Vergroening van begraafplaatsen en verwijdering van graven

De stad gaat in de volgende jaren de begraafplaatsen van Herentals, Morkhoven en Noorderwijk omvormen tot groene parkbegraafplaatsen. Omdat er meer ruimte nodig is, moeten er grafzerken worden verwijderd. Wij respecteren daarvoor de regelgeving van 15 december 2009. Enkel graven die ouder zijn dan twintig jaar, worden verwijderd.

Vanaf 2025 wordt er jaarlijks een procedure opgestart voor de ontruiming van graven die ouder zijn dan 20 jaar

U mag de grafzerk en de grafornamenten van uw familielid zelf verwijderen. Om een grafzerk te verwijderen, moet u wel een afspraak maken. 'Zo kunnen wij ervoor zorgen dat u met uw materiaal toegang krijgt tot de begraafplaats. U neemt daarvoor contact op met de stad via 014-28 50 50. Om grafornamenten te verwijderen, hoeft u geen afspraak te maken.'

Sint-Jansstraat blijft schoolstraat

'Sinds 2019 is de Sint-Jansstraat bij het begin en einde van de schooldag een schoolstraat. Tijdens de schoolstraat geldt een verbod voor al het gemotoriseerd verkeer.

Alleen fietsers, bromfietsers en voetgangers mogen door de Sint-Jansstraat en het gedeelte van de Bergenstraat. Op deze manier kunnen zwakke weggebruikers veilig aankomen en vertrekken.

Uit de evaluatie blijkt dat dit initiatief de verkeersveiligheid voor fietsers, bromfietsers en voetgangers aanzienlijk heeft verbeterd. De stad beslist daarom om de schoolstraat als een definitieve maatregel in te voeren. De schoolstraat is van kracht in de Sint-Jansstraat en in de Bergenstraat tussen de Sint-Jansstraat en de Scheppersstraat:

• elke schooldag van 8.15 tot 8.30 uur
• elke schooldag op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 15.35 tot 15.50 uur
• elke schooldag op woensdag tussen 12.05 en 12.20 uur.

De stad vraagt aan de leerlingen en het personeel van de scholen om zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar school te komen.

Wie toch met de auto komt, kan parkeren op de parkeerterreinen van Carrefour aan de Noorderwijksebaan. Die bevinden zich op wandelafstand van de school. Het stadsbestuur dankt Carrefour om mee te werken aan een veilige schoolomgeving door hun parkeerterreinen ter beschikking te stellen.'

Heropening 't Begijntje

Het buurtcafé 't Begijntje opent vanaf 1 september terug de deuren. U kunt er elke woensdag van 13.30 tot 16 uur samenkomen voor een babbel, een drankje, een kaart- of gezelschapsspel. Iedereen is welkom. 't Begijntje is gevestigd in Begijnhof 26/B.  Foto Nnieuws.