Vraag tijdig uw Kids-ID aan

Nu de reisbeperkingen niet meer gelden, wilt u mogelijk binnenkort weer naar het buitenland reizen. En misschien zelfs lastminute, omdat u momenteel de coronamaatregelen afwacht.

Daarom willen we u er graag aan herinneren tijdig een Kids-ID aan te vragen, want dat is noodzakelijk voor reizen binnen de Europese Unie (en ook naar enkele andere landen). De kids-ID bewijst de identiteit van Belgische kinderen van 0 tot 12 jaar. De procedure duurt zo'n twee tot drie weken, maar kan in drukke periodes oplopen.

Meer informatie over de Kids-ID kunt u vinden op https://www.ibz.rrn.fgov.be/nl/identiteitsdocumenten/kids-id/faq/

River Cleanup World op zondag 6 juni

River Cleanup, een Belgische organisatie die zich inzet om plastic in en langs rivieren op te ruimen, doet een wereldwijde oproep om op zondag 6 juni (of in de week van 6 juni) een opruimactie te houden. Dat kan bijvoorbeeld bij een rivier, een meer of langs een waterweg bij u in de buurt.

Het streefdoel van River Cleanup is om wereldwijd 1.000 locaties plastic- en vuilvrij te maken. Wilt u samen met vrienden en familie graag meedoen?

1. Kies een locatie voor uw cleanup.

2. Registreer uw cleanup via www.river-cleanup.org/nl/world

3. Doe mee tijdens de week van 6 juni!

Provinciale infonamiddagen van Vogelbescherming Vlaanderen vzw

Houdt u van vogels en andere wilde dieren en wilt u daar graag tijd voor vrijmaken? Dan bent u hartelijk welkom bij de provinciale afdelingen van Vogelbescherming Vlaanderen vzw.

De provinciale afdelingen zijn opgebouwd uit vrijwilligers – de vogelbeschermengelen – die de oren en ogen in het veld zijn. De vrijwilligers zetten zich in voor de bescherming van uilen en roofvogels in hun buurt, informeren buurtbewoners over actuele thema's en zoveel meer.

Welke uw interesse ook is (kennis over vogels en wilde dieren, communicatie of organisatie), Vogelbescherming Vlaanderen vzw verwelkomt u met open armen. Samen met u wil de organisatie haar werking en campagnes op lokaal niveau beter bekendmaken. Zelfs als u zich maar enkele uren per maand kunt vrijmaken, kunt in één van de provinciale afdelingen schitteren.

Via de provinciale infonamiddagen maakt de organisatie u wegwijs binnen Vogelbescherming Vlaanderen vzw, de vrijwilligerswerking en de campagnes. De infonamiddag voor provincie Antwerpen vindt plaats op zaterdag 5 juni van 14 tot 16.30 uur.

Al zin gekregen om onze provinciale afdelingen te ontdekken via een online infosessie vanuit uw kot of vanop uw terras? Schrijf u dan in via: vogelbescherming.be/de-vereniging/werkgroepen/provinciale-afdelingen. Past de infonamiddag niet in uw agenda, maar bent u toch geïnteresseerd? Surf dan als de bliksem naar www.vogelbeschermengel.be of mail gewoon naar afdelingenteam@vogelbescherming.be.

Wist u bovendien dat Vogelbescherming Vlaanderen lokaal sterk samenwerkt met Vogel Opvangcentrum Neteland (VOC Neteland)? Dat is een opvangcentrum van vogels en wilde dieren in nood in Herenthout. Ontdek meer over hun werking en hoe u lid of vrijwilliger kan worden via https://www.vocneteland.be/.

Cyclomedia maakt panoramafoto's van openbare wegen in Herentals

Het Nederlandse bedrijf Cyclomedia maakt vanaf juni in opdracht van de stad panoramafoto's van alle openbare wegen in Herentals. Deze foto's zullen gebruikt worden binnen de administratie van de stad. Uiteraard worden alle beelden verwerkt volgens de algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

U kunt de voertuigen van Cyclomedia in onze gemeente zien rondrijden van begin juni tot midden juli. Voor meer informatie, vragen, verzoeken tot inzage, bezwaren of beperking van de verwerking kunt u contact opnemen met Cyclomedia Technology B.V., Postbus 2201, 5300 CE Zaltbommel of privacy@Cyclomedia.com.

Herentals zoekt duurzame helden

Bent u in uw dagelijkse leven (in uw job, hobby, vereniging) bezig met thema's als armoede, gezondheid, welzijn, milieu, energie, onderwijs, vrede, gelijkheid of mondiale samenwerking? Dan bent u ongetwijfeld een Duurzame Held! Herentals pakt dan ook graag uit met u als inwoner:

· Stel uzelf snel kandidaat via www.herentals.be/nieuws/week-van-de-duurzame-gemeente

· Kent u andere mensen, organisaties of verenigingen die zich dagelijks inzetten om van Herentals een aangenamer, positiever, veiliger, gezonder, eerlijker, rechtvaardiger of duurzamer plekje te maken? Geef ook gerust hun namen door!

Wilt u meer weten? Bekijk de profielen van alle duurzame helden van de vorige edities op www.duurzamegemeente.be en lees alles over de SDG's op www.vvsg.be/sdgs.

Afbraak fietsenstalling station Herentals

Op woensdag 16 juni staat de afbraak van de grote open fietsenstalling aan het station van Herentals gepland. Fietsen die dienen verplaatst te worden, krijgen een label. Staat uw fiets al een tijdje geparkeerd in de stalling? Kom hem dan tijdig ophalen, want op 16 juni om 10 uur worden de resterende fietsen weggehaald.

De afbraak van de grote open fietsenstalling kadert in de realisatie van een nieuwe, grotere en overdekte fietsenstalling. Die fietsenstalling wordt gerealiseerd door NMBS. Binnenkort kunt u uw fiets veilig en comfortabel stallen aan het station, met ook een beveiligd deel en een stuk voor buitenformaat fietsen.

200 speel- en sportterreinen en schoolomgevingen in de Kempen zijn rookvrij

Vanaf 31 mei - de Werelddag zonder tabak – kunnen kinderen uit de Kempen op maar liefst 130 speelterreinen rookvrij spelen. En daar blijft het niet bij, want in de regio zijn ook een sportsite en de omgeving rond zeventig schoolcampussen helemaal rookvrij.

In de Kempen hebben de gemeenten Westerlo, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Geel, Herentals, Herenthout, Olen, Kasterlee, Lille, Grobbendonk, Vorselaar, Vosselaar, Beerse, Oud-Turnhout, Balen en Mol de handen ineengeslagen om gezamenlijk werk te maken van een rookvrije toekomst.

Dankzij de samenwerking tussen deze achttien gemeenten zien kinderen in de hele regio op al deze plaatsen waar zij leren, spelen en sporten voortaan geen mensen meer roken. Daardoor zullen zij minder geneigd zijn om later zelf te gaan roken. Want zien roken, doet roken. De gemeenten steken ook de hand uit naar de rokers door rookstopcursussen te organiseren.

Hoe geraak ik in het vaccinatiecentrum?

Er zijn op dit moment heel wat werken in onze stad en de omliggende gemeenten. Daarom is het niet altijd even eenvoudig om het vaccinatiecentrum in Grobbendonk te bereiken. We geven u graag een overzicht van de verschillende mogelijkheden:

· Met de fiets: via de fietsroute langs het Engels Kamp (Vogelzang - Lenteheide - Troon) of via het jaagpad langs het Albertkanaal.

· Met de wagen: inwoners van Herentals centrum kunnen best omrijden via Vorselaar, inwoners van Noorderwijk en Morkhoven via Herenthout. Voor de terugrit kunt u nog steeds gebruikmaken van de N13. De rijrichting naar Herentals is open.

Meer informatie over de werkzaamheden vindt u op www.herentals.be/informatie/wegen-en-verkeer.

Online infoavond en begeleide wandeling over toekomst van Kleine Nete vallei

In juni kunt u deelnemen aan een online infoavond en een begeleide wandeling over de toekomst van het gebied waar de Olympiadelaan doorheen loopt. De provincie Antwerpen, stad Herentals, de Vlaamse Milieumaatschappij, het Agentschap Onroerend Erfgoed en het Agentschap Natuur & Bos hebben namelijk de handen in elkaar geslagen om de vallei van de Kleine Nete te vernieuwen.

Het gebied maakt deel uit van het ABO-project, dat de Augustijnenlaan, de Belgiëlaan en de Olympiadelaan moet vernieuwen, maar daar stopt het niet. Langs de Olympiadelaan vinden we onder andere de voetbalclub SKS Herentals, de volkstuintjes en een braakliggend terrein.

Ook de Kleine Nete loopt hierdoor, wat het een watergevoelig gebied maakt. Bovendien zoekt het ziekenhuis AZ Herentals naar een nieuwe locatie op lang termijn.

Stad Herentals heeft geluisterd naar haar inwoners en organiseerde in 2018 enkele participatiemomenten. Daar konden geïnteresseerden hun mening geven over de toekomst van de Kleine Nete vallei en de Olympiadelaan.

Met deze informatie zijn de provincie Antwerpen, de stad Herentals, de Vlaamse Milieumaatschappij, het Agentschap Onroerend Erfgoed en het Agentschap Natuur & Bos met de respons aan de slag gegaan.

De provincie Antwerpen wil nu met de opmaak van een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) het gebied zo inrichten dat de stedelijke functies in evenwicht zijn met recreatie, natuur, erfgoed en water.

Online infoavond en begeleide wandeling

Om u een eerste zicht te geven op de onderzoeksresultaten en de ideeën voor het gebied, kunt u in juni deelnemen aan een online infoavond en een begeleide wandeling. De online infoavond gaat door op donderdag 10 juni, van 19 uur 30 tot 21 uur.

Daar wordt er gesproken over de onderzoeken en de toekomstplannen door verschillende gastsprekers. Alle geïnteresseerde inwoners van de stad zijn welkom. De begeleide wandeling gaat door op zondag 13 juni tussen 10 en 16 uur. Het is een wandeling van 1,9 km die een tweetal uur duurt, want onderweg krijgt u ook uitleg over de toekomst van het gebied.

Er loopt ook een wedstrijd. We willen het projectgebied rond de Olympiadelaan een mooie naam geven die een connectie heeft met de natuur, het erfgoed en de omgeving. Daarvoor schakelen we de hulp in van de inwoners. Tot 30 juni middernacht kunnen zij hun voorstel indienen.

Inschrijven voor de online infoavond en de begeleide wandeling kan via www.provincieantwerpen.be/kleineneteherentals.