U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals
14.04.2021 - 10.39u
Door: Lex Verellen

ReNUveer nu met renteloos renovatiekrediet en EPC-labelpremie

Wordt u dit jaar eigenaar van een huis of appartement dat u grondig wilt renoveren? Dan kunt u tot 60.000 euro renteloos lenen voor een renovatie van uw woning. Heeft u al een woning of een appartement met een slechte energieprestatie? En wilt u binnen de 5 jaar zo grondig renoveren dat het EPC-label aanzienlijk verbetert? Dan kunt u daarvoor een EPC-labelpremie krijgen.

Meer informatie vindt u op www.energiesparen.be.

Flanders Is A Festival steunt Vlaamse zomerfestivals

Bent u een organisator van een zomers evenement in Herentals? Dan kunt u mogelijk rekenen op financiële steun van de Vlaamse overheid. Met de projectgroep Flanders Is A Festival kent de Vlaamse overheid subsidies toe aan zomerfestivalorganisatoren die inzetten op innovatie om de corona-uitdagingen het hoofd te bieden. De oproep staat ook open voor stoeten en processies.

Een evenement of festival komt in aanmerking wanneer het:

· een hoogkwalitatieve, unieke gebeurtenis is binnen de culturele en creatieve sectoren (muziek, design, theater, dans, beeldende kunst, literatuur, stoeten en processies, film),

· een tijdelijk karakter heeft dat voornamelijk outdoor (minstens 60%) plaatsvindt,

· internationaal potentieel heeft,

· plaatsvindt binnen de periode van 15 juni 2021 tot en met 31 oktober 2021.

U moet de subsidie aanvragen voor maandag 26 april, 12 uur 's middags. Het indieningsformulier en meer informatie vindt u op www.toerismevlaanderen.be/FlandersIsAFestival.

Jaagpad kanaal Bocholt-Herentals afgesloten

Van 19 april tot 7 mei laat De Vlaamse Waterweg nv het jaagpad vernieuwen naast het kanaal Bocholt-Herentals, ook gekend als het Kempisch kanaal. De werkzaamheden vinden plaats tussen de Herentalse jachthaven en sluis 10. Er geldt aan de werken een omleiding voor fietsers en voetgangers.

Buitenspeeldag

De Buitenspeeldag in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven vindt dit jaar plaats op woensdag 21 april van 13 tot 16 uur. Wegens de coronacrisis wordt de buitenspeeldag niet georganiseerd op één centrale plaats, maar verspreid over verschillende speelstraten, speelterreintjes en in de onmiddellijke woonomgeving van de kinderen en jongeren.

Het programma en de activiteiten kunt u volgen op www.herentals.be/buitenspeeldag.

Gratis kennismakingsgesprek en webinars tijdens Week van de Valpreventie

Van 19 tot 25 april vindt de Week van de valpreventie plaats. De beste remedie om valpartijen te voorkomen is regelmatig aan lichaamsbeweging doen.

Daarnaast heeft regelmatig bewegen nog tal van andere voordelen: versterking van het immuunsysteem en het behouden of bekomen van een gezond lichaamsgewicht. Ook krijgt u een verminderd risico op diabetes, hoge bloeddruk, stress en hartproblemen.

Wilt u meer bewegen, maar weet u niet hoe? Laat u dan begeleiden door onze beweegcoach Kristien Wouters. Zij stelt samen met u een beweegplan op, aangepast aan uw gezondheid. De coach beweegt niet mee, maar helpt u wel op weg en motiveert u.

Wie contact opneemt met coach Kristien tijdens de Week van de valpreventie krijgt een gratis kennismakingsgesprek. In dat gesprek legt zij u uit hoe zo'n coaching in zijn werk gaat.

Om te kunnen deelnemen, hebt u wel een verwijsbrief nodig van uw huisarts. Die kunt u zelf opvragen of de coach kan die na uw toestemming rechtstreeks bekomen. Meer informatie vindt u op www.bewegenopverwijzing.be. Een afspraak met coach Kristien Wouters kunt u maken via herentals@bewegenopverwijzing.be of 0493-99 43 94.

Verder organiseren de 3 Logo's uit provincie Antwerpen en experte valpreventie Tinneke Claes samen een reeks gratis webinars voor ouderen en mantelzorgers:

· 19 april: Blijven bewegen als je ouder wordt

· 20 april: Wat moet je eten voor sterke spieren en botten?

· 22 april: Stevig in je schoenen staan

· 23 april: Een beweegveilige omgeving

Inschrijven is niet nodig. Alle informatie vindt u op www.logokempen.be/allentegenvallen.

Restauratie bijgebouw pastorie Noorderwijk gestart

Het bijgebouw van de pastorie in Noorderwijk – ook wel de schuur genoemd – krijgt sinds deze week een grondige restauratie. Zo gaat het onder meer over dakwerken, gevelrestauratie en binnen- en buitenschrijnwerk.

Ook vinden er schilderwerken plaats en wordt er gewerkt aan het sanitair en de elektriciteit. De kosten voor de werken zijn geraamd op 400.000 euro.

De Pastorie, de schuur met de Sint-Bavokerk en de graftombe van familie 't Serclaes en de Ghellinck zijn historisch gegroeid en vormen één samenhangend geheel. De gebouwen zijn beschermde monumenten waarvan we de erfgoedwaarden graag beschermen voor de toekomstige generaties.

De pastorie werd in 1904 opgetrokken naar een ontwerp van architect Taeymans. Rechts bleef een schuur van de oude 17de-eeuwse pastorie bewaard, die bestond toen uit een stal en een washuis (1670-1680).

Tijdens de bouw van de kerk (1870-1875) vonden er in de schuur misvieringen plaats. Bij de bouw van de nieuwe pastorie werd de oude getransformeerd tot dienstgebouw en door Taeymans aan de voorzijde aangepast aan de neotraditionele context. De schuur raakte in verval, maar wordt nu zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat hersteld.

14 straten worden speelstraten op Buitenspeeldag

De Buitenspeeldag in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven vindt dit jaar plaats op woensdag 21 april van 13 tot 16 uur.

Wegens de coronacrisis wordt de buitenspeeldag niet georganiseerd op één centrale plaats, maar verspreid over verschillende speelstraten, speelterreintjes en in de onmiddellijke woonomgeving van de kinderen en jongeren.

Om alle kinderen voldoende speelmogelijkheden te geven, worden 14 straten omgetoverd tot speelstraten. Naar aanloop van deze dag krijgen alle leerlingen van de kleuter- en basisscholen in de vijf gemeenten ook een pakje stoepkrijt.

Bovendien kunt u thuis of in uw straat koning Arthur helpen bij de heropbouw van zijn kasteel. Een enorme storm heeft het kasteel immers verwoest. Ontdek het volledige verhaal op https://nete.land/buitenspeeldag-2021/, voer de uitdagingen uit en deel het resultaat op de Facebookpagina van Neteland met #helpkoningArthur.

Het programma en de activiteiten kunt u volgen op www.herentals.be/buitenspeeldag.

imageMeer nieuws

Wedstrijden provinciaal voetbal Kempen Neteland

Kempen regio | Neteland 26.11.2021 - 19.19u reading time3min

3 Amateur B

HBBC afgelastingen door covid

Herentals 26.11.2021 - 18.44u

Al 1 geval van zorgwekkende nieuwe coronavariant in ons land

Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 26.11.2021 - 16.24u

Sciensano : 'Impact van COVID-19-vaccins in België'

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 26.11.2021 - 14.59u

Natuurpunt Vorselaar : boomplantactie Lovenhoek zaterdag

Neteland | Vorselaar 26.11.2021 - 14.19u

Autosalon gaat dan toch niet door: "Covidsituatie is niet ideaal"

 Autosalon gaat dan toch niet door: "Covidsituatie is niet ideaal"
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 26.11.2021 - 11.52u

Olense kerststallentocht afgelast

Olen 26.11.2021 - 10.45u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto