Schepen Peter Bellens overleden

In de nacht van 20 op 21 december is schepen Peter Bellens overleden. Peter Bellens was schepen bij het stadsbestuur van Herentals en provincieraadslid.

Het stadsbestuur en haar medewerkers zijn enorm aangedaan door dit plotse overlijden. We wensen in eerste instantie onze oprechte deelneming uit te spreken aan Peter zijn vrouw en kinderen, familie en vrienden.

Peter was een echte familieman en we beseffen dat hij zeer hard gemist zal worden.

Er ligt een rouwregister in de Lakenhal. Dat kan ondertekend worden van dinsdag 22 december tot en met zondag 3 januari.

Ondertekenen kan:
Op weekdagen van 8.30 tot 12 uur en van 12.30 tot 16 uur
Op 24 en 31 december van 8.30 tot 12 uur
Op zaterdag en zondag van 10 tot 14 uur

Niet op Kerstmis of Nieuwjaarsdag

Iedereen mag een boodschap voor de familie van Peter nalaten. We vragen u om afstand te houden, een mondmasker te dragen en uw eigen pen mee te nemen. Er is een medewerker aanwezig die aangeeft wanneer u binnen kan. De verlichting van de Lakenhal wordt versoberd. Het rouwregister wordt nadien aan de familie bezorgd.

Verschuiving ophaling gft en restafval

IOK Afvalbeheer past de planning van de afvalophaling aan. Voor Herentals betekent dit dat in januari de ophalingen van gft en restafval verschuiven. Daardoor is er eenmalig een periode van drie in plaats van twee weken tussen de laatste ophaling van december en de eerste ophaling van januari.

Hebt u daardoor meer restafval dan dat er in uw grijze bak past? Tel het aantal extra vuilniszakken en bel uiterlijk twee werkdagen voor de ophaling naar de Diftar-informatielijn (tel. 0800-97 687). Op de dag van de ophaling zet u de extra zakken naast uw grijze bak.

Nadat uw restafvalcontainer is leeggemaakt, stoppen de afvalophalers de extra zakken erin en maken ze hem opnieuw leeg in de vuilniswagen. Zo worden ook de extra zakken gewogen en in rekening gebracht.

Raadpleeg de afvalkalender.

Nieuwe tarieven maken afvalinzameling aan huis goedkoper

In samenspraak met IOK Afvalbeheer past de stad de tarieven van de huis-aan-huisinzameling aan.

Voor restafval wordt de vaste kost per maand vanaf 1 januari geïndexeerd: u betaalt 2,15 euro in plaats van 1,70 euro. De prijs per kilo daalt van 0,30 euro tot 0,24 euro per kilo.

Voor gft blijft de vaste kost van 1,70 euro per maand behouden. De prijs per kilo daalt van 0,22 euro tot 0,10 euro.

Een rol pmd-zakken kost nog maar 3,60 euro in plaats van 5 euro.
Met deze nieuwe tarieven wil de stad haar inwoners aanzetten om nog beter te sorteren en minder restafval over te houden. Zo kan het gemiddelde Herentalse gezin 22 euro per jaar besparen op zijn factuur voor restafval.

Voor meer informatie over de huis-aan-huisinzameling kunt u terecht op www.herentals.be/diftar.

IOK Afvalbeheer neemt beheer recyclagepark over: nieuwe openingstijden en tarieven

Op 1 januari draagt het stadsbestuur het dagelijks beheer van het recyclagepark over aan IOK Afvalbeheer. Dit gaat gepaard met nieuwe openingstijden en nieuwe tarieven.

Van 1 tot en met 4 januari is het recyclagepark gesloten zodat IOK Afvalbeheer enkele aanpassingen kan doen.

Vanaf 5 januari is het park van maandag tot donderdag open van 8.15 uur tot 12 uur en van 12.30 uur tot 16.10 uur.

Op vrijdag is het recyclagepark tijdens het winteruur geopend van 12.30 uur tot 16.10 uur; tijdens het zomeruur is er op vrijdag een avondopening van 15 tot 19 uur.

Op zaterdag kunt u er terecht van 9 tot 15 uur.
Het recyclagepark blijft wel op afspraak werken. U kunt een afspraak maken via www.herentals.be/recyclagepark of tel. 014-28 50 50.

Ook de tarieven wijzigen. Ze worden gelijkgeschakeld met de tarieven van de andere recyclageparken die IOK Afvalbeheer beheert. De meeste afvalfracties worden betalend, maar met afval zoals papier en karton, kga en snoeihout kunt u nog gratis terecht op het recyclagepark. U vindt alle informatie over de tarieven op www.herentals.be/recyclagepark.

Werkzaamheden aan spoorwegovergang Belgiëlaan

In januari en februari voert Infrabel werkzaamheden uit aan de spoorwegovergang op de Belgiëlaan.

De spoorwegovergang is afgesloten voor het verkeer:
van woensdag 13 januari om 22 uur tot maandag 1 februari om 4 uur
van vrijdag 5 februari om 22 uur tot zondag 7 februari om 4 uur
van vrijdag 12 februari om 22 uur tot zondag 14 februari om 4 uur
van vrijdag 19 februari om 22 uur tot zondag 21 februari om 4 uur.
Er loopt een omleiding via de Fraikinstraat, Nederrij, Poederleeseweg en Olympiadelaan.

Voetgangers kunnen gebruik maken van de voetgangerstunnel. Fietsers moeten omrijden via de aangegeven omleiding of kunnen de voetgangerstunnel gebruiken met de fiets aan de hand.

Nieuwstraat afgesloten op 6 januari

Wegens de levering van een grote bouwkraan is de Nieuwstraat (tussen de Vaartstraat en Blijdenberg) op woensdag 6 januari tussen 7 uur en 16 uur afgesloten voor het verkeer.

Doorgaand verkeer vanuit het centrum wordt via de Vaartstraat omgeleid naar de Belgiëlaan.
Het eenrichtingsverkeer in de Nieuwstraat (tussen Blijdenberg en Kapucijnenstraat) wordt omgedraaid zodat plaatselijk verkeer steeds mogelijk is.
Voor plaatselijk zwaar vervoer (+3,5 ton) geldt er een aparte omleiding binnen het centrum.
Fietsers en voetgangers kunnen passeren.

Paarden op nieuwjaarsnacht

Het gebruik en het bezit van vuurwerk is verboden, ook op nieuwjaarsnacht. Toch bestaat de kans dat er hier en daar vuurwerk wordt afgestoken. Vuurwerk is voor paarden een echte hel.

Ze schrikken, kunnen losbreken en op hol slaan. Daarom willen heel wat paardeneigenaars bij hun dier zijn op nieuwjaarsnacht. Dat betekent echter dat ze een inbreuk moeten plegen op de corona-avondklok.

Op provinciaal niveau is beslist om de verplaatsing van en naar het paard te beschouwen als een essentiële verplaatsing. U mag hier dus de avondklok voor negeren. U moet bij een controle wel kunnen aantonen dat u naar uw paard bent geweest. Dan moet u het paardenpaspoort van uw dier kunnen voorleggen.