijzonderheden over de verschillende functies, de aanwervingsvoorwaarden en de selectieprocedures vindt u op www.herentals.be/vacatures.  Foto Rabbits Ballooning.

 

imageMeer nieuws

Op zoek naar namen voor Lilse trage wegen

Kempen regio | Lille | Neteland 11.06.2021 - 16.50u

Tijs Vanneste op Gladiolen Oogst

Tijs Vanneste op Gladiolen Oogst
Kempen regio | Neteland | Olen | Vlaanderen 11.06.2021 - 16.37u

BOIC breidt selectie voor Tokio uit: Wout van Aert en Evenepoel zijn erbij

Internationaal | Kempen regio | Vlaanderen 11.06.2021 - 16.27u

Herentalse Wetstraatjournalist Guy Tegenbos bij 'Het gesprek' op Vlaamsparlement.tv

Herentalse Wetstraatjournalist Guy Tegenbos bij 'Het gesprek' op Vlaamsparlement.tv
Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 11.06.2021 - 14.24u

Digitale cadeaubonnen met EK-spel

Digitale cadeaubonnen met EK-spel
Herentals 11.06.2021 - 14.04u

Herentalse start-up zoekt €125.000 via crowdlending

Herentalse start-up zoekt €125.000 via crowdlending
Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 11.06.2021 - 13.32u

Duivels geland in Rusland, zonder KDB en Witsel

Internationaal | Nationaal 11.06.2021 - 12.37u

Zonnige en zwoele dagen op komst: begin volgende week tot 30 graden

Zonnige en zwoele dagen op komst: begin volgende week tot 30 graden
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 11.06.2021 - 09.25u

Cursisten HIK plannen picknick en zwerfvuilactie

Cursisten HIK plannen picknick en zwerfvuilactie
Geel | Herentals | Kempen regio | Neteland 11.06.2021 - 08.18u

Exclusieve samenwerking Van Moer Logistics en Descroes in Brussel

Exclusieve samenwerking Van Moer Logistics en Descroes in Brussel
Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 11.06.2021 - 07.58u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto