U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals
24.11.2020 - 12.19u
Door: Mark Jaspers

Nieuwe brug aan Herenthoutseweg wordt ingevaren

De werkzaamheden aan de brug van de Herenthoutseweg over het Albertkanaal zijn volop aan de gang. In het weekend van 28 en 29 november wordt de nieuwe brug ingevaren naar zijn definitieve locatie.

De werkzaamheden starten op zaterdag om 14 uur en vinden doorlopend plaats tot zondag om 22 uur. Tijdens de operatie blijft alle verkeer over de Herenthoutseweg mogelijk. Het is wel mogelijk dat omwonenden af en toe wat geluidshinder ondervinden.

Omwille van de geldende coronamaatregelen richt nv De Vlaamse Waterweg geen kijklocaties in. Ze maken wel een compilatiefilmpje dat u binnenkort kunt bekijken op www.vlaamsewaterweg.be/brug-herenthout.

Onderzoek naar mogelijkheid diepe aardwarmte

De nv HITA brengt in de loop van december de diepe ondergrond van Herentals en Olen in kaart. Op die manier hoopt het bedrijf informatie te vinden over aardlagen die warm water bevatten.

Dat water kan dan later opgepompt worden om duurzame energie te leveren aan woningen en bedrijven. Tegelijk daalt hiermee de CO₂-uitstoot in Herentals en Olen, wat een goede zaak is in de strijd tegen de klimaatverandering.

Om de diepte van het kalksteenreservoir beter te kunnen inschatten, voert het bedrijf eerst een seismische campagne uit. Hierbij rijden trilwagens rond, die om de twintig meter trillingen uitsturen in de ondergrond.

Vervolgens registreren meettoestellen verspreid over het hele onderzoeksgebied de weerkaatste trillingen. Op basis van deze gegevens kan een driedimensionaal beeld gevormd worden van de diepe ondergrond.

De trajecten van de trilwagens gaan hoofdzakelijk langs trage wegen en weilanden of akkers. Ook in het industrieterrein aan Hoogbuul zal er getrild worden, net als op het traject van de N13. Als alles verloopt zoals gepland, verwacht HITA de eerste resultaten van het onderzoek in februari 2021.

Op www.hita.be vindt u meer informatie over de campagne. Hebt u nog vragen of ondervindt u hinder tijdens de werkzaamheden? Laat het dan weten via info@hita.be of 014-57 00 21.

Webinar over betaalbaar kopen en (ver)bouwen na de woonbonus

Sinds 1 januari 2020 kunt u niet langer genieten van de woonbonus als u een huis of appartement koopt. Is het kopen van een eigen woning dan nog interessant? Kunt u nog genieten van fiscale voordelen? Hebt u als (ver)bouwer recht op bepaalde voordelen of premies?

U komt het allemaal te weten tijdens de digitale infosessie Betaalbaar kopen en (ver)bouwen na de woonbonus. Die vindt plaats op dinsdag 15 december om 19 uur. De infosessie is een organisatie van het stadsbestuur en Kempens Woonplatform.

Deelnemen is gratis. Schrijf u vooraf in door een mail te sturen naar kempens.woonplatform@iok.be, met als onderwerp 'deelname webinar'.

Werkzaamheden aan spoorwegovergang Belgiëlaan

Van maandag 23 tot vrijdag 27 november voert Infrabel werkzaamheden uit aan de spoorwegovergang op de Belgiëlaan. De spoorwegovergang is tijdens deze periode telkens van 22.40 uur tot 4.50 uur afgesloten voor het verkeer. Er loopt een omleiding via de Hikstraat, Nederrij, Poederleeseweg en Olympiadelaan. Overdag wordt de rijbaan steeds opengesteld.

Vernieuwde teststrategie

Sinds 12 november is er een nieuw Covid-19-testcentrum op het voormalige militair domein Teunenberg in Olen. U kunt hier enkel terecht op afspraak.

De huisartsenkring Zuiderkempen richtte het testcentrum op voor de gemeenten van Neteland (Herentals, Herenthout, Olen, Grobbendonk en Vorselaar), Lille, Kasterlee en Westerlo, maar ook bewoners uit andere gemeenten zijn welkom.

In het testcentrum worden enkel mensen zonder symptomen getest. U kunt pas een afspraak voor een test maken wanneer u de cijfercode ontvangt per sms of via uw huisarts. U ontvangt de code in volgende situaties:

· Wanneer u een hoogrisicocontact hebt gehad.

· Op initiatief van een bedrijfsarts, schoolarts, ...

· Wanneer u terugkeert uit een rode zone. Op basis van het ingevulde Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) kan het zijn dat u een code ontvangt.

· Wanneer uw huisarts na een risico-analyse bepaalt dat u getest moet worden.

De test mag niet te vroeg in uw quarantaine vallen, want dan zou u een beginnende ziekte kunnen missen. Meestal moet de test gepland worden op de zevende dag na het hoogrisicocontact. Als u bij het ontvangen van de code geen duidelijke datum voor een test gekregen hebt, vraag dat dan aan uw huisarts.

U kunt online een afspraak maken via https://testcovid.doclr.be. Als het niet lukt om digitaal een afspraak te boeken, neem dan contact op met uw huisarts.

Online alternatief voor de Halloweenvertelwandeling

Stad Herentals verwent jaarlijks enkele honderden kinderen en hun ouders en grootouders met een Halloweenvertelwandeling. Deze tocht volgt een route doorheen het centrum van Herentals en houdt regelmatig halt voor een spannende griezelvertelling op kindermaat.

Dit jaar werd de Halloweenvertelwandeling echter geannuleerd wegens de geldende coronamaatregelen. Het stadsbestuur zorgt nu samen met de vertellers voor een leuk én veilig alternatief.

De stad liet de halloweenverhalen van Mia Verbeelen, Meneer Zee en Selle de Vos professioneel opnemen en verspreidt de opnames via www.herentals.be/halloween.

Het eerste verhaal gaat in première op vrijdag 27 november om 19 uur. Het tweede kunt u beluisteren vanaf zaterdag 28 november om 13 uur en het derde verhaal vanaf zondag 29 november om 13 uur. Een leuke kijk- en luistertip voor de donkere maar gezellige wintermaanden!

Vier vuistregels voor een gezond binnenmilieu

Door corona brengen we meer tijd door in onze woning, zeker nu het weer kouder en natter wordt. Dan is het natuurlijk extra belangrijk dat de lucht in uw woning gezond is. Ververst u de lucht niet genoeg, dan kunnen vocht en schadelijke stoffen niet meer weg.

Dit kan zorgen voor heel wat gezondheidsproblemen, zoals irritatie van de ogen en luchtwegen, hoofdpijn, allergie, astma, of bij CO zelfs tot de dood. Iedereen kan deze gezondheidsproblemen krijgen, maar zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en zieken zijn het meest kwetsbaar voor vervuilde lucht.

Om de lucht in uw woning gezond te houden, past u deze vier vuistregels toe:

· Ventileer: zorg voor een constante luchtdoorstroming in uw huis.

· Verlucht: zet de ramen extra open.

· Beperk vervuilende stoffen in huis.

· Vermijd CO-vergiftiging door uw verwarmingstoestel te laten nakijken.

Meer weten? Surf naar www.gezondbinnen.be.

Deel uw favoriete liedje op sociale media met #shareyoursong

Deel uw favoriete liedje op sociale media met #shareyoursong. Het is maar een kleine moeite, maar het maakt een gigantisch verschil voor zoveel jongeren die nood hebben aan sociaal contact. Zeker dit jaar. Eenzaamheid, angst en onzekerheid liggen meer dan ooit op de loer. Laat hen daarom weten dat u hen steunt.

#shareyoursong is een actie van Rode Neuzen Dag, de jaarlijkse campagne die aandacht vraagt voor de weerbaarheid van jongeren. Qmusic zal op Rode Neuzen Dag zelf, vrijdag 4 december, zoveel mogelijk #ShareYourSong nummers spelen. U vindt meer informatie en templates op www.rodeneuzendag.be/shareyoursong.

imageMeer nieuws

EP-leden willen dat recht om offline te zijn een EU-grondrecht wordt

Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 22.01.2021 - 18.43u

'Containerterminal Beverdonk neemt maatregelen tegen geluidsoverlast'

'Containerterminal Beverdonk neemt maatregelen tegen geluidsoverlast'
Grobbendonk | Nationaal | Provincie Antwerpen 22.01.2021 - 17.54u

Gouverneur van Antwerpen Cathy Berx: "We houden ons hart vast"

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 22.01.2021 - 17.00u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto