U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals
02.09.2020 - 20.22u
Door: Lex Verellen

Open Monumentendag in Herentals

Op zondag 13 september neemt Herentals opnieuw deel aan de Open monumentendag, het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Het thema dit jaar is 'Orgels ten Voeten uit'. Alle activiteiten zijn gratis.

In het Art Center Hugo Voeten (Vennen 22) kunt u de tentoonstelling Van graanfabriek naar kunsttempel bezoeken. Velen kennen het huidige Art Center Hugo Voeten aan de Vennen nog als de oude graanfabriek Deckx.

Begin jaren 2000 kocht ondernemer Hugo Voeten (1940-2017) het vervallen gebouw, en onderwierp dit aan een grondige renovatie. Van 10 tot 16 uur kunt u op het gelijkvloers een tentoonstelling over de geschiedenis van het gebouw en de ooit bloeiende fabriek bezoeken. Aansluitend kunt u ook de vaste collectie van het Art Center Hugo Voeten ontdekken. Schrijf u in via www.openmonumenten.be.

U kunt ook deelnemen aan een landschapswandeling in de omgeving. De gids wacht u op in de inkomhal van het Art Center. Er start een wandeling om 10, 11 , 14 en 15 uur. Schrijf u in via toerisme@herentals.be.

Verder komt u tijdens de Open Monumentendag ook meer te weten over het Verbuecken-Pels-orgel in de Sint-Waldetrudiskerk. Dit monumentale orgel bestaat dit jaar 250 jaar. Wilt de uiteenzetting en een demonstratie bijwonen? Schrijf u via toerisme@herentals.be in voor de sessie om 13 uur (met Bert Hermans) of de sessie om 15 uur (met Bart Wuilmus).

Naar goede gewoonte zetten ook de kerken hun deuren open. U kunt de Sint-Waldetrudiskerk in de Kerkstraat en de Sint-Catharinakerk op het Begijnhof bezoeken tussen 12 en 17 uur.

Spoorwegovergang Poederleeseweg afgesloten van 18 tot 21 september

Van vrijdag 18 september om 23 uur tot maandag 21 september om 5 uur voert Infrabel werkzaamheden uit aan de spoorwegovergang op de Poederleeseweg. De spoorwegovergang is tijdens deze periode afgesloten voor het verkeer. Er loopt een omleiding via de Nederrij, Fraikinstraat, Belgiëlaan en Olympiadelaan.

Zwemlessen in het Netepark

Leren zwemmen? Het kan in de zwembaden van het Netepark! In september starten er nieuwe lessenreeksen, zowel voor kinderen als volwassenen. Vanaf vrijdag 18 september kunnen kinderen tussen 3 en 4 jaar samen met een ouder of andere volwassene een lessenreeks watergewenning volgen.

Tien weken lang geeft een ervaren lesgever een half uur oefeningen die u nadien als ouder zelf kunt herhalen. De lessen vinden telkens plaats op vrijdagavond. Deelnemen aan de lessenreeks kost 55 euro (27, 50 euro met een Vrijetijdspas). Vanaf 4 jaar kan uw kind terecht in de gewone zwemlessen. Hiervoor moet u uw kind inschrijven op de wachtlijst via www.herentals.be/zwemlessen

Op maandag 14 september start een reeks van vijf groepslessen voor volwassenen. De zwemlessen vinden plaats op maandag van 20.15 uur tot 21 uur. Deelnemen kost 42,50 euro (21,25 euro met een Vrijetijdspas).

Volwassenen die al kunnen zwemmen maar hun techniek en uithoudingsvermogen willen verbeteren, kunnen deelnemen aan Start to Swim. Op zaterdag 19 september start er een lessenreeks schoolslag.

Tien weken lang krijgt u begeleiding, technische tips en advies van ervaren lesgevers. De trainingen vinden plaats op zaterdag van 9 tot 10 uur. Deelnemen kost 55 euro (27, 50 euro met een Vrijetijdspas).

Inschrijven voor de zwemlessen kan via www.herentals.be/zwemlessen of bij de dienst sport, jeugd en evenementen (Markgravenstraat 104, tel. 014-21 21 86). Voor Watergewenning en Start to Swim loopt de inschrijvingsperiode van maandag 7 september om 18 uur tot maandag 14 september om 18 uur.

De inschrijvingen voor de zwemlessen voor volwassenen staan open van maandag 7 september om 18 uur tot woensdag 9 september om 18 uur.

De bladkorven komen eraan!

Herentals heeft heel wat mooie bomen in het straatbeeld. Deze bomen zijn waardevol voor mens en natuur, maar kunnen in het najaar hinder veroorzaken door hun bladval.

Door de afgevallen bladeren kunnen stoepen glad worden en rioolkolken verstopt raken. De groendienst heeft in de herfst de handen meer dan vol, maar gelukkig hebben veel buurtbewoners de gewoonte om ook de bladeren van bomen op het openbaar domein zelf op te ruimen.

Om de buurtbewoners te helpen, plaatst de stad in verschillende straten bladkorven. De groendienst komt verschillende keren langs om de bladkorven te legen. In straten waar geen bladkorven staan, veegt de stad of een onderhoudsfirma de bladeren op.

Verhalen op Het Bankje nog tot eind september

De podcast Het Bankje brengt theater zelfs in coronatijd tot bij het publiek. Op achttien banken in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven kleeft een sticker met een QR-code.

Komt u tijdens uw wandeling of fietstocht langs een van deze bankjes? Zet u dan even neer en scan de QR-code met uw smartphone. U bent meteen getuige van de meest intieme, bizarre of aangrijpende dialogen die zich hebben afgespeeld op de plek waar u zit.

Het Bankje is een initiatief van OPENDOEK. Een maand na de lancering zijn 94 steden en gemeenten partner van Het Bankje, waaronder Herentals. De verhalen zijn ondertussen al meer dan 8.000 keer beluisterd.

We beseffen dat het lokale culturele leven niet meteen terug voor honderd procent zal opstarten en zijn dan ook blij met de verlening van Het Bankje. Zo kunt u de podcast nog tot eind september beluisteren.

Allen samen hebben meer dan honderd amateurkunstenaars meegewerkt aan twintig verschillende dialogen. Meer informatie over de schrijvers, (stem)acteurs en grafische talenten leest u op www.opendoek.be/hetbankje.

Kom op tegen Kanker organiseert online Plantjesweekend

Kom op tegen Kanker organiseert ook dit jaar het bekende Plantjesweekend ten voordele van kankerpatiënten en hun naasten. Al is een traditionele verkoop door de vele vrijwilligers vanwege corona deze keer jammer genoeg onmogelijk.

De vrijwilligers zullen voor het eerst in 25 jaar niet aan de deur komen of aan supermarkten en op pleinen staan om azalea's te verkopen ten voordele van de strijd tegen kanker.

Wilt u dit jaar Kom op tegen Kanker steunen? Tussen 1 en 20 september 2020 kunt u via https://webshop.plantjesweekend.be/ een of meerdere azalea's bestellen. Na aankoop haalt u het plantje op bij een afhaalpunt van vrijwilligers in uw buurt, bij een Aveve-winkel of laat u uw plantjes leveren tegen betaling.

Kom op tegen Kanker moedigt aan om bij vrienden en familie te vragen wie een plantje wil en een gezamenlijke bestelling te plaatsen. Zo kunnen de leveringskosten en de ecologische voetafdruk worden beperkt.

World Cleanup Day: de grootste actie ter wereld

Op 19 september vindt de derde editie plaats van de World Cleanup Day. Dit is een wereldwijde actie om de strijd tegen zwerfvuil aan te gaan. Het stadsbestuur engageert zich om acties die in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven door burgers worden georganiseerd, te ondersteunen.

Zo zal de stad het opgeruimde zwerfvuil afhalen en stelt ze vuilniszakken, vuilprikkers, handschoenen en fluohesjes ter beschikking.

Houd u zelf uw stoep proper, gaat u met uw gezin of bubbel opruimen in uw eigen buurt of wilt u een heuse opruimactie organiseren met uw buren, collega's of vereniging? Alles kan!

Registreer u via https://mooimakers.be/worldcleanupday2020/, zo telt uw actie mee voor het resultaat van heel België. De actie kunt u zo klein of groot aanpakken als u zelf wilt.

1001 bomen om onze stad groener te maken

Herentals neemt dit najaar deel aan de actie 1.001 Bomen, in samenwerking met IOK. Om onze stad groener te maken, kan elk gezin een gratis boom bestellen. U kunt kiezen tussen loofbomen, fruitbomen en zelfs enkele struiken.

Er zit zeker iets tussen dat in uw tuin past. Hebt u geen tuin of hebt u te weinig ruimte om een extra boom te planten? Dan kunt u een bosplant bestellen die de stad vervolgens gebruikt om een bos aan te planten.

Ze produceren zuurstof en slaan CO₂ op. Daarnaast verminderen bomen het hitte-eilandeffect van een stad en reduceren ze geluidsoverlast.

Groene zones met bomen zorgen ook voor een beperking van wateroverlast, omdat het regenwater beter insijpelt in de bodem. Het grondwater wordt aangevuld en riolen moeten minder water opvangen.

Dat al die bomen er zijn, maar ook dat ze er blijven, beschouwen we soms als vanzelfsprekend. Door deel te nemen aan de actie 1.001 Bomen wil de stad iedereen aanzetten om meer te genieten van bomen en om zelf mee te bouwen aan een groene toekomst. Want de boom van morgen, die planten we natuurlijk vandaag.

Wilt u meer planten dan één boom? Dan kunt u via de actie Behaag Onze Kempen nog meer plantgoed aankopen. Deze grootschalige actie van IOK, Natuurpunt, Velt, JNM en 26 Kempense lokale besturen is intussen aan haar 26ste editie toe.

De organisatoren van bieden inheemse en streekeigen haagplanten, (hoogstam)fruitbomen, kleinfruit, vruchtbomen, enkele klimplanten, enkele heesters, steunpalen voor fruitbomen en compost aan.

Op www.iok.be/bok vindt u heel wat nuttige informatie en kunt u eenvoudig te weten komen welke haag ideaal is voor uw tuin. Al eens aan een gemengde haag overwogen?

Gemengde hagen bestaan uit meer dan één soort. Deze hagen zijn beter bestand tegen ziekten en plagen en hebben een mooi blad-, bloesem- en besseneffect.
Meer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto