Werkzaamheden op Lichtaartseweg

Vanaf maandag 16 augustus tot en met woensdag 18 augustus worden er in opdracht van Aquafin enkele kaders en een riooldeksel in het midden van de rijbaan vervangen op de Lichtaartseweg.

Tijdens de werken is er geen verkeer mogelijk op de Lichtaartseweg tussen de Raapbreukstraat en de Leliestraat. Voetgangers en fietsers krijgen wel doorgang. Er wordt in beide richtingen een grote omleiding voorzien via de Ringlaan, Sint-Jobstraat , Zavelbosstraat, Watertorenstraat, Kasteelstraat en Olensteenweg.

Lichte verkeershinder in Molenstraat

Ter hoogte van Molenstraat 40 in Morkhoven wordt er van 28 juni tot 9 juli en van 2 augustus tot 20 augustus tussen 6 en 18 uur wegens bouwwerken een rijstrook ingenomen. Het verkeer zal er in beide richtingen kunnen passeren, maar wel beurtelings. Dat kan op piekmomenten voor lichte vertraging zorgen.

Mogelijke verkeershinder in Handboogstraat

Van 21 juni tot en met 9 juli werkt een aannemer aan de fietsostrade ter hoogte van de Handboogstraat. De aannemer plaatst er betonnen wanden. Dat gebeurt met een grote kraan. Omdat die kraan tijdens de werken stabiel moet gezet worden, wordt een deel van de Handboogstraat afgesloten. Dat kan voor verkeershinder zorgen.

Eikenprocessierupsen: alles wat u hoort te weten

De eikenprocessierupsen zijn weer in het land. Dat zijn rupsen die verblijven in eikenbomen, vooral zomereiken, waarna ze uitgroeien tot nachtvlinders. De rupsen zijn intussen zo'n drie centimeter groot en hebben brandharen ontwikkeld. Die haartjes verspreiden zich via de lucht en kunnen jeuk en irritaties veroorzaken aan huid, ogen en luchtwegen. Bij herhaaldelijk contact kunnen de symptomen erger worden.

Hebt u eikenprocessierupsen gespot op openbaar domein?

Dan kunt u dat melden aan info@herentals.be of via 014/28 50 50. De stad laat nesten en rupsen die hinder veroorzaken op openbare plaatsen en scholen manueel verwijderen door een professionele firma. Dit jaar startte de bestrijding op dinsdag 15 juni. Om de twee weken zijn er vijf dagen bestrijding ingepland.

Hebt u eikenprocessierupsen in uw eigen boom of tuin?

Dan staat u zelf in voor de bestrijding, tenzij de rupsen zich bevinden in de onmiddellijke omgeving van het openbaar domein en er een gevaar voor betekenen. U vindt een lijst van aannemers op de provinciale website www.info-eikenprocessierups.be.

U kunt uw locatie ook ingeven op de interactieve eikenprocessierupsenkaart van de provincie. De provincie gebruikt deze kaart als inventaris om de verspreiding op te volgen en zo gemeenten te ondersteunen. Let wel op: doe dit enkel voor rupsen in uw eigen tuin, niet voor het openbaar domein. Deze geeft de stad zelf in. Rupsen op openbaar domein dient u te melden aan de stad.

Wat moet u doen als u in contact bent gekomen met de haartjes?

· Spoel of was de getroffen lichaamsdelen met water. Ook de ogen moet u goed spoelen.

· Meteen na contact met de huid is strippen met plakband een goede manier. Zo blijven de brandharen aan de plakband hangen.

· Probeer niet te krabben of te wrijven.

· Was kleren zorgvuldig, liefst op hoge temperatuur.

De klachten kunnen één of twee weken aanhouden, maar verdwijnen meestal vanzelf. Bij lichte symptomen is er geen behandeling nodig. Bij hevige jeuk kunt u de apotheker raadplegen voor antijeukmiddelen. Bij ernstige klachten gaat u best naar de huisarts.

Natuurlijke bestrijding

Ook de eikenprocessierups kent natuurlijke vijanden. Door het openbaar domein en uw tuin aantrekkelijk te maken voor mezen, sluipwespen en sluipvliegen kan de overlast van de rups beperkt worden. Dat kan bijvoorbeeld door nestkasten te hangen aan een aangetaste boom of ruimte te laten voor spontane ontwikkeling van graszones met inheemse bloemen. De stad liet alvast twintig nestkasten hangen, verspreid over het grondgebied van Herentals.