U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals
06.10.2020 - 17.22u
Door: Mark Jaspers

Herfstshopping

Op zaterdag 10 en zondag 11 oktober is het traditioneel herfstshopping in Herentals. Tijdens een prachtige modeshow stellen de lokale winkeliers de nieuwe collectie voor de herfst voor.

De terrassen staan nog altijd buiten, zodat u ook gezellig een terrasje kan doen. Professionele stewards wijzen bezoekers vriendelijk op de coronarichtlijnen.

Om het evenement veilig te laten verlopen, geldt deze verkeerssituatie:

· De Zandstraat is autovrij van vrijdag 9 oktober om 9 uur tot zondag 11 oktober om 20 uur. De doorgang tussen de Collegestraat en de Nieuwstraat blijft open.

· De Bovenrij is autovrij van zaterdag 10 oktober om 8 uur tot zondag 11 oktober om 20 uur. Het parkeerterrein achter Carré blijft wel bereikbaar voor plaatselijk verkeer.

· Er geldt een parkeerverbod in het Hofkwartier op zaterdag 10 oktober van 8 tot 20 uur.

· De doorgang tussen de Kloosterstraat en de Grote Markt is afgesloten van zaterdag 10 oktober om 8 uur tot zondag 11 oktober om 20 uur.

· Het eenrichtingsverkeer in de Nonnenstraat (tussen Lantaarnpad en Bovenrij), de Paepestraat, Kloosterstraat en Wasserijstraat wordt tijdelijk opgeheven.

Nieuwe regels rond asbest op het recyclagepark

Vanaf dinsdag 6 oktober kunt u terug asbest naar het recyclagepark brengen. Daarbij is het wel belangrijk dat u dit volgens de nieuwe Vlaamse richtlijnen doet, die sinds 1 augustus van kracht zijn. Asbest dat u aflevert op het recyclagepark, moet voortaan verpakt worden in transparante, plastic folie.

Grote stukken asbestafval, zoals golfplaten, verpakt u in doorzichtige plastic bouwfolie. Gebruik folie van minstens 100 micron (0,1 millimeter dik). Deze folie vindt u in doe-het-zelfwinkels. Sluit de folie af met een stevige plakband.

Zorg ervoor dat het verpakte asbest vlot hanteerbaar blijft. Beperkt het aantal golfplaten tot maximaal twee per pakket. Kleinere stukken asbest moet u in bouwfolie, of in stevige, transparante plastic zakken verpakken.

Als u plastic zakken gebruikt, gebruik dan twee zakken over elkaar en sluit af met een stevige plakband. De plastic folie of plastic zakken moeten altijd transparant zijn.

Als u grote hoeveelheden asbest hebt, dan kunt u dit het best laten ophalen door IOK. Deze ophaling is niet gratis, maar door een tijdelijke subsidie van Vlaanderen momenteel wel tot 80 procent goedkoper. Meer informatie hierover krijgt u bij www.iok.be/asbest of tel. 014-56 27 75.

Een bezoek aan het recyclagepark kan enkel op afspraak.

Parkeerverbod tijdens reiniging rioolputjes

In oktober reinigt een firma de rioolputjes. Voor dat werk moet de veegwagen bij de kolken kunnen komen.

Daarom geldt in sommige straten een parkeerverbod. Zodra de werkzaamheden in een straat achter de rug zijn, heft het stadsbestuur het parkeerverbod op. U vindt de planning op www.herentals.be/wegen-en-verkeer.

In straten waar de kolken meestal vrij zijn, gebeurt het reinigen zonder parkeerverbod.

Stad verhuurt handelspand op Grote Markt

Het stadsbestuur verleent een nieuwe handelshuur voor het handelspand De Oude Zalm (Grote Markt 27). Dit historisch waardevolle pand is erkend als monument, heeft een strategische ligging op de hoek van de Grote Markt en de Zandstraat en komt in aanmerking voor detailhandel, horeca of een combinatie van beiden.

Bent u geïnteresseerd? Dan kunt u uw officiële kandidatuur in een gesloten enveloppe afgeven in het administratief centrum (Augustijnenlaan 30), uiterlijk op vrijdag 13 november om 10 uur. Gedetailleerde info zoals een brochure, plattegronden, een ontwerpovereenkomst en een biedingsformulier vindt u op www.herentals.be/oude-zalm.

Dag van de jeugdbeweging

Op vrijdag 23 oktober is het de jaarlijkse Dag van de Jeugdbeweging. Vorige jaren konden jongeren in uniform van de jeugdbeweging genieten van een lekker ontbijt. Door de coronamaatregelen is dat dit jaar niet mogelijk.

De stad ging daarom samen met de jongerenverenigingen op zoek naar een alternatief. Elke jongere in een uniform van de jeugdbeweging krijgt op vrijdag 23 oktober, voor schooltijd van 7.30 tot 8.30 uur, een lekker en gezond lunchpakket aangeboden.

Dat gebeurt op het binnengebied achter zaal 't Hof, aan het Dorpshuis in Noorderwijk en aan het Dorpshuis in Morkhoven. De jongeren komen per jeugdverenigingsbubbel hun lunchpakket afhalen. Na het afhalen, vertrekken ze dadelijk naar hun school.

Ga voor energiezuinige ramen met de groepsaankoop

In een niet-geïsoleerde woning verdwijnt 15 procent van de warmte door de ramen. Door te investeren in energiezuinige ramen maakt u uw woning comfortabeler én bespaart u op uw energiefactuur.

Bovendien kunt u nog steeds premies aanvragen. Vanaf 2023 kan uw woning ongeschikt verklaard worden als er nog ramen met enkel glas aanwezig zijn. Om u een extra duwtje in de rug te geven, organiseert IOK in samenwerking met 28 Kempense gemeenten een groepsaankoop energiezuinige ramen.

U kunt zich vrijblijvend inschrijven voor de groepsaankoop via www.iok.be/ramen of tel. 014-56 27 88. Wilt u graag meer informatie? Schrijf u dan in voor een van de digitale infosessies. Die vinden plaats op maandag 12 oktober om 19.30 uur, dinsdag 27 oktober om 13.30 uur en maandag 16 november om 19.30 uur.

Infowandeling over wolven in de Kempen

De laatste maanden passeert de wolf steeds meer door de Kempen. Heel wat mensen hebben hierbij vragen.

Om antwoord te bieden op deze vragen, organiseren Landschap vzw en Welkom Wolf op zondag 11 oktober infowandelingen over wolven. De wandelingen vertrekken om 10 en 14 uur op het parkeerterrein van Sport Vlaanderen (Vorselaarsebaan 60). Tijdens de wandeling krijgt u alles te horen over de levenswijze van deze fascinerende dieren en doorprikken we de fabelachtige mythe van het dier.

Deelnemen is gratis voor leden van Landschap vzw. Niet-leden betalen 2,5 euro per persoon of 5 euro per gezin. Honden zijn niet welkom, zodat alle beschikbare ruimte naar deelnemers kan gaan.

Inschrijven is verplicht en kan via activiteiten@landschapvzw.be. Vermeld uw naam, uur van wandeling en het aantal deelnemers. Geef ook door of u al dan niet lid bent van Landschap vzw. Voor meer informatie kunt u terecht op www.welkomwolf.be.

Fotowedstrijd Dag van de Trage Weg

Op 17 en 18 oktober vindt de zestiende editie van de Dag van de Trage Weg plaats, de opendeurdag voor de trage wegen in ons land. Het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete organiseert daarom een fotowedstrijd op Instagram en Facebook.

De hele maand oktober kunnen mensen foto's van hun favoriete trage wegen delen met de hashtags #knappekempen, #dekempenwandelt, #tragewegen, #dagvandetrageweg en #herentalswandelt. Deelnemers maken kans op één van onze drie kempenkorven. Meer informatie vindt u op www.dagvandetrageweg.be.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto