Subsidiereglement COVID-19 verlengd tot en met 31 december

De stad wil inspelen op de lange duur van de COVID-19-pandemie. Daarom wordt het tijdelijk subsidiereglement 'COVID-19-proof activiteiten' verlengd en aangepast. Met dat reglement compenseren we de extra kosten van Herentalse verenigingen om te voldoen aan de verschillende coronamaatregelen.

Het reglement is verlengd tot en met 31 december 2021. Daarnaast moeten verenigingen de onkosten niet meer bundelen in één dossier, maar kunnen ze verschillende subsidieaanvragen doen om de 3 maanden.

Aanvragen en informatie vindt u via https://www.herentals.be/coronaveilig.

Doe mee aan CurieuzeNeuzen en meet de hitte en droogte in uw tuin

CurieuzeNeuzen in de Tuin is het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte in Vlaanderen ooit. Met een netwerk van 5.000 meetpunten bij mensen in de tuin brengt CurieuzeNeuzen een half jaar lang de hitte en droogte in kaart. En daar hebben ze ook uw tuin bij nodig.

Indien u meedoet, ontvangt u een slimme sensor die de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem van uw tuin meet. Deze sensor zendt de dagelijkse data door naar Universiteit Antwerpen.

Ook u krijgt een dagelijkse update van uw meting via uw persoonlijk dashboard. Zo volgt u live welke invloed de droogte en hitte hebben op uw tuin.

Groot, klein, stedelijk of landelijk gelegen: elke tuin kan meedoen. Deelname is kosteloos, mits betaling van een waarborg voor de meetapparatuur. Schrijf u voor 14 februari in op de website van CurieuzeNeuzen: www.curieuzeneuzen.be.

Zestiende Vlaamse Week tegen Pesten

Tijdens de zestiende Vlaamse Week tegen Pesten (van 5 tot 12 februari) maken we graag mee een vuist tegen pesten. Dat doen we door de volgende vier afspraken na te komen:

1. Ik vind pesten niet oké en zal er nooit aan meedoen!

2. Ik praat erover als pesten mij bang of verdrietig maakt.

3. Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij!

4. Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt.

Bent u akkoord met de vier afspraken tegen pesten? Zet dan 4 stippen op uw hand of maak een cupcake of koekje met vier stippen. Maak een foto en deel die op uw Facebook- of Instagram-account. Tag zeker stad Herentals zodat wij kunnen zien hoeveel mensen deelnemen.

Deze week is een initiatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleuren tegen het Pesten en wordt ondersteund door Ketnet. 1 op 6 kinderen in Vlaanderen is slachtoffer van pesten. Veel van hen dragen daar heel lang de gevolgen van.

Dikketruiendag: op volle kracht voor het klimaat

We kijken hoopvol uit naar het coronavaccin. Helaas is er voor de klimaatopwarming geen vaccin. De remedie voor het klimaatvirus? Dat zijn onze klimaatacties.

Daarom is onze slogan voor de 17e editie van Dikketruiendag op 9 februari 'OP VOLLE KRACHT voor het klimaat'. Zo kan u thuis of op het werk letten op de volgende zaken:

· Zet de verwarming wat lager en draag een dikke trui.

· Laat uw auto in de garage en neem eens vaker de fiets.

· Laat geen toestellen op standby staan.

· Plant meer groen in uw omgeving voor een zuivere lucht en het behoud van grondwater

Draag uw steentje bij, want samen kunnen we veel bereiken! Meer informatie vindt u op www.dikketruiendag.be.

Bekijk de geschiedenis van uw dorp, stad of familie op Kempens Erfgoedportaal

Drie Kempense erfgoedcellen en hun partners lanceren een nieuw online erfgoedportaal. Daar kunt u erfgoedinformatie van 80.000 beelden en 90.000 kranten uit en over de Antwerpse Kempen op één plek vinden. De website www.kempenserfgoed.be is het eerste erfgoedportaal in Vlaanderen dat zoveel verschillende databanken bundelt op een platform.

Wie vandaag online informatie over erfgoed wil zoeken, krijgt een veelvoud aan beelden en gegevens verspreid over verschillende databanken. Het Kempens Erfgoedportaal brengt daarom de voormalige erfgoedbanken Kempense Krantenbank, Erfgoedbank Noorderkempen en Kempens Erfgoed samen.

De inhoud van het Kempens Erfgoedportaal kan bovendien niet alleen verspreid worden via sociale media. Voor meer geavanceerde gebruikers kan iedere collectie, online tentoonstelling of zoekopdracht ingeplugd worden in andere websites. Dat gebeurt op dezelfde manier als met YouTube-filmpjes of Twitterberichten.

Het Kempens Erfgoedportaal is een initiatief van de drie Kempense erfgoedcellen: Kempens Karakter, k.ERF en Erfgoed Noorderkempen in samenwerking met gemeenten, vrijwilligers en met steun van de Vlaamse Overheid.