U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals
12.01.2021 - 19.29u
Door: Mark Jaspers

Coronavaccinatie in eerstelijnszone Middenkempen

Samen met de andere gemeenten van de Eerstelijnszone Middenkempen maakt Herentals zich klaar voor de corona-vaccinatiecampagne. De Eerstelijnszone Middenkempen bestaat uit Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Kasterlee, Lille, Olen en Vorselaar.

We werkten al eerder tijdens de coronacrisis nauw samen. Zo werd het Covid Coaching Team opgericht, waarbij maatschappelijk werkers besmette inwoners ondersteunen. Deze samenwerking zetten we nu ook verder bij de start van de vaccinatiecampagne.

Binnen de Eerstelijnszone Middenkempen werd een werkgroep opgericht die de lokale vaccinatie verder zal aanpakken. Deze werkgroep bestaat uit de noodplanningscoördinatoren van de gemeenten, een medisch coördinator en de verantwoordelijke van de eerstelijnszone.

Zij werken nauw samen met het ziekenhuis van Herentals, de apothekers, woonzorgcentra en huisartsen in de eerstelijnszone.

Eerst de woonzorgcentra

Begin januari ging de eerste fase van de vaccinatiecampagne van start. Deze focust op de woonzorgcentra. In Herentals starten de vaccinaties op 12 januari in WZC Vogelzang, op 16 januari in WZC Bremdael en in de laatste week van januari in WZC Sint-Anna. Deze data zijn onder voorbehoud. Bij een uitbraak in een WZC worden de vaccinaties daar uitgesteld.

Daarna de bevolking

Over enkele maanden is het de beurt aan de bredere bevolking. Momenteel is het nog onduidelijk hoe dit allemaal praktisch gaat verlopen. Door nu al samen te werken, wil de eerstelijnszone voorbereid zijn op verschillende situaties en snel kunnen schakelen.

Zo is de werkgroep momenteel volop bezig met het verzamelen van bevolkingscijfers voor de volgende fases van de campagne, te zoeken naar mogelijke locaties voor vaccinatiecentra, stockageruimtes voor de vaccins ...

Stad Herentals breidt de werking van de Speelbus uit

De Speelbus is een mobiele speelpleinwerking die tijdens de zomervakantie langs verschillende pleintjes en speelstraten trekt. Alle kinderen uit de buurt zijn welkom om gratis mee te komen spelen en knutselen.

Doordat de Speelbus heel toegankelijk en laagdrempelig is, komen er vaak kinderen uit kwetsbare doelgroepen langs die de stad met het klassieke aanbod niet bereikt.

Daarom wil het stadsbestuur meer inzetten op deze vorm van speelpleinwerking. De Speelbus breidt tijdens de zomervakantie uit van vier naar zes weken en zal ook doorheen het jaar in het straatbeeld verschijnen.

Om maximaal in te zetten op de Speelbus en alle middelen aan te wenden om zo veel mogelijk kinderen te bereiken, vervangt de stad de speelpleinwerking op Diependaal door bezoekjes van de Speelbus. Benieuwd naar de planning van de Speelbus voor de komende zomer? Neem binnenkort een kijkje op www.herentals.be/speelbus.

Kinderen uit kwetsbare doelgroepen zijn uiteraard ook meer dan welkom op de gewone speelpleinwerkingen. Bij De Sjallekes komt er een extra animator in dienst om kwetsbare kinderen te begeleiden en de drempel te verlagen.

Aanwerving begeleiders vrijetijdsaanbod sport en jeugd

De dienst sport en jeugd maakt voor de begeleiding en ondersteuning van zijn vakantieaanbod gebruik van vrijwilligers, (hoofd)animatoren en experten. De dienst is altijd op zoek naar enthousiaste jongeren om deze functies in te vullen. Interesse? Surf naar www.herentals.be/werken-voor-sport-en-jeugd en vul het aanwervingsformulier in!

Solliciteren voor de speelpleinwerkingen en sport- en themakampen van de zomervakantie kan tot 7 februari. Heeft u een animatorcursus gevolgd en bent op zoek naar een stageplaats? Dan kan dat bij een van de speelpleinwerkingen.

Uitbreiding parkeerverbod voor trucks van meer dan 3,5 ton in Oud-Strijderslaan

In de loop van 2020 waren er verschillende meldingen over overlast van geparkeerde vrachtwagens in de Oud-Strijderslaan. Sommige chauffeurs bleven er zelfs overnachten in hun vrachtwagen en deden aan sluikstorten in de berm langs de Oud-Strijderslaan.

Daarom geldt er sinds midden juni 2020 een parkeerverbod voor vrachtwagens in de Oud-Strijderslaan tussen de Sint-Jobsstraat en de ovonde. Concreet betekent dit dat voertuigen die in beladen toestand meer wegen dan 3,5 ton, er niet meer mogen parkeren. Laden en lossen is nog wel mogelijk.

Ondertussen ontving het stadsbestuur echter veel meldingen van burgers over gelijkaardige overlast in het deel van de Oud-Strijderslaan tussen de Koepoortstraat en de St-Jobsstraat. Daarom wordt het parkeerverbod uitgebreid.

In een eerste fase komt er een uitbreiding van het parkeerverbod in de Oud-Strijderslaan tussen de rotonde van de Augustijnenlaan met de ringlaan en de St-Jobsstraat. In een tweede fase bekijkt het stadsbestuur welke mogelijkheden er zijn voor het laatste deel van de Oud-Strijderslaan.

Diamantstraat afgesloten voor kapwerken

Van maandag 25 januari 2021 om 7 uur tot en met vrijdag 29 januari 2021 om 17 uur vinden er kapwerken plaats aan de kastanjebomen langs de Diamantstraat. Om deze werken op een veilige manier te kunnen uitvoeren, is er geen verkeer mogelijk in de Diamantstraat.

Bedrijven gelegen in de Diamantstraat zijn allemaal bereikbaar via de Atealaan. Tijdens de werken wordt er een omleiding voorzien via de Saffierstraat en via de Herenthoutseweg.

Verhalen op de stoep

Tijdens de jeugdboekenmaand in maart brengen de bibliotheek en vzw De Verhalenweverij coronaveilig verhalenplezier tot aan uw voordeur. Op woensdag-, zaterdag- en zondagnamiddag trekt er een verteller door Noorderwijk, Morkhoven en Herentals.

Hij vertelt verhaaltjes bij u op de stoep, telkens voor één bubbel. De verhalen zijn bedoeld voor kinderen van 5 tot 8 jaar, maar natuurlijk mogen broertjes of zusjes ook meeluisteren.

Wilt u kans maken op een gratis verhaaltje bij u thuis op de stoep? Schrijf u dan uiterlijk op maandag 22 februari in via https://herentals.bibliotheek.be/verhalen-op-de-stoep of aan de balie van de bibliotheek.

De bibliotheek verwerkt de aanvragen in volgorde van inschrijven en verdeelt de beschikbare vertelmomenten. Als er te veel aanvragen zijn, kan het dus zijn dat we u moeten teleurstellen. Bent u wel bij de gelukkigen, dan krijgt u in de eerste week van maart een herinneringskaartje in de bus met de datum en het uur waarop de verteller bij u thuis op de stoep staat.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto