U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals | Kempen regio | Neteland
16.06.2021 - 21.22u
Door: Lex Verellen

Hoe droog is het in Herentals?

De stad onderzoekt samen met achttien andere families, organisaties en scholen hoe droog het in Herentals is. Dat doen we al vanaf april door deel te nemen aan CurieuzeNeuzen in de Tuin.

De temperatuur en vochtigheid kan iedereen raadplegen via de stippenkaart op www.standaard.be/tag/curieuzeneuzen-in-de-tuin. Daar ontdekt u hoe droog het in uw buurt is.

Op 17 juni is het bovendien de Werelddag voor de Bestrijding van Woestijnvorming en Droogte. Op deze dag hebben we extra aandacht voor droogte. Ontdek wat de stad doet tegen droogte en wat u kunt doen in dit filmpje en op www.herentals.be/droogte-en-hemelwater.

Stad ondersteunt AED-toestel (W)Onderwijs

Op woensdag 16 juni huldigt basisschool (W)Onderwijs in Herentals een nieuwe Automatische Externe Defibrillator (AED) officieel in. Het toestel geeft een gecontroleerde elektrische schok en heeft als doel het hartritme weer normaal te krijgen. Om het toestel voor iedereen toegankelijk te maken, wordt het aan de gevel van de school bevestigd, zichtbaar vanop het Lantaarnpad.

Een AED gebruiken binnen de drie tot vijf minuten verhoogt de overlevingskansen tot 70 %. Dat is enkel mogelijk dankzij publiek toegankelijke AED's ter plaatse. In het kader van 'Herentals Hartveilig' wil de stad inzetten op een verhoogde beschikbaarheid van AED-toestellen in Herentals.

Herentals wil een 'hartveilige' stad zijn en biedt daarvoor een subsidie aan wanneer scholen en verenigingen een AED-toestel plaatsen, om de aankoopkost te kunnen drukken. Met het plaatsen van een extra AED-toestel in het centrum wordt de onmiddellijke (school)omgeving opnieuw een beetje veiliger.

Daarnaast blijft het natuurlijk belangrijk om iedereen te sensibiliseren. Daarom wordt op regelmatige tijdstippen een opleiding 'reanimeren en defibrilleren' georganiseerd op school. De leerlingen van de school maakten eveneens kennis met het nieuwe AED-toestel en gingen alvast creatief aan de slag.

Weer recreatief zwemmen in het Netepark

Sinds woensdag 9 juni is recreatief zwemmen in het Netepark weer toegestaan. Op zaterdag 26 juni openen ook de buitenzwembaden en de rest van het domein met onder andere het BMX-parcours, de trampolines en de minigolf.

Het recreatiedomein is dan elke dag open vanaf 9 uur. Het eerste uur kunt u enkel gebruik maken van de speeltuin. De zwembaden en het sport- en spelaanbod zijn open van 10 tot 20 uur. Het bubbelbad en de geur- en stoombaden blijven voorlopig nog dicht.

Wat met warme dagen in juni?

Op dagen waarop het warmer is dan 25 graden wordt in juni alles in het werk gesteld om het buitenbad ook te openen tijdens de geldende openingsuren. Wel op voorwaarde dat er voldoende jobstudent – redders inzetbaar zijn om kwalitatief en veilig te openen. Hou de Facebookpagina van het Netepark of www.herentals.be/netepark in de gaten voor meer updates.

Check deze zomer de druktebarometer

Let wel op: In de zwembaden en het recreatiedomein kunnen deze zomer in het kader van de coronamaatregelen maximaal duizend bezoekers gelijktijdig aanwezig zijn. Om het aantal bezoekers te controleren, werkt het Netepark dit jaar met een druktebarometer in plaats van een reservatiesysteem.

Voor uw bezoek kunt u deze zomer op www.herentals.be/netepark onmiddellijk zien hoeveel bezoekers er in de zwembaden en het recreatiedomein van het Netepark aanwezig zijn. Ook aan de kassa zal een scherm hangen dat de druktebarometer weergeeft.

Meer informatie over de openingsuren, de laatste ontwikkelingen en alles wat het Netepark aangaat, vindt u op www.herentals.be/netepark.

Op reis gaan: digitaal coronacertificaat en PCR-test

De afgelopen dagen verschenen er een aantal berichten in de media over vaccineren en op reis gaan. Veel mensen zitten met vragen. Daarom zetten we graag een aantal nuttige zaken op een rij:

Digitaal Coronacertificaat

Deze zomer kunt u vrij en veilig reizen binnen de Europese Unie op basis van het Europees digitaal coronacertificaat. Het certificaat wordt vanaf 1 juli in alle EU-landen gebruikt en is het bewijs dat iemand tegen corona is gevaccineerd, negatief op corona is getest of van corona is hersteld.

De federale overheid is dat momenteel aan het uitwerken. Het is niet mogelijk om via het vaccinatiecentrum of uw gemeente een vaccinatiebewijs te verkrijgen.

PCR-test en op reis gaan

Gaat u op reis naar het buitenland en heeft u een PCR-test met bijhorend attest nodig? Dan kunt u daarvoor vanaf donderdag 10 juni als patiënt van het ziekenhuis in AZ Herentals en AZ Turnhout terecht. Zorg ervoor dat u de afspraak op tijd maakt, minstens tien dagen op voorhand.

Testen om op reis te kunnen gaan, is niet mogelijk bij testcentrum Teunenberg. Opgelet: laten testen voor Covid-19 bij AZ Herentals of AZ Turnhout is enkel mogelijk voor vertrek, niet als u terugkeert uit een rode zone en u uzelf verplicht moet laten testen. Indien u uzelf verplicht moet laten testen bij terugkeer uit een rode zone, kunt u wel terecht bij testcentrum Teunenberg.

Twee gratis PCR-testen vanaf 1 juli

Als u wilt reizen in de zomer, zal dat vaak niet kunnen zonder PCR-test. Vanaf 1 juli krijgt u twee testen gratis als u voldoet aan de voorwaarden. Op www.mijngezondheid.be kunt u een gratis testcode aanvragen die tien dagen geldig blijft. De test kunt u onder andere laten afnemen in een van de bovenvermelde ziekenhuizen.

Inhaalvaccinatie

Hebt u er alles aan gedaan om uw tweede afspraak voor vaccinatie na te komen, maar geraakt u er écht niet? Dan kunt u binnenkort een inhaalvaccinatie krijgen, nadat iedereen van de volwassen bevolking is uitgenodigd geweest. Hoe en wanneer dat zal plaatsvinden, wordt momenteel volop uitgewerkt door het Agentschap Zorg en Gezondheid.

imageMeer nieuws

Freelance copywriter Bert Moons : 'DeSchrijfwerkerij straf verhaal, ik zou volgens artsen niet meer kunnen schrijven,

Kempen regio | Neteland | Nijlen regio | Vlaanderen 06.12.2021 - 18.58u reading time7min

Bevelaar en freelance copywriter Bert Moons (49) heeft een nieuw schrijfbureau opgericht.

Met DeSchrijfwerkerij.be wil hij een bureau op de markt brengen met de flexibiliteit van een freelance copywriter. De oprichting van een nieuw schrijfbureau is op zich geen groot nieuws, maar wel wanneer je weet dat gespecialiseerde artsen Bert enkele jaren geleden vertelden dat hij nooit nog zou kunnen schrijven.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto